ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПОБЕЖДАВА ТОЗИ, КОЙТО ПОБЕДИ СЕБЕ СИ
  10 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ПОБЕЖДАВА ТОЗИ, КОЙТО ПОБЕДИ СЕБЕ СИ
  РЕЖИСЬОРЪТ ПЕТКО БОНЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за премиерните вълнения около първата българска...
  Read More +
 • КАК „МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“
  08 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  КАК „МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“
  ОПЕРНАТА ПЕВИЦА И РЕЖИСЬОР ЦВЕТА ХРИСТОФОРУ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за дейността си като вокален...
  Read More +
 • ОТ „БИТКАТА ЗА ЕРНАНИ“ ДО ДНЕС
  03 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ОТ „БИТКАТА ЗА ЕРНАНИ“ ДО ДНЕС
  ТЕНОРЪТ ИВАН МОМИРОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за образа на Ернани – един от най-големите герои на...
  Read More +

ТИ СИ ТОЗИ, КОГОТО ЖЕЛАЯ

ЛИЛИЯ ИЛИЕВА, МАРИНА ГЕОРГИЕВА И ВЕЛИН МИХАЙЛОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за участието си в първата българска постановка на мюзикъла „Брилянтин“, предизвикателството да изграждаш два различни характера в едно представление и режисьорските изненади на Сребрина Соколова; още за диригента Страцимир Павлов и неговите музиканти, хореографията на Надя Димокова, кънките и уроците на „Брилянтин“.

Предпремиера – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър

 

Лилия и Велин в „Брилянтин“, както Джон и Оливия в „Брилянтин“...

ВМ: „Брилянтин“ доминира вече 44 г. на световната сцена като топ мюзикъл на мюзикълите. "Брилянтин" става най-касовият филм за 1978 г., най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след "Междузвездни войни" и "Челюсти". Славата на „Брилянтин“ се дължи на великолепната музика и актьорите Оливия Нютън Джон и Джон Траволта. За мен е истинско предизвикателство да вляза в обувките на Джон Траволта и аз дължа благодарност на Варненската опера за тази моя поредна сбъдната мечта, след мюзикълите на варненска сцена „Зоро“, „Тримата мускетари“, „Любовта никога не умира“, „Парижката Света Богородица“, Цар Лъв“ .

ЛИ: И аз съм щастлива да играя в първата българска постановка на „Брилянтин“ и поредния мюзикъл на нашия театър. В „Брилянтин“ е още по-интересно, защото тук се превъплъщавам в две героини – Санди на Оливия Нютън Джон и Ча-Ча Де Грегорио. В двете роли се сменяме с Марина Георгиева и на двете ни е много забавно да го правим. Двата образа са характерни и ни провокират да покажем различни страни от нашите умения.

МГ: Съгласна съм с Лилия. Трудно ми е да определя коя от двете роли е по-голямо предизвикателство за мен. Дали Санди, заради отговорността, която носи главната роля или пък колоритната испанка с нейната „пистолетна“ роля, както се казва на актьорски жаргон. Там трябва да влезеш със силна енергия и имаш съвсем малко време на сцената, за да разкриеш докрай своя персонаж.

Като актьорска задача това противопоставяне на два различни образа изглежда доста стимулиращо ...

МГ: Наистина е така и за мен е голяма чест и удоволствие да взема участие в този мюзикъл, след като вече играя Шийла в мюзикъла „Коса“ на Варненската опера. Благодарна съм, че съм разпределена в тези роли тъкмо с Лилия Илиева, толкова опитна и талантлива актриса, която се отнася с голямо търпение към мен и много ми помага. Аз съм завършила НАТФИЗ, преди това музикално училище, но мюзикълът е нещо ново за мен и искам да се развивам в тази посока.

Изненадва ли режисьорският подход на Сребрина Соколова?

ВМ: Радвам се, че работя със Сребрина в този неин пръв голям мюзикъл като режисьор. Тя отдавна има специално отношение към този жанр, който много добре познава, самата тя е играла в мюзикъл и всичко това дава своите резултати. След един прекрасен репетиционен процес буквално нямаме търпение да покажем пред публика нашия „Брилянтин“. Не искам да пропусна и Надя Димокова, която за мен е един от най-добрите хореографи днес в България. Както в „Уестсайдска история“, така и сега в „Брилянтин“, нейната хореография се разгръща като красиво ветрило. Обичам да работя с маестро Страцимир Павлов, най-добрият диригент на мюзикъли в България, заедно с неговата уникална банда – Стоян Роянов Я-Я, Валери Ценков, Нейко Бодуров, Жоро Металиката и Борис Казаков. Събрали сме се страхотен екип от съмишленици и чакаме „Брилянтин“ да "гръмне" – сега на предпремиерата и на премиерата през лятото.

МГ: Сребрина Соколова има ясна режисьорска концепция и води убедително екипа във всеки един момент. Всички сме много отдадени и това е първият толкова хомогенен екип, в който ми се случва да работя.

ЛИ: За мен беше много интересно да наблюдавам Сребрина, с която се познавам от толкова години, в нова роля. С нея сме си партнирали на сцената в „Котки“, „Да пееш под дъжда“, „Любовта никога не умира“, така че имах прекрасни очаквания от нея и като режисьор. И тя като нас е гледала много мюзикъли, водили сме безкрайни разговори на тази тема, но едно е да анализираш нещата и съвсем друго да ги реализираш. Това, което искам да кажа е, че съм възхитена от Сребрина като режисьор. С цялото ми уважение към мъжете режисьори, мисля, че това, което Сребрина направи, наистина го може само една жена. Тя организира целия репетиционен процес по дни и часове така, както мюзикълът е бил подреден в главата й. За пръв път имахме програма от началото до края на репетиционния процес – нещо, което не ми се е случвало досега. Друг е въпросът, че репетирахме от сутрин до късно вечер (засмива се). По часове, по дни знаем коя сцена минаваме и какво ни предстои. Във всеки един момент режисьорката знае какво иска от актьора.

Хареса ми също това, че – да, тя изисква от актьора, но след като му го обясни, в следващия момент му предоставя свободата да изрази и покаже своето виждане. Другото, което ми харесва, е, че като режисьор Сребрина умее да разграничава професионализма от приятелството и едното не пречи на другото. Тя те респектира, но в същото време ти позволява да вложиш и свое тълкуване, което води до пълноценна комуникация между актьор и режисьор. Тази яснота и откритост на репетиционния процес ми напълни душата.

ВМ: Точно така. Пргнозирам, че оттук насетне Сребрина ще се превърне в най-хубавата изненада за Варненската опера като режисьор на мюзикъли.

Танците в „Брилянтин“ са доста темпераментни, как влязохте в необходимата форма?

ВМ: За 2 седмици хвърлих 3 кг

МГ: Аз съм завършила поп и джаз пеене, но танците са територия, в която тепърва ще се развивам и тук пак искам да благодаря на Лилия и Велин, които всячески ме подкрепят.

ЛИ: Надя Димокова е великолепен хореограф, може би най-добрият в България, съобразява се с нашите възможности, но и никого не щади. На някои им се получаваше по-лесно, на други по-трудно, а основно предизвикателство бяха кънките. Повечето бяха карали ролери, но в читалището, където репетирахме, подът беше коварно хлъзгав. Имаше сълзи, яд и забавни ситуации, но си помагахме и се справихме. Сега всички сме едни летящи кънкьори, направо мастери J. „Брилянтин“ създаде от нас екип в истинския смисъл на думата.

Какво казва в крайна сметка „Брилянтин“?

ВМ: „Ти си този, когото желая!“

МГ: Колкото и да си различен, може да намериш начин да се впишеш в общността.

ЛИ: Приятелството и любовта са най-хубавите неща, които ни се случват в този живот.

 

„БРИЛЯНТИН“

За пръв път в България

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор Сребрина Соколова

Диригент Страцимир Павлов

Сценограф Иван Токаджиев

Художник костюми Ася Стоименова

Хореограф Надя Димокова

3D mapping –Тодор Тодоров

Плакат Славяна Иванова

 

В ролите:

В ролите:

ДАНИ – Велин Михайлов

САНДИ – Лилия Илиева, Марина Георгиева

БЕТИ – Волена Апостолова, Моника Иванова

КЕНИКИ – Даниел Христов, Светлозар Начев

ДУУДИ – Йоан Попов, Калоян Лулчев

СЪНИ – Георги Тодоров, Тихомир Трифонов

РОДЖЪР – Борис Атанасов, Георги Иванов

ФРЕНЧИ – Зои Бошнакова, Кристина Топалова

МАРТИ – Антония Кундакова, Ирен Лазарова

ДЖАН – Мойра Янкова, Николета Велчева

ПАТИ – Василена Кънчева, Мария Анастасова

МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова

ТРЕНЬОР – Илко Захариев, Николай Димитров

ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи

ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван

ЮДЖИЙН – Даниел Христов, Георги Иванов

ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Лилия Илиева, Марина Георгиева

ТИЙН АНГЕЛ – Йоан Попов, Калоян Лулчев

Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

 

Предпремиера – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър

-

 

TOP