Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„Набуко” на 5 март с Пламен Димитров и Татяна Спиридонова

 

 

Пламен Димитров - Набуко

 

 

 На 5 март от 19 часа любителите на оперната класика ще имат възможността да съпреживеят Вердиевия шедьовър “Набуко”.

Под диригентската палка на маестро Стефан Линев, образа на Набуко ще пресъздаде баритонът Пламен Димитров, който в успешната си кариера на българска и световна сцена прибавя непрекъснато нови централни роли. След прекрасните му превъплъщения са Риголето, Барон Скарпия, Граф ди Луна, Маркиз Поза, Жорж Жермон, солистичните роли в „Кармина Бурана”, Набуко, Мазето и др.

 

 

 

 

 

 Татяна СпиридоноваВ ролята на Абигайл ще гостува Татяна Спиридонова, която притежава всички певчески и артистични данни, за да защити знаковата за сопраните партия.

Татяна Спиридонова (сопран) завършва НМА „Панчо Владигеров“ в класа на доц. К. Вачкова, специализира вокално майсторство и интерпретация в Международната академия на вокалните изкуства при Александрина Милчева, квалифицира се в майсторски клас на Гена Димитрова.

Започва певческата си кариера с концертни изпълнения на кантатата „Кармина Бурана“ от К. Орф на всички български сцени, включително „Зала България“ и залата на Софийска опера и балет. Пяла е и в „Auditorium Hall“ в Барселона, Испания, както и в множество театри в Холандия и Египет.

Певицата поддържа богат кантатно-ораториален репертоар от произведения на Моцарт, Шуберт, Доницети, Перголези, Бетховен, Верди, Брамс, Фуре и др. Дебютира на  оперна сцена в ролята на Леонора в „Трубадур“ от Верди в Русе през 2001 г.

 

 

Следва Норма в едноименната опера на Белини в Русе, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Изпълнява Амелия („Бал с маски”), Виолета („Травиата“) Аида, Ханна Главари (“Веселата вдовица”), Амелия (“Симоне  Боканегра”), Ярославнa (“Княз Игор”), Абигайл („Набуко”) и др.
Татяна Спиридонова е секретар на отдел Изкуства към Българската академия на науката и изкуствата БАНИ, също и импресарио към импресарска къща „Българска музика - БАНИ“
     
Партията на Закария ще представи басът Евгений Станимиров – също един от солистите на Варненската опера с международна кариера. Забележителни са постиженията му като Филип Втори („Дон Карлос”), Ферандо („Трубадур”), Силва („Ернани”), Спарафучил („Риголето”), Банко („Макбет”), Цар и Жрец („Аида”) и др. Само преди няколко дни в премиерния спектакъл на „Дон Жуан” от Моцарт на варненска сцена Евгений Станимиров покори публиката с великолепното си певческо и артистично изпълнение на Лепорело.
 
Измаел ще бъде Арсений Арсов, във Фенена ще се превъплъти мецосопраното Бойка Василева. В останалите роли: Гео Чобанов (Жрец), Галина Великова (Анна) и Христо Ганевски (Абдало).
    

TOP