ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

"ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО" на ВАРНЕНСКИЯ БАЛЕТ в ST. DAVID’S HALL, КАРДИФ

28 декември 2022 г. от Майк Смит

 

Коледа нямаше да е същата в Кардиф без балетите в St David’s Hall. През изминалата година видяхме множество трупи предимно от Русия, но след ужасната инвазия в Украйна това изглежда вече не е възможно. Руският държавен балет на Сибир трябваше да прекъсне сезона си в St David’s Hall, поради наложената от COVID-19, абсурдна отмяна на развлеченията за Бъдни вечер и планираните представления на „Лебедово езеро“ през 2021 г. не се състояха.

 

Тази година руснаците направиха път на българите и Варненската интернационална балетна трупа, която гастролира във Великобритания и Кардиф с четири балета, между които и "Лебедово езеро".

Пропуснах и затова не мога да коментирам "Лешникотрошачката" на руснаците миналата година и "Лешникотрошачката" на българите тази година. Но успях да проследя руското "Лебедово езеро" през януари миналата година в Оксфорд. Мога само да предположа, че промоутърите и на руснаците, и на българите оптимизират ресурсите, тъй като, ако не греша, в спектакъла на Варненския балет, ръководен от директора на оперния театър Даниела Димова, са използвани същият декор и същите костюми.

 

Чудесно беше изпълнението на това "Лебедово езеро" и публиката очевидно изпита наслада от майсторството на изящните солисти и големия кордебалет. Историята е разказана много ясно със семпла, но ефектна сценография, която чрез видеоофекти елегантно се трансформира от дворец в бряг на езеро. Костюмите бяха пищни, танците на бала бяха издържани и умело поднесени.

 

Одета бе пресъздадена с изящна грация и стабилност от украинката Анастасия Лебедик (на снимката), а нейният силен и изискан Зигфрид бе италианският танцьор Марчело Пелицони. Единственият, не съвсем разбираем елемент от историята, бе краят, който навеждаше на мисълта, че може би във водите на езерото са намерили смъртта си както принц Зигфрид, така и злият Ротбарт. Във финалната сцена Одета отново е бял лебед.

 

Това "Лебедово езеро", поднесено с талант и изтънченост, е едно завладяващо и елегантно представление, което със сигурност ще радва публиката по време на варненското турне и в други градове на Обединеното кралство.

 

Във Варна традиционно се провежда реномиран балетен конкурс, а създадената през 1947 г. Държавна опера Варна отбелязва през 2022 година 75 години от основаването си.

Красивата, изпълнена с драматизъм партитура на Чайковски, бе дирижирана от младия Петър Тулешков. Антрактът ме завари със сълзи на очи.

 

https://www.asiw.co.uk/…/swan-lake-varna-international…

 

www.stdavidshallcardiff.co.ukb

TOP