Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Премиера на балета “Шехерезада” на 17 март 2014

Балетeн спектакъл „Шехерезада”

XV Великденски музикален фестивал – Варна 2014

Стилът Боряна Сечанова - изтънчено въображение, проникновен романтизъм и модерна чувствителност 

Балетният спектакъл „Шехерезада”, вдъхновен от приказния арабски фолклор „Хиляда и една нощ”, е дело на известната българска балетна режисьорка Боряна Сечанова, създала си световно име като автор на оригинални балетни постановки със съвременни танцови техники. „Боряна Сечанова има чудната способност да смесва всевъзможни танцови езици, като ги подчинява на собствения си стил, изграден от изтънчено въображение, проникновен романтизъм и модерна чувствителност“, пише за нея Мария Русанова (в. „Култура“, бр. 2, 2011). Вярна на себе си е Боряна Сечанова и в премиерната постановка на Държавна опера Варна. В „Шехеразада” тя прави модерен прочит на музиката на Николай Римски-Корсаков, като умело я колажира с етно чувствителността на Buddha Bar.
Музикалният колаж на Шакти рамкира началото и края на спектакъла.

Известна със своето умение както провокативно да смесва стилове и техники, така и да надгражда истории върху вече известни творби, хореографката, в случая и либретистка, разказва една съвременна приказка. Използвайки мотива за приказката като начин на освобождаване от делничната скука, тя трансформира историята на Шехерезада.

Героинята не разказва, за да спаси живота си и да спечели избраника на сърцето си, а напуска дом и съпруг, бягайки от сивотата на навика и ежедневието, в търсене на приключения и истинска любов. Въображението я отвежда от непознат град-затвор към пъстрите ориенталски пазари, площади и дворци, където Шахрияр приема чертите на нейния съпруг. Озовавайки се отново вкъщи, героинята осъзнава, че търсейки любовта и щастието в приказния свят, тя е заобиколена от тях в собствения си дом.

На фона на въздушните изчистени декори на Борис Стойнов, пищните, образуващи истинска симфония от цветове костюми на Цветанка Петкова-Стойнова се открояват с цялото си великолепие.

В този приказен свят, огрян от вълшебната лампа на Аладин, фабулата на спектакъла „разказ в разказа” се превръща в съвременна притча за доброто и злото, за мястото на личните отношения и техния отзвук в социума. Мъдростта на източните приказки, че любовта е по-силна от омразата и смъртта, е актуално послание и днес.

 

Прелестта на балетната „Шехеразада” се крие в светлия оптимизъм, в победата на доброто над злото, в щастливия завършек при всяка беда, във вярата, че утре приказката да се живее ще бъде още по-красива и неочаквана. Убедително пресъздават това послание балетните артисти на Варненската опера с художествен ръководител Екатерина Чешмеджиева и репетитор Гергана Георгиева. Солистите Евгения Минкова, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Мартин Чикалов и Илияна Славова интригуват с проникновените си превъплъщения. Несъмнено всички показват най-добрата страна от своя артистичен и драматичен талант, защото знаят, че да се танцува в спектакъл на Боряна Сечанова е истинска привилегия.

 

Боряна Сечанова

 Боряна Сечанова завършва Националното училище по танцово изкуство в София през 1981 г. и веднага е приета в състава на балетната трупа на Софийската опера и балет. След това продължава своето образование в при проф. Олга Тарасова в ГИТИЗ – Москва, където през 1990 г. се дипломира със специалност Балетна режисура.

От 1991 г. работи като хореограф, а от 2000 г. е несменяем директор на балет “Арабеск”. Автор и хореограф на над 40 балетни и театрални спектакъла на сцената на Национална опера и балет, за балет “Арабеск”, Народен театър “Иван Вазов”, Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Варна, Държавна опера Русе, театър “Пантданс” и др.

От 1992 г. е преподавател по модерни танцови техники в Националното  училище за танцово изкуство, в периода 1994-1997 г. е преподавател и директор на програма “Балетна режисура” в НБУ. От 1996 г. преподава в Американския Университет в Благоевград, в периода 1997-1998 преподава модерни танцови техники и в унивеситета „St. Jone” в Сеул, Корея. От 2000 г. е  директор на балет “Арабеск”. През 2006 и 2008 г. е поканена за член на журито на Международния балетен конкурс във Варна.

През 1996 г. получава Първа награда за съвременна хореография на Международния балетен конкурс във Варна. През 2003 г. получава за своя „Фауст” наградата на Софийска община за най-добър спектакъл. През 2004 г. за “Дневникът на един съблазнител” е отличена с награда „Варна” за най-добър спектакъл.

През 2006 г. за спектакъла “Carmina Burana”  е удостоена, заедно с Цветанка Петкова-Стойнова, с наградата на СБМТД “Кристална лира”. През лятото на 2006 г. е избрана за член на журито на Международния балетен конкурс във Варна.

TOP