Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ОБИЧАМ ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА И СЪМ ЩАСТЛИВ, ЧЕ МОГА ДА РАБОТЯ ЗА НЕЯ
  17 Септември 2021 by MIro, in Актуални новини
  ОБИЧАМ ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА И СЪМ ЩАСТЛИВ, ЧЕ МОГА ДА РАБОТЯ ЗА НЕЯ
  ДАВИДЕ ЛА БОЛЛИТА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за работата си като Артистичен консултант на Държавна...
  Read More +
 • ОПЕРНАТА ДИВА КРАСИМИРА СТОЯНОВА С КОНЦЕРТ ВЪВ ВАРНА
  17 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  ОПЕРНАТА ДИВА КРАСИМИРА СТОЯНОВА С КОНЦЕРТ ВЪВ ВАРНА
  20 август, 21.00, Опера в Летния театър , ММФ „Варненско лято“ 2021 Аз съм българка и ще остана...
  Read More +
 • ПРЕЖИВЯВАНЕТО „РАЙМОНДА“
  04 Август 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕЖИВЯВАНЕТО „РАЙМОНДА“
  Маестра Чадловска, Мария Кичевска, Никола Хаджитанев, Павел Кирчев, Ивана Коцевска пред Виолета...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

БАЛ С МАСКИ - 2020

Опера от Джузепе Верди

 

Диригент Кръстин Настев
Режисьор Игнаси Кристиа
Сценограф Игнаси Кристиа
Костюмограф Яго Бласи
Хореограф Светлана Тоншева
Диригент на хора Цветан Крумов

В ролите:

РИКАРДО - Даниел Дамянов
РЕНАТО - Венцеслав Анастасов
АМЕЛИЯ - Габриела Георгиева
УЛРИКА - Даниела Дякова
ОСКАР - Ирина Жекова
САМУЕЛ - Евгений Станимиров
ТОМ - Гео Чобанов
СИЛВАНО - Иво Йорданов
СЪДИЯ - Христо Ганевски
СЛУГА НА АМЕЛИЯ - Николай Димитров

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

Плакат Игнаси Кристиа

Фотография Росен Донев

Премиера 10 септември, 20.00, Опера в Летния театър – Варна 2020

Премиерната постановка на Държавна опера Варна „Бал с маски“ носи разпознаваемия стил на испанския артистичен тандем Игнаси Кристиа и Яго Бласи, който се занимава с аудиовизуално изкуство, дизайн на музейни експозиции и има забележително присъствие в европейския оперен театър. Двамата реализират няколко проекта за популяризиране на базиликата „Саграда Фамилия“ в Барселона, подготвят павилиони за участия в биеналета, автори са на експозицията „Колоните на Европа“ в Британския музей и др. Създали са сценографиите на „Вълшебната флейта“ за Австрийската асоциация на приятелите на операта в Овиедо и костюмите за балета „Зле опазеното момиче“ за Полската държавна опера във Вроцлав.
В най-новата сценична версия на „Бал с маски“ на варненска сцена, Игнаси Кристия, освен с виртуозната си работа с пространствата, за пръв път се изявява и като режисьор.
„Бал с маски“ е страхотна опера. Героите носят голяма отговорност и всички те са хора с мисия. Операта на Верди е толкова добре изградена, че представлява калейдоскопична структура. С други думи, можете да представите постановката от различни гледни точки. Можем да направим инсценировка, като се съсредоточим върху гледната точка на Амелия, гледната точка на Рикардо, гледната точка на Улрика. Всеки би ни дал различна версия, въпреки че партитурата е една и съща. Това е величието на добре написаната творба. Верди позволява на режисьора да прочете неговото произведение от много гледни точки.

В нашата версия на „Бал с маски“ аз избрах персонажа, който има най-човешко поведение, Ренато. В работата с Венцеслав Анастасов сме изградили много достоверен характер, пълен с непоследователност и противоречия. Той е най-малко монолитният персонаж и този, който се променя най-много по време на операта. Довеждането на действията му до краен предел ще ни помогне да разберем по-добре самите себе си. Нашите страхове, чувството ни за чест, когато се чувстваме предадени. Кой никога не се е чувствал измамен? И кой не се е изкушавал да направи луди неща, когато се чувства наранен? Нека разберем Ренато, дори и да не споделяме действията му. Нашата постановка ще подчертае най-човешката част от тази велика опера на Верди.

Сценичното пространство е доминирано от голяма триъгълна конструкция, която символизира силата на съдбата и ужаса на трагедията. Съдбата ни наблюдава през врата, която се превръща в ужасяваща и тежка ос, унищожаваща страстта и любовта.

Рикардо, Амелия и Ренато попадат в един друг триъгълник, чиято развръзка оповестява предсказанието на Улрика. Героите и публиката се опитват да отрекат лошото пророчество, но на финала всичко се сгромолясва върху нас като огромна каменна плоча. “Бал с маски” е една история за извеждането на емоциите до техните крайни последствия“, обобщава Игнаси Кристиа.

ФОТОГАЛЕРИ

 Още по темата:

Режисьорът на „Бал с маски“ Игнаси Кристиа: Във Варна видях, че оперните певци са част от обществото

Прочут тандем сценографи поставя „Бал с маски“ в Летния театър във Варна

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP