Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ЗА 3 МЕСЕЦА И 120 ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ВАРНЕНСКИЯТ БАЛЕТ СЪБРА ОВАЦИИТЕ НА ЦЯЛА АНГЛИЯ

 

ДАНИЕЛА ДИМОВА, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за успеха на балетното турне в Англия

 

Варненската балетна трупа се завърна от 3-месечното си турне в Англия, най-дългото турне в историята на Варненския балет. Как протече то?

Турнето обхвана периода от 17 декември 2018 до 17 март 2019 година. Аз присъствах на последните спектакли в Оксфорд на „Пепеляшка“ и „Лебедово езеро“ и споделям със задоволство прекрасните си впечатления от представянето на нашите балетни артисти.

Турнето беше копродукция, една ползотворна форма на работа навсякъде по света, между Държавна опера Варна и Сибирския балет от Красноярск в Русия. Сибирският балет отдавна се е утвърдил на английския пазар като разпознаваме марка и за нас е шанс да работим с техния главен балетмайстор з.а. на Русия Сергей Бобров, който от няколко години е и наш главен балетмайстор.

Чувствам се изключително горда, че в английското турне участваха 24 балетни артисти от Варна и 12 от Русия, т.е. две трети от състава беше български и една трета – руски. Считам, че това е голямо признание за Варненския балет. Чух го лично и от Сергей Селиванов, мениджъра, който представлява една от най-големите английски агенции за разпространение на различни спектакли и концерти в Англия. Преди той е отговарял за чуждестранните връзки на Болшой театър, а от 15 години работи в Англия – един безспорен професионалист с контакти в цял свят и изключителни възможности за менажиране на трупи.

Какви бяха параметрите на турнето?

За 3 месеца изнесохме общо 120 представления в Кардиф, Бъкстон, Манчестър, Ливерпул, Блекпул, Дарлингтън, Уимбълдън, Кентърбъри, Брайтън, Оксдорд, Халифакс, Шефилд, Единбург и Лондон. Оркестърът и техническите служби – реквизит, гардероб, бяха от Русия, а сред балетистите варненци, както вече споделих, имаха преимущество.

В програмата на турнето влизаха общо 6 заглавия: „Лешникотрошачката“, „Снежанка“, „Пепеляшка“, „Зле опазнеото момиче“, „Жизел“ и „Лебедово езеро“. Съобразявайки се с нагласата на публиката, през декември и януари предлагахме предимно „Лешникотрошачката“ и „Снежанка“, а през следващите месеци – „Зле опазеното момиче“, „Жизел“, „Пепеляшка“ и „Лебедово езеро“.

 

Колко време продължи организацията от българска страна за това очевидно много сложно турне?

Преди година и половина проведохме международен кастинг, в който подбрахме много добри балетисти, сред които Марчело Пелицони и Франсиско Руис. В Англия те, както и нашият водещ солист Павел Кирчев, привлякоха вниманието с блестящите си изпълнения.

Подобно мащабно турне е пробен камък за издръжливостта на която и да е трупа. В нашия случай накрая аз видях една консолидирана и удовлетворена от постиженията си трупа, което личи и от настроението на последната снимка, която си направихме заедно с г-н Селиванов на летище Хийтроу.

Точно в този вид трупата замина вече за Банско, за да изиграе „Пепеляшка“ и „Лебедово езеро“. Оттам се връща във Варна и след малка почивка продължава с балетните изяви пред родна публика.Каня почитателите на балета на 12 април на „Жизел“, за да видят една много израснала балетна трупа – варненската балетна трупа, която за 3 месеца и 120 представления събра овациите на цяла Англия.

 

Това повече от успешно балетно начало на 2019-а задължава. Какво предстои по-нататък?

През май планираме „Дон Кихот“ и „Лебедово езеро“, през юни ще предложим „Пепеляшка“. И трите заглавия са с класическата хореография в иновативния съвременен прочит на Сергей Бобров. Тъкмо заради този свой уникален стил той беше отличен преди 2 години в Англия като един от водещите съвременни хореографи на класически заглавия. Да получиш подобен приз в Англия, е голямо признание, така че варненската публика може да се чувства привилегирована да гледа неговите спектакли у дома.

На 17 юли вX издание на Опера в Летния театър предстои една уникална балетна гала.С препратка към началото на „Спящата красавица“, когато Кралят и Кралицата приемат поздравления за раждането на Аврора, в тържествената церемония ще се включат персонажи от „Дон Кихот“ и „Пепеляшка“, ще има и други интересни режисьорски и хореографски решения на Сергей Бобров.

В „Лебедово езеро“ на 22 юли, с диригент Мартин Георгиев, който дирижира балетните спектакли в Ковънт Гардън, ролята на Принца ще изпълни лауреатът на миналогодишния Международен балетен конкурс във Варна Андраш Ронай от Унгария. Имаме вече много хубав 2-годишен опит от колаборацията между Международния балетен конкурс и Държавна опера Варна, според който в годината, когато не се провежда балетното биенале, ние каним в Опера в Летния театър да танцува в главна роля един от изявените лауреати на конкурса.

На 10 август в „Пепеляшка“ ще аплодираме звездата Елена Свинко, също с приз от Международния балетен конкурс във Варна.Тя стана любимка и на публиката по време на английското ни турне, даде много интервюта, направи фотосесии за английските си почитатели, които отсега я очакват на следващия гастрол.

Положително ще има нови балетни заглавия до края на годината.

Ще открехна завесата и за новите постановки. През миналата година направихме балетен маратон, благодарение на който сега имаме зад гърба си няколко много добре изработени класически балетни спектакъла. Но новите, които предстоят, са не по-малко интересни и предизвикателни.Това ще бъдат „Спящата красавица“ и „Копелия“, чиито премиери ще излязат през ноември и декември.

 

TOP