ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРОГРАМА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПОБЕЖДАВА ТОЗИ, КОЙТО ПОБЕДИ СЕБЕ СИ
  10 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ПОБЕЖДАВА ТОЗИ, КОЙТО ПОБЕДИ СЕБЕ СИ
  РЕЖИСЬОРЪТ ПЕТКО БОНЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за премиерните вълнения около първата българска...
  Read More +
 • КАК „МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“
  08 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  КАК „МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“
  ОПЕРНАТА ПЕВИЦА И РЕЖИСЬОР ЦВЕТА ХРИСТОФОРУ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за дейността си като вокален...
  Read More +
 • ОТ „БИТКАТА ЗА ЕРНАНИ“ ДО ДНЕС
  03 Август 2022 by MIro, in Актуални новини
  ОТ „БИТКАТА ЗА ЕРНАНИ“ ДО ДНЕС
  ТЕНОРЪТ ИВАН МОМИРОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за образа на Ернани – един от най-големите герои на...
  Read More +

ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА – СЦЕНОГРАФ на "РОМЕО и ЖУЛИЕТА" от ШАРЛ ГУНО

Варна - 7 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър

Балчик - 8 юли 2022, 21.00, Двореца Балчик

Радвам се на възможността да работя във Варненската опера, още повече че за мен това е първа постановка в оперния театър въобще. Предизвикателството е голямо и аз много се вълнувам. Трябва да кажа най-напред, че харесвам Гуно като композитор, музиката на „Ромео и Жулиета“ е невероятно красива и докосваща. С Ромео и Жулиета всички сме добре запознати от пиесата на Шекспир, която в някаква степен затруднява намирането на нови решения. Но Урсула Хорнер ни предожи много интересен режисьорски подход, така че целият екип вибрира на една и съща честота.

Моята сценография се състои от 6 раздвижени елемента, които са транспарентни, но поставени в определена констелация, изглеждат компактно и доста внушително. Декорът съчетава метал и дърво и мисля, че тази симбиоза между двата материала се получи добре. Тя създава приятна топлота в дизайна, който в хода на действието се променя с оригинални светлинни решения.

По принцип в моите сценографии се старая не да налагам своя личен вкус, а по-скоро да чета между редовете и адекватно да пресъздавам света на сцената спрямо това, което изисква текстът и предполага режисьорската концепция.

Нашата версия на „Ромео и Жулиета“ ще бъде, вярвам, освен възхвала на любовта, и една неочаквана, динамична, една различна постановка.

 

ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА (1991, София) е сценичен и екранен дизайнер, живописец, дигитален и визуален артист. От 2004 до 2009 г. изучава живопис в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София. След дипломирането си е приета в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", където от 2009 до 2014 г. е част от класа по „Сценичен и екранен дизайн“. През 2017 г. става част от магистърската програма „Дигитални изкуства“ в НХА, където успешно се дипломира в средата на 2019 г. От септември 2018 г. до февруари 2019 г. специализира в студиото “Нови медии“ в Академията за изящни изкуства в Прага, Чехия, като участник в международната програма „Еразъм“.

От март 2021 г. е зачислена като докторант в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в професионално направление „Театрално и филмово изкуство“ и научна специалност "Театрознание и театрално изкуство".

Още по време на обучението в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ работи активно в различни театрални и кино проекти, а след завършването с бакалавърска степен продъжава да се развива в сферата на сценичния и екранния дизайн. Оттогава досега има над 20 представления като сценограф и костюмограф в някои от водещите театри в страната, вкл. ДТ "Стоян Бъчваров". Успешно реализира театрални представления в екип с режисьори, като Пламен Марков, Василена Попилиева, Стоян Радев Ге.К, Васил Дуев, Василена Радева, Крис Шарков, Костадин Бандутов, Петринел Гочев и др. Художник е на множество телевизионни и кино проекти и музикални клипове. Участва в различни театрални изложби и конкурси както у нас, така и в чужбина.

През 2015 г. е номинирана за наградите „Икар“ в категория „Дебют“ за представленията „Албена“ от Йордан Йовков, реж. Василена Попилиева, ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово и за „Всичко наопаки или наопаки всичко“ от Ж. Б. Молиер, реж. Пламен Марков, ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна, а на фестивала Хомо Луденс в гр. Николаев, Украйна 2019 печели награда за сценографията и костюмите на „Свекърва“ от Антон Страшимиров, реж. Петринел Гочев, ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово.

По време на обучението си в магистърската програма „Дигитални изкуства“ към НХА участва в общите годишни изложби на специалността, също в изложби за видео арт и пърформанс арт в Прага, Чехия. През 2019 г. експонира свои творби в изложбите на DA FEST. От 2021 г. е зачислена като докторант в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ с дисертационен труд на тема "Сцената като архитектура в четири измерения. Творчеството на Йозеф Свобода – модерност без граници“. Още през първата си година като докторант, Даниела Николчова става асистент на проф. Мира Каланова в курса по „Основи на композицията“ , част от основният учебен план в курса по сценография.

 

„РОМЕО И ЖУЛИЕТА“

Опера от Шарл Гунов с пролог и пет действия

Либрето Жюл Барбие и Мишел Каре

Диригент постановчик Светослав Борисов

Режисьор Усула Хорнер, Австрия

Сценография Даниела Николчова

Костюми - Мария Пупучевска, РС Македония

Светлинен дизайн Васил Лисичов, РС Македония

Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

 

Действащи лица и изпълнители:

Жулиета - Илина Михайлова, Мария Павлова

Ромео - Артур Еспириту, САЩ

Лоренцо – Деян Вачков

Меркуцио – Иво Йорданов, Свилен Николов

Стефано – Мария Павлова, Лилия Илиева

Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, Пламен Димитров

Тибалт – Борис Луков

Гертруда – Михаела Берова, Силвия Ангелова

Херцогът на Верона – Гео Чобанов

Граф Парис – Велин Михайлов

Грегорио – Петър Петров

Бенволио – Христо Ганевски, Лев Караван

Жан – Лъчезар Александров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

Първа постановка в 75-годишната история на Държавна опера Варна

Премиера Варна - 7 юли 2022, 21.00, Опера в Летния театър

Премиера Балчик - 8 юли 2022, 21.00, Двореца Балчик

TOP