Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НАГРАДА „ФЕНИКС“ и ЮБИЛЕЕН ПОЩЕНСКИ ПЛИК за 75-ГОДИШНИНАТА на ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

В началото на април 2023 Държавна опера Варна загръгля 75-годишния си юбилей с връчването на своята награда „Феникс“ на творци със заслуги за развитието на оперния театър. На 8 април, преди Симфоничния концерт от XXII Великденски музикален фестивал, под палката на Постоянния гост-диригент Павел Балев, със солист Албена Данаилова - концертмайсторт на Виенската филхармония, Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, ще връчи наградите „Феникс“ – статуетка и грамота, на 7 именити творци, свързали артистичната си биография с Варненската опера. Статуетката "Феникс" е изработена по проект на арх. Христо Топчиев от НПО "Варна Дизайн Форум".

В поредицата от празнични събития излиза и двуезичен Юбилеен пощенски плик „75 години Опера Варна“ в лимитирана серия от 150 броя, с автор изтъкнатия филателист Борис Калинков. Върху плика са отпечатани афишът на първата постановка, операта „Продадена невеста“ от Б. Сметана и антикварна пощенска марка с основателя на Варненската опера Петър Райчев - първия световноизвестен български тенор, в ролята на Каварадоси от „Тоска“ на Пучини. Кръгъл печат посочва датата 07.09.1947 г., когато с премиерата на „Продадена невеста“ започва летоброенето на Варненската опера и 07.09.2022 г., когато се изпълва 75-годишния юбилей.

 

Богатата юбилейна програма, която започна още в началото на 2022 г. с учредяване на Инициативен комитет, включваше разнообразни прояви, които съпътстваха спектаклите през целия сезон. Във фоайето на първи балкон може да се разгледа документалната изложба с автор Виолета Тончева и дизайнер Славяна Иванова, която в 15 винилни пана проследява с текст и снимки постиженията на оперния театър. Наред с експонираната в ГХГ ретроспективна изложба – сценография, живопис и костюми на дългогодишната художничка на оперния театър Лора Маринова и Димитър Борисов от Художественото ателие, внимание привлече и костюмографската изложба в операта. В театралната зала бяха обособени Почетни кресла, брандирани с имената на Петър Райчев, Руслан Райчев, Йорданка Тенчева, Лиляна Анастасова, Борислав Иванов, Кузман Попов и други творци с принос за израстването на Варненската опера. Знак на почит към основоположника е и бюст-паметникът на Петър Райчев, дело на скулптора Явор Пенев, който посреща зрителите на Сцена Ротонда.

Книгата с интервюта „Пристрастно. Операта на Варна“ от Виолета Тончева, изд. ФИЛ, 2022, също е посветена на 75-годишния юбилей. Изложбата астрофотография „Виж звездите“ на прочутия тенор Емил Иванов, който е бил и солист на Варненската опера, пренесе юбилейното настроение от 2022 в 2023 г. До края на годината се очаква да бъде публикуван и Юбилейният летопис с автор видния историк Станка Димитрова.

Следващото важно събитие предстои в края на този месец. На 28 април, в рамките на Великденския музикален фестивал, Варненската опера ще покани своите почитатели на премиера на книгата „Дневникът на Влади Анастасов“ с подзаглавие „Размисли за човечността, политиката, обществото и личностите в моя живот“. Съставител е Антония Маркова, дъщеря на знаковия за Варненската опера диригент Влади Анастасов (1928-2005), който посвещава творческия си път от 1954 до 1985 г. на оперния театър в морския град.

TOP