ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„ОПЕРАТА – МУЗИКАЛНА ЖИВОПИС“ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ХУДОЖНИЦИ ОТ ИТАЛИЯ

12 юни 2024, 17.00, Сцена Ротонда

Консулският кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио ще отркие изложба под наслов „Операта – музикална живопис“ на Сцена Ротонда в Театрално-музикален продуцентски център – Варна на 12 юни от 17 часа. Два часа по-късно на Основна сцена предстои концертното изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф, съвместен проект на Държавна опера Варна с МТФ „Варненско лято“ 2024.

Експозицията, посветена на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство в края на миналата година, е част от дългосрочен културен проект между Италия и България, подкрепен от най-висшите държавни институции на двете страни. В концепцията е заложена идеята за търсене на „открити и неоткрити пресечни точки между изкуствата във фокуса на оперния спектакъл“, по думите на д-р Димитър Стойнов, културен консултант в италианското консулско представителство във Варна. В поредицата от мултижанрови събития, с различни партньори в различни артистични територии, се вписват празничният майски концерт с тематична изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев и сегашната изложба на Сцена Ротонда. Следващи спирки в българо-италианската културна програма за тази година са „Дворецът“ в Балчик на 21 юли, Национаният музей „Борис Христов“ в София на 3 октомври, Българският културен център „Борис Христов“ в Рим на 22 октомври.

 

Колекцията „Операта – музикална живопис“, селектирана от Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим, съдържа произведения на италиански автори от различни поколения, сред които Алесандро Фиески, Андреа Феличе, Джорджо Де Канино, Джузепе Калоначи, Лаура Д’Андреа Пиетрантони, Лука Елена и др. Особено внимание привлича творбата на Франко Дзефирели - знаменитият режисьор и художник, за чиято 100-годишнина от рождението Държавна опера Варна представи в Опера в Летния театър 2023 една от неговите прочути постановки на „Аида“.

За откриването на изложбата „Операта – музикална живопис“ ще бъде изложен и медалът „Пучини“, с автор Енцо Скатрали – официална награда на Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим за заслуги в популяризиране на творчеството на Пучини, по повод 100-годишнината от смъртта му. С първия медал „Пучини“ бе удостоена Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, в знак на признание за реализираната от нея и нейния екип специална селекция в XV издание на Опера в Летния театър 2024, с която се отбелязва приносът на великия композитор в световната оперна съкровищница. Пучиниева музика ще звучи на откриващата Оперна гала на 15 юни, както и в премиерния Триптих с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“, продукция на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго с диригент Якопо Сипари ди Пескасероли; също в „Бохеми“ през юли и август, и в „Мадам Бътерфлай“ през август. Спектаклите ще срещнат публиката със световни звезди като Соня Йончева в две заглавия, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Доната Д‘Анунцио Ломбарди и др.

TOP