ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  Наситена с много пътувания е била 2022 година за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“,...
  Read More +
 • Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  Галопиращите цени на строителните материали причиниха забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“ на...
  Read More +
 • ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  24 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Фулвио Мафиа -...
  Read More +

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО

Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Фулвио Мафиа - директор на Консерватория "Джузепе Мартучи" в Салерно подписаха на 20 януари 2023 г. Протокол за сътрудничество, в който се предвижда размяна на музиканти и майсторски класове. Документът бе подписан в присъствието на Ирене Тортора - директор на Солистичния департамент във висшето учебно заведение и Якопо Сипари ди Песласерпли - постоянен гост- диригент на Държавна опера Варна, във фоайето на първи балкон, Основна сцена, където е експонирана документалната изложба, посветена на 75-годишния юбилей на Варненската опера. Партньорите си направиха снимка и пред скулптурния портрет на основателя на Варненската опера Петър Райчев.

ДАНИЕЛА ДИМОВА - ДИРЕКТОР НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

За пръв път ТМПЦ – Държавна опера Варна сключва Протокол за сътрудничество с висше музикално учебно заведение – Консерваторията по музика „Джузепе Мартучи“ в Салерно, една от най-известните и уважавани държавни консерватории в Италия. Предвиждаме обмяна на музиканти и майсторски класове с акцент върху следдипломното развитие на възпитаниците на консерваторията. Благодарение на този протокол ние ще имаме възможност по различни проекти да приемаме талантливи млади музиканти от различни групи – духови, струнни и всички инструменти, застъпени в оркестъра. Италианската страна поема транспорта и възнаграждението на младите музиканти, а ние се ангажираме с настаняването им за репетиционния период и участието им в наши представления.

 

ПРОФ. ФУЛВИО МАФИА - ДИРЕКТОР НА КОНСЕРВАТОРИЯ "ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“, САЛЕРНО

В качеството си на директор на Консерватория „Джузепе Мартучи“, съм дълбоко удовлетворен от това, което се случи във Варна. Варненският оперен театър е добре познат в чужбина и за нас е огромно предимство да работим заедно, защото така ще помогнем на най-добрите ни студенти, било то инструменталисти или вокалисти, да практикуват при вас по време на изключително силния ви летен сезон. Благодарен съм на г-жа Димова, че ни предоставя тази възможност, а ние от своя страна ще я подкрепим със знанията и уменията на нашите възпитаници.

ИРЕНЕ ТОРТОРА - ДИРЕКТОР НА СОЛИСТИЧНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ В КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“

Сключването на това споразумение ме изпълва с гордост и благодарност. Имайки предвид традициите на българското оперно пеене и успехите на българските оперни гласове, нашите студенти ще бъдат безкрайно доволни да практикуват в този вълшебен театър, в творческа атмосфера и рамо до рамо с български оперни творци.

ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ – ПОСТОЯНЕН ГОСТ-ДИРИГЕНТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

За мен е изключително радостно, че тук във Варна, където съм оставил част от сърцето си и където имам удоволствието да работя с Даниела Димова, един от най-фантастичните оперни мениджъри, които познавам, се подписа документ за партньорство с втората по значимост италианска консерватория. Оценявам високо идеята за колаборация между двата културни института. За нашите студенти ще бъде чудесно предизвикателство да приложат придобитите в консерваторията умения в истинска оперна среда. Усъвършенстването на младото поколение в практиката е много важен елемент от висшето образование и за нас тази цел е въпрос на отговорност и дълг. Благодаря на проф. Мафиа, проф. Тортора и Даниела Димова, които скрепиха с подписите си партньорството между Консерватория „Джузепе Мартучи“ и ТМПЦ – Държавна опера Варна, между Салерно и Варна, което затвърждава и надгражда културните взаимоотношения между Италия и България.

TOP