ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„КАРМИНА БУРАНА“ НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА В МТФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2024

12 юни, 19.00, XXXII МТФ „Варненско лято“ 2024

На 12 юни публиката във Варна ще има удоволствието да чуе в концертно изпълнение „Кармина Бурана“ - великата кантата на Карл Орф за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър, написана през 1937 г. Буквалното значение на заглавието е "Песни от Бойерн" – областта, където са намерени средновековните ръкописи, вдъхновили композитора. Става дума за уникална светска поезия на анонимни автори от ХІІ и ХІІІ в., възпяващи радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливия характер на човешката съдба. Самият Карл Орф смята с право "Кармина Бурана" за най-успешното си произведение.

„Кармина Бурана“ 2024 г. е съвместен проект на Държавна опера Варна и МТФ „Варненско лято“. Гостуват артисти от Националната опера и балет на РС Македония, които заедно с изпълнителите от хора и оркестъра на Държавна опера Варна и Варненската детско-юношеска опера ще пресъздадат зашеметяващата енергия, вложена от композитора в творбата. Под диригентската палка на Бисера Чадловска и режисурата на Деян Прошев, в соловите партии ще се изявят изгряващата световна звезда, дебютирала вече в Миланската скала – сопраното Александрина Михайлова, тенора Александър Баранов и баритона Иво Йорданов.

 

Малко преди да застане на диригентския пулт за поредната репетиция, маестра Бисера Чадловска говори за специалното очарование на „Кармина Бурана“: „Неслучайно „Кармина Бурана“ е една от най-популярните музикални творби, писани някога. Откъси от нея звучат в безброй филми, събития, реклами и какво ли още не. Ако има творба, позната на огромна част от хората по света, това без конкуренция е „Кармина Бурана“. Невъзможно е нейната мощ да не ви докосне, дори да сте абсолютен лаик, незапознат със същността ѝ. Най-голямото предизвикателство за диригента при изпълнението на кантатата е да се улови именно есенцията на силата на тази музика. Партитурата е изключително ясна и съвършена. Бих казала, че най-тежка е задачата на хора, който изпълнява основна роля в творбата. Самата кантата е написана на три езика: латински, немски, който се говори в късното Средновековие, и старофренски. Разбира се, никак не е лесно да се пее на три изчезнали езика, които скоро никой няма да познава.

Аз и друг път съм работила с оркестъра на Държавна опера Варна и трябва да кажа, че винаги се радвам на много топло посрещане. Оркестърът притежава висок професионализъм, винаги е на нивото на задачата и всеки път с нетърпение чакам да застана пред тях на диригентския пулт. С хора съм имала възможност да работя веднъж, в операта „Турандот“, и съм със същите впечатления. Вярвам, че популярността на „Кармина Бурана“ и този път ще препълни залата и ще завладее публиката със своята емоция“, убедена е маестра Бисера Чадловска.

 

КАРМИНА БУРАН

от Карл Орф
Мултимедиен концерт
Диригент Бисера Чадловска
Режисьор Деян Прошев

Солисти:
Александрина Михайлова – сопран
Александър Баранов – тенор
Иво Йорданов - баритон

С участието на оркестър и хор на Държавна опера Варна и хор на Варненската детско-юношеска опера

12 юни, 19.00, Държавна опера Варна

Съвместен проект с МТФ «Варненско лято» 2024

TOP