ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  Наситена с много пътувания е била 2022 година за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“,...
  Read More +
 • Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  Галопиращите цени на строителните материали причиниха забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“ на...
  Read More +
 • ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  24 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Фулвио Мафиа -...
  Read More +

Варненската опера е единственият оперен театър в България с бюст паметник на своя основател

Петър Райчев, първият български тенор, покорил световните сцени, създава оперния театър в родния си град Варна през 1947 г.

 

В Световния ден на музиката 1 октомври 2022 г. скулптурния портрет на основоположника на Варненската опера, първият световноизвестен български тенор Петър Райчев (09.03.1887, Варна - 31.08.1960, София), зае своето достойно място на Сцена Ротонда. С премиерата на операта „Продадена невеста“ от Беджрих Сметана, с режисьор Петър Райчев и диригент Руслан Райчев, на 7 септември 1947 г. започва летоброенето на Варненската опера.

 

 

Думи за живота и делото на великия варненец, който след Варненската опера полага основите и на оперите в Пловдив и Русе, и като певец, режисьор и педагог има изключителни заслуги за българското оперно изкуство, произнесе директорката на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова. Щастлива съм, че тъкмо от годината, в която нашият оперен театър отбелязва 75-годишния си юбилей, Петър Райчев застава символично до нас в творческото ни ежедневие, за да ни напомня, че по-лесно ще градим бъдещето, ако се уповаваме на миналото, изтъкна тя. Варненската опера е единственственият оперен театър в България, чийто създател е почетен с бюст паметник, допълни Виолета Тончева, PR на ТМПЦ Варна. След като благодари за чудесната творба на скулптора Явор Пенев, автор и на бюст паметника на основоположника на Варненския драматичен театър Стоян Бъчваров, директорката на ТМПЦ Даниела Димова пожела творчески успехи на Варненската опера, съизмерими с естетическите критерии на нейния създател Петър Райчев.

 

Областният управител на Варна Марио Смърков, директорката на дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна Антония Йовчева, проф. Димитър Кънев от ВСУ „Черноризец Храбър“, проф. д-р инж. Тодор Ганчев, заместник ректор на Техническия университет и председателката на фондация „Св. Св. Константин и Елена“ Елена Косева поздравиха домакините, като подчертаха значението на подобни културни жестове за съхраняване на паметта за миналото и непреходните духовни стойности в историята на Варна. На събитието присъстваха Бойка Василева, артистичен директор на Варненската опера, артисти, граждани и представители на БНТ и БТА. Бяха поднесени цветя и поздравителни адреси.

 

Г-жа Димова представи накратко новия творчески сезон на Държавна опера Варна, който започва в Световния ден на музиката с операта „Травиата“, под диригентството на Кръстин Настев, с Илина Михайлова, Рейналдо Дроз и Иво Йорданов в главните роли. През октомври интернационалната балетна трупа и постояният гост режисьор на Държавна опера Варна Григор Паликаров заминават за откриването на новия сезон в Скопие, за да представят, в партньорство с Националната опера и балет на РС Македония балетите „Шехеразада“ и „Валпургиева нощ“, които със същите състави вече имаха своята премиера в Опера в Летния театър – Варна 2022. Също през октомври 32-ма музиканти от Оркестъра на Държавна опера Варна ще се включат в турне в Саудитска Арабия. Варненският балет се готви и за своето традиционно тримесечно турне във Великобритания, където в края на годината и началото на следващата ще изнесе в различни градове на страната спектакли с най-добрите си постановки „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Копелия“ и др.

TOP