ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „Вълшебната флейта“ за 266-годишнината от рождението на Моцарт
  24 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  „Вълшебната флейта“ за 266-годишнината от рождението на Моцарт
  28 януари 2022, 19.00, Държавна опера Варна С преклонение пред великия Волфганг Амадеус Моцарт,...
  Read More +
 • СКЪРБИМ ЗА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ
  22 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  СКЪРБИМ ЗА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ
  (02.08.1931 – 22.01.2022) Нашият любим Маестро Борислав Иванов, диригент, директор, артистичен...
  Read More +
 • ВИЕНСКАТА ЩАТСОПЕРА ИЗЛЪЧВА НА ЖИВО
  20 Януари 2022 by MIro, in Актуални новини
  ВИЕНСКАТА ЩАТСОПЕРА ИЗЛЪЧВА НА ЖИВО "ДАМА ПИКА" НА ВЕРА НЕМИРОВА
  "Piqué Dame". Director Vera Nemirova. Live aus der Wiener Staatsoper im Streaming 27 януари 2022...
  Read More +

ЖАНА КОСТОВА С НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „ФРАНЦ ШУБЕРТ“ 2021

Сопраното Жана Костова, една от най-младите солистки на Държавна опера Варна, бе отличена с трета награда на XIII Международен конкурс „Франц Шуберт“ 2021 в Русе. Съгласно регламента на конкурса, участниците трябваше да поднесат в първия тур песни от Шуберт и други автори, във втория тур - кантатно-ориаториални произведения, а третият тур предвиждаше изпълнение на ария с оркестър. В третия тур Жана Костова се представи успешно с Ария на Нанета от „Фалстаф“ на Верди и Микаела от „Кармен“ на Бизе.

„Много се радвам се, че станах лауреат на Международния конкурс за оперни певци „Франц Шуберт“ през тази година. Още като студентка спечелих награда от този конкурс. Шуберт продължава да бъде един от любимите ми композитори.

 

Сегашният конкурс протече в спокойна и колегиална атмосфера. Въпреки конкуренцията, се подкрепяхме един друг и това беше чудесно. Срещнах стари и спечелих нови приятели. Журито в състав Иван Кюркчиев, директор на Русенската опера, доц. Николай Моцов и Мария Дуканова – директор на НУИ „Веселин Стоянов,“ също допринесе за конструктивния дух на конкурса. Много приятна беше срещата и с диригента Иво Венков, който ми разказа, че преди години е работил във Варненската опера“, споделя Жана Костова.

Родена в София, Жана Костова завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Мила Дюлгерова. Участва в майсторските класове по вокална техника и интерпретация на Красимира Стоянова и Емил Иванов. Пяла е на сцените на оперните театри в София, Пловдив и Стара Загора, а от май 2020 година е солистка на Държавна опера Варна. Дипломният й спектакъл в НМА е бил с ролята на Памина от „Вълшебната флейта“ на Моцарт, а в премиерната постановка на Варненската опера тази година тя дебютира в същото заглавие с ролята на Първата дама. В репертоара й влизат ролите на „Норина“ от „Дон Паскуале“ на Доницети, Адина и Джанета от „Любовен еликсир“ на Доницети, Фиордилиджи от „Така правят всички“ на Моцарт, Графинята от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и др. Под диригентството на Маестро Найден Тодоров, Жана Костова ще бъде една от солистките на Коледния концерт 2021 на Варненския оперен театър.

TOP