Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Варна заслужава да стане Европейска столица на културата

Даниела Димова, председател на комисията по култура в община Варна пред в. „Черно море”:

Даниела Димова - председател на комисията по култура в община Варна - Г-жо Димова, знаем, че крайният срок за подаване на апликационната форма, с която Варна ще кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 г., е 18 октомври. Като председател на комисията по култура в община Варна можете ли да кажете какво е свършено до момента за тази кандидатура?

- Много ценно за Варна е, че от осемте български града, заявили желание да получат премията Европейска столица на културата, тя го направи първа. Това бе още през 2005 г. Много отдавна зрее това желание и основата бе поставена за първи път тук, при нас. След това ни последваха Пловдив, Русе, в последните две години се присъедини и София, но пък с много големи обороти за сметка на това. Решителната работа през всичките тези години включва основаването на Обществен съвет по култура, на клуб „Варна 2019“...

Много инициативи се проведоха, за да се оформи сериозно ядро от интелектуалци, артисти, хора, свързани с науката, които да застанат зад тази кандидатура. Това се случваше поетапно през годините. Но основната и най-голяма работа по изписването на апликационната форма се извърши в последната календарна година. Важно е да се знае, че ние обединихме усилия на кмет, на Общински съвет и на държавата – защото с нас в Лондон бе и Даниела Петрова, тогава председател на комисията по култура в парламента.

С обединението на усилията се стигна до поканата към сър Робърт Скот да приеме да бъде международен консултант по този проект.
Това стана през ноември 2012 г. Оттогава в продължение на една година, с работата на секретариата и с привличането на артистичния съветник на кандидатурата Младен Алексиев, работата върви към своя финал. Какво представлява тази книга – тя е 70 – 80 страници изписан материал за кандидатурата на Варна. Тя не се афишира, преди да бъде подадена официално, тъй като не е тайна, че в последните месеци всички градове са в много усилена конкуренция и е възможно да се активира заемането на интересни идеи. Затова всеки град си пази, така да се каже, интелектуалната собственост.
Това, което Варна си позволи да обяви, бе мотото „Port of inspiration”.
Казвам го на английски, защото интересното е, че оригиналният документ се представя на английски език и в по-умален вариант на роден език.
Тук ние печелим с това, че имаме за консултант сър Робърт Скот, тъй като е много важно цялата документация от 70 – 80 страници да бъде не просто преведена на английски, а да бъде на „роден“ английски.
Защото по малко по-различен начин изглежда, когато се редактира тази книга, и се погледне от човек, за когото английският език е майчин. А за нас това е основен документ, с който кандидатстваме. Датата е ясна – 18 октомври в София. Изборът е в ръцете на 13-членно жури. 7 негови членове са от международни институции, а другите 6-има са българи, които все още не знам кои ще бъдат. Изборът се прави от министъра на културата. От особено значение освен журито е самото представяне на кандидатурата. Ние очакваме, че лично кметът на община Варна Иван Портних ще представи съвместно с може би 6 или 7 души още нашата документация. Това ще се случи през декември. Още няма дата за това официалното представяне. И след това сме в очакване на селекцията.

- Сър Робърт Скот наскоро бе на поредното си посещение във Варна. Какво е неговото мнение за апликационната форма?

- Най-важното, е че този документ вече е на финал. Тоест в момента предстои отпечатването й. В проценти преобладава текстът, по-малко са снимките и диаграмите. Неговото мнение е, че това е един много сериозен и добре представящ града ни в пълен спектър труд. Лично той е много доволен. Пред мен е изказвал задоволството си от работата на секретариата.

 

- Мотото на варненската кандидатура е „Бряг на вдъхновението“. Защо бе избранно именно то?

- Обсъждаха се доста заглавия, но и артистичният съветник Младен Алексиев, и Робърт Скот се спряха на „Бряг на вдъхновението“. Прецени се по всеобщо мнение на всички, които участват в работната група на този секретариат, че това действително показва уникалността на нашия град. Сър Робърт Скот каза, че може би светът е започнал от Варна. Акцентираме на това, че ние сме най-източната точка на Европейския съюз, тоест има препратка към Брюксел. Поставяме акцент и върху това, че имаме изключително древна история, че градът ни е свързан и с морската култура, че тук е кръстопът на много култури, които са идвали и са си отивали, като са оставяли трайни пластове и наслагвания. Варна е едно много особено място.

- Градът победител получава наградата „Мелина Меркури”, която е парична. Ако Варна спечели, как ще бъдат инвестирани парите в града?

- За да се стигне до победата, трябва да се мине селекцията, която се решава от 13-членно жури. В началото на 2014 г. ще се знае кои български градове отиват по-нататък да се състезават. Може да бъдат 2, 3 или 4 - това зависи от журито. За нас е много важно да минем тази селекция и това ще си проличи от представянето ни през декември. След това има една още по-сериозна работа.
В новите 6 месеца, с които ще разполагаме от януари до лятото, ще имаме възможност да подобрим и разширим съдържанието на нашата кандидатура, като се даде и по-голяма конкретика на артистичната програма.
През ноември 2014 г., ако Варна успее да победи и да стане Европейска столица на културата 2019 г., ще има 6 години, в които има представена специална финансова рамка, финансов план, в който за всяка една от годините се поемат определени ангажименти за развитие на нашия град и за привличане на финанси.
Има стипендия „Мелина Меркури”, която се дава на 2 пъти. Има доста финансиране, което се очаква по европейска линия, има финансиране по линия на община Варна и, разбира се, от централния бюджет. Тоест от няколко страни има увеличен поток на финансиране, което отразява обаче единствено богата дейност, която предстои да се разгърне през 2019 г. Ако се стигне дотам, при всички положения ще има няколко много големи международни проекта със суперзвезди, които ангажират и голям финансов ресурс и привличат огромен човешки поток. Ще има минимум 365 събития в годината.
Тоест ще се заличи разликата между сезоните, тъй като във Варна това се чувства, а целта на тази кандидатура е градът да бъде 365 дни в годината културен център. Така че плюсовете са изключително много.
Това, което може да се сподели, е, че всяко инвестирано евро в Европейска столица на културата се отплаща с между 3 и 10 евро. 3 пъти увеличение на инвестициите е минимумът, а максимумът, който досега се е реализирал, е десетократно. Така че каузата си заслужава и затова е тази борба.

- Какъв е шансът на Варна да стане Европейска столица на културата?

- Това никой не може да каже, тъй като се случва за първи път в България. Така че ние всички в момента участваме в произвеждането на тези кандидатури и тази конкуренция и борба. Варна до този момент е била изключително толерантна като участник. Дори може би и страдаме, че не сме представени както други градове в централните медии. Но може би точно в този момент градовете нямат нужда да бъдат медийно представяни, защото конкурсът е чрез тези документи и журито се интересува от тях.

- Сър Робърт Скот каза, че градът трябва да иска да бъде победител. Според вас варненци ентусиазирани ли за тази престижна титла? Искат ли я наистина?

- Сър Робърт Скот казваше, че журито обича да вижда, че градът е „гладен“ да успее. В него да има страст за успех. Варна е един много особен град. Самата аз съм варненка и знам, че тук нещата понякога стават парадоксално. Но градът заслужава да стане Европейска столица на културата и мисля, че тези, които работят за това, наистина са гладни то да се случи. И мисля, че ако минем селекцията, ще заразим следващите 6 месеца всички наши съграждани.

ВИЗИТКА

Даниела Димова завършва през 1990 г. оперно пеене в ДМА „Проф. Панчо Владигеров”, София. През 1991 г. специализира в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим, а през 1993 г. в курса по оперно пеене на проф. Маргарита Лилова. През 1998 г. специализира италианско bel canto при проф. Ида Фарина в Милано, Италия. От 1991 до 2009 г. е солистка на Варненската опера.
От декември 2009 г. след спечелен конкурс заема длъжността директор на Оперно-филхармонично дружество - Варна. През декември 2010 г. спечелва и конкурса за директор на новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център - Варна, в който от средата на 2010 г. са обединени Държавна опера – Варна, и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

Наред с изпълнителската дейност Даниела Димова развива и обществена и културна. Организира и реализира редица проекти в областта на музиката. Носител е на няколко престижни награди.

Даниела Димова е съучредител на сдружение “Варна – културна столица” (2004) за реализация на амбициозния проект Варна да стане културна столица на Европа през 2019 година. През 2011 г. е избрана за председател на Постоянната комисия по култура при Общински съвет - Варна.
Семейна, с едно дете.

Деница Литарска

в. „Черно море”, 8 октомври 2013

http://more.info.bg/article.asp?articleID=942516&topicID=173&issueID=3931

TOP