Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Светослав Борисов дирижира във Варна „Любовен еликсир” веднага след премиера в Грац

 

На 26 март от 19 часа ще бъде представена комичната опера "Любовен еликсир" от майстора на белкантото Гаетано Доницети, постановка на Павел Герджиков.

В основата на сюжета стои поверието, че има такива вълшебни билки и питиета, които могат да спечелят обичта на любимия човек. Вагнер в “Тристан и Изолда” също използва една старинна легенда за чародейно любовно питие.

Създадена за невероятно краткото време от 15 дни, «Любовен еликсир» преживява бляскава първа среща с публиката на 12 май 1832 г. в Милано. И днес, 182 години след първото представление, продължава да се играе в оперните театри по цял свят. Извънредно привлекателен за публиката със сатиричния си заряд, сюжетът се оказва актуален не само за Италия през XIX век. Та нали и днес се срещаме с шарлатани като Дулкамара, които продават своите «еликсири» като вълшебни лекарства, панацея за всички болести. От друга страна, все още има младежи като Неморино и умни момичета като Адина, които правят всичко възможно в името на своята любов.

В ролята на Неморино ще се представи солистът на Държавна опера Варна Валерий Георгиев, познат на варненци  от други постановки като Алфред, Граф Ори, Херцог, Манрико, Фентон, Граф Данило и др. Останалите персонажи са поверени също на водещи солисти на Държавна опера Варна - Ирина Жекова (Адина), Свилен Николов (Белкоре), Гео Чобанов (Дулкамара), Силвия Ангелова (Джанета).

На диригентския пулт ще застане главният диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, който се завръща във Варна след един много интензивен творчески период в Германия и Австрия. На 16 март той направи много успешен дебют със Симфоничния оркестър на Гьотинген    Göttingen Symphoniker и като доказателство за това получи покана да гостува отново там през април 2015 г.

Светослав Борисов - Диригент на Държавна опера - Варна

 

В момента е в Грац и репетира усилено за премиерата тази събота на „Хубавата Галатея” от Франц Супе. Трите премиерни спектакъла в три последователни дни – 22, 23 и 24 март, заемат специално място в реномирания календар на Musikverein Graz с творци от европейската музикална сцена.

Веднага след премиерата на „Хубавата Галатея” в Грац, Светослав Борисов идва във Варна за „Любовен еликсир” на 26 март. А през април – на 24 във Варна и на 26 в зала 1 на НДК София – Светослав Борисов ще дирижира „Кармен” от Жорж Бизе, постановка на Кузман Попов.

В столичния гастрол на Държавна опера Варна, съвместна продукция с ПК „Артишок”, за главните роли са ангажирани звездните солисти Агунда Кулаева (Русия), Иван Момиров, Венцеслав Анастасов и Ирина Йордакеску (Румъния).

TOP