Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Личности

Александър Текелиев

 Александър Текелиев - режисьор-постановчик на

 

Режисьор-постановчик на „Дон Жуан” от Моцарт – първата премиера на Държавна опера Варна за 2014 г.

Режисьорът Александър Текелиев, син е на именития български композитор Александър Текелиев, е роден на 13 август 1972 г. в София. Свири на пиано от пет-годишна възраст. През 1993 г. завършва НМУ ”Л. Пипков” в София със специалностите пиано и класическо пеене.

През 1998 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен по оперно пеене – бас. През 2000 г. завършва и второ висше образование в НМА с магистърска степен по музикално-сценична режисура. Междувременно от 1999 до 2001 г. специализира оперно пеене при проф. Ралф Дьоринг във Виенската музикална академия.

В периода от 1995 до 2005 г. участва в над 500 спектакли и концерти в Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Дания, Великобритания, Гърция, САЩ и България.

От 2001 г. Александър Текелиев започва да работи и като оперен режисьор. В периода от 2001 до 2013 г. поставя „Дон Жуан” (Моцарт) в Държавна опера Бургас и в Държавна опера Пловдив; „Тайният брак” (Чимароза) в Държавна опера Пловдив; ”Мадам Бътерфлай” (Пучини) в Национална опера Скопие и в Бургаската опера; „Бохеми” (Пучини ) на Toscana Opera Festival, както и в Бургаска и Старозагорска опера; „Риголето” (Верди) на Toscana Opera Festival, Konzertdirection Schlote – Залцбург и Държавна опера Бургас; „Евгений Онегин” (Чайковски) в Държавна опера Бургас; „Така правят всички жени” (Моцарт) в Държавна опера Бургас; „Тоска” (Пучини) в Държавна опера Бургас; „Бал с маски” (Верди) в Държавна опера Бургас; „Вълшебната флейта” (Моцарт) в Държавна опера Русе и в Бургаска опера; „Аида” (Верди) в Държавна опера Бургас; „Набуко” (Верди) в Държавна опера Бургас; „Манон Леско” (Пучини) в Държавна опера Бургас и Националната опера и балет София; „Травиата” (Верди) в Държавна опера Бургас и Варненската опера; „Макбет” (Верди) в Държавна опера Русе; „Хубавата Елена” (Офенбах) в Държавна опера Бургас и МДТ „К. Кисимов” във Велико Търново; „Службогонци” (П. Хаджиев) в Държавна опера Бургас.
 

От 1999 до 2003 г. Александър Текелиев е помощник-мениджър за дейността в Австрия, Италия и Испания на „Euroopera Productions”.

От 2003 до 2005 г. е артист солист в Държавна опера Пловдив.

В периода 2005-2007 г. е главен режисьор в Държавна опера Бургас, а през 2006-2007 г. заема същата длъжност и в Държавна опера Русе.

От 2007 г. е директор на Държавна опера Бургас, а от 2009 г. и асистент по актьорско майсторство в катедра „Музикално-сценични изкуства” при НМА „Проф. Панчо Владигеров” София.

През 2013 година Александър Текелиев е удостоен с наградата на Община Бургас „Емил Чакъров” за принос и особени заслуги в сферата на класическата музика.

TOP