ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НАГРАДА „ВЕРДИ“ 2023 НА „АЛУМНИ КЛУБ И ПРИЯТЕЛИ“ ПРИ МУ ВАРНА

Проф. д-р Марио Милков, председател на „Алумни клуб и приятели“ при Медицински университет Варна, ще връчи награда „Верди“ на творци от Държавна опера Варна на 5 април 2023 г. Церемонията е предвидена непосредствено преди спектакъла от XXII Великденския музикален фестивал на операта „Дама Пика“ от Чайковски, под палката на Постоянния гост-диригент Павел Балев.

„Алумни“ произхожда от лат.”alumnus”, което означава възпитаник на висше учебно заведение, но днес понятието включва освен завършилите университет, колеж, училище, също и бивши служители на компания, членове на сродни организации, съмишленици и пр. Основната цел на Алумни клубовете е да се поддържа жива връзката с Алма Матер, да се утвърждава престижа на университета, да се разширяват партньорствата и бизнес контактите между неговите членове, да се работи за различни каузи в полза на обществото и културата, обяснява проф. д-р Марио Милков. 

 

Клуб „Алумни и приятели“ при Медицински университет Варна е известен с редица международни събития, сред които научният интердисциплинарен симпозиум „Алумни клуб и приятели“ във Варна, проведен за четвърти път през тази година,  събра специалисти от България, САЩ, Австралия, Мексико, Бразилия, Сърбия, Гърция, Румъния, Египет, Германия, Израел, Италия и други страни.

И тъй по традиция оперното изкуство е на почит сред медицинското съсловие, „Алумни клуб и приятели“ при МУ Варна учредява специална награда „Верди“, на името на най-великия оперен композитор, в знак на признание за постиженията на оперни творци. 

В годината, когато отбелязваме 210-годишнината от рождението на Верди „Алумни клуб и приятели“ ще удостои със своята награда „Верди“ сопраното Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и солиста на Държавна опера Варна Гео Чобанов – бас. С Награда „Верди“ за миналата година са отличени сопраното Илина Михайлова и тенора Валерий Георгиев.  

TOP