Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Звездният тенор Камен Чанев аплодираме в ролите на Туриду и Канио на 21 март 2014

 

Камен Чанев - тенор

 

 

Истински празник за меломаните е подготвила Държавна опера Варна за 21 март, когато на сцената ще излезе един от най-успешните български тенори за всички времена Камен Чанев.

Той ще се представи в ролите на Туриду от „Селска чест” на Пиетро Маскани и на Канио от „Палячи” на Руджиеро Леонкавало.
Както е известно, двете опери са сравнително кратки и обикновено се изпълняват в една вечер.

Премиерата на двете творби, в режисьорския прочит на Нина Найденова, се състоя във Варна през 2009 г., а през 2010 г. с тази постановка Държавна опера Варна откри Салона на изкуствата в НДК София.

За предстоящия на 21 март спектакъл на «Селска чест» и «Палячи» на  диригентския пулт ще застане Борислав Иванов.

В „Селска чест” звездният тенор Камен Чанев ще представи своя великолепен Туриду. За ролята на Сантуца е поканена Олга Динова, Алфио ще бъде Венцеслав Анастасов.

 

За първи път в ролята на Лучия ще чуем Бойка Василева, а Лола ще пресъздаде Вяра Железова.

В «Палячи» в централната тенорова роля на Канио ще аплодираме отново Камен Чанев, а в ролята на Тонио – отново Венцеслав Анастасов. В образа на Неда за първи път на варненска сцена ще се представи сопраното Таня Иванова.

 

Ще чуем още Свилен Николов (Силвио) и Борис Луков (Арлекин).

 

 

Камен Чанев е завършил НМА "Панчо Владигеров" в София, след което специализира оперно пеене в Рим. Лауреат е на конкурса "Юси Бьорлинг" в Швеция. След успешния си дебют през 2007 г. на сцената на Виенската Щатсопер в ролята на Де Грийо от операта на Пучини «Манон Леско», Камен Чанев е чест гост на най-големите оперни театри в света - Римската опера, Дойче и Щатсопер Берлин, оперните театри в Мюнхен, Хамбург, Франкфурт, Вашингтон, Токио, Сеул, Монреал, Болшой театър в Москва и др.

Работи със световните диригенти Л. Мазел, Р. Мути, Луйзоти, Кариняни, П. Щайнберг, Калегари, Юровски, Рендзети, Филип Оген, М. Дзанети и др. В репертора на Камен Чанев присъстват централните тенорови партии от оперите «Аида», «Трубадур», «Бал с маски», «Дон Карлос», «Атила»,  «Манон Леско», «Турандот», «Кармен», «Палячи», «Селска чест» и др.

Таня Иванова

 

 

Таня Иванова е завършила Музикалното училище "Любомир Пипков" и НМА "Панчо Владигеров" в София. Дебютът й е на сцената на Старозагорската опера в ролята на Елена от оперетата "Хубавата Елена" на Офенбах под режисурата на Хачо Бояджиев.

 

В последните две години сменя своя репертоар от мецосопранов в сопранов и в момента изпълнява роли като Мими от «Бохеми» на Пучини, Леонора от «Трубадур» на Верди, «Манон Леско» от едноимената опера на Пучини и др.

През сезон 2012-2013 с диригента Иван Ангелов прави записи на арии от Пучини, Верди и Дворжак в БНР, дебютира в ролята на Одабела от операта «Атила» на Верди на сцената на Античен театър Пловдив, с диригент Лучано ди Мартино.

 

През новия сезон изпълнява ролята на Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини на сцените на оперните театри в Пловдив и Стара Загора.

TOP