Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Операта е моята страст

Интервю на Вилиана Семерджиева с диригентката Вилиана Вълчева

Интервю на Вилиана Семерджиева с диригентката Вилиана Вълчева

В. „Дума”, 3 септември 2014, Снимки Росен Донев

 

Дисциплина, концентрация, подкрепа от концертмайстора и положителна енергия са най-важни при работата ми с оркестъра, казва младата диригентка, която от 15 години живее и работи в Берн.

Вилиана Вълчева - диригент

ВИЛИАНА ВЪЛЧЕВА е родена през 1980 г. във Варна. Завършва НУИ "Добри Христов" със специалност пиано (1999), след което продължава висшето си образование в Швейцария. Завършва Музикалното висше училище в Берн - клавирна катедра (2001), Музикалната консерватория в Нюшател със специалности клавирен съпровод и акомпанимент (2004), Музикалното висше училище в Люцерн с бакалавърска степен по оперно-симфонично дирижиране, музика и фагот при проф. Тюринг Брем, проф. Ахим Фидлер, проф. Беат Блетлер (2008). Защитава магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране при проф. Ралф Вайкерт в Музикалното висше училище в Люцерн (2010), дипломира се и като музиколог в Университет Берн (2011).

В периода 2004-2014 г. има ангажименти като диригент на Люцернския симфоничен оркестър, корепетитор и асистент на Вагнеровия фестивал във Велс, Австрия, диригент на Бранденбургския симфоничен оркестър, Хайдн симфониета Виена, Филхармоничен оркестър Фаенца, оркестър Хохдорф Люцерн, Филхармоничен оркестър Йоханесбург, Концертен оркестър Берн.

В сезона 2013-2014 е репетитор/асистент на първия капелмайстор в Театър Люцерн, в края на 2013 г. има практика по дирижиране при Фабио Луизи в Национална опера Цюрих, след което става корепетитор/асистент на музикалното ръководство на Национална опера Цюрих.

От февруари 2014 г. е чест гост-диригент на ТМПЦ - Държавна опера Варна, в родния си град, където е поканена за диригент-постановчик на оперите "Дон Жуан" от Моцарт и "Андре Шение" от Умберто Джордано, дирижира и знаковия концерт "Басисимо" по повод 100 години от рождението на Борис Христов, с участието на най-големия съвременен Вердиев бас Карло Коломбара (Италия) и български баси.

 

Вилиана Вълчева печели Първа награда по пиано за най-добра интерпретация на чешки и словашки композитори на Международния музикален конкурс във Варна (1994), Първа награда по пиано на Международния конкурс за млади таланти в София (1996). Завършва майсторски клас при проф. Борис Блох в Есен, Германия (1996), печели Втора награда на Международния конкурс за немска и австрийска музика (пиано) в Бургас (1998), участва в Workshop с Нордбьомише филхармония, Теплице (Чехия), и Държавна филхармония, Кошице (Словакия) (2005-2007), както и в майсторски курс на Бернард Хайтинг, Люцерн (2008). Има дипломен концерт с Филхармонията на Баден-Баден (2008), участва в диригентски конкурс в Берлин с Берлинската филхармония, Симфоничен оркестър Берлин, Концертхаусоркестър Берлин, Симфоничен оркестър на Берлинското радио (2009), в Международен диригентстки конкурс в Кадагес, Испания (2010), завършва магистърското си обучение с концерт с Русенската филхармония (2010), става финалист на майсторски курс Виена и Хайдн симфониета Виена, под сценичното ръководство на Манфред Хус (2011). Вилиана Вълчева е стипендиантка на Zeno Karl Foundation Schindler (2008-2010) и на фондация "Рихард Вагнер" (2014).

- Вие сте толкова млада, но вече сте дирижирали много представителни оркестри. Как се отнасят музикантите към един толкова млад диригент, при това жена?

- Отношението е било винаги на професионално ниво, не съм усетила разлика поради това, че съм жена.

- Имате няколко специалности - как ги съчетавате? Коя от тях има превес в момента?

- Аз работя и като репетитор-пианист, и като диригент. Музикознанието е дало само повече компетентност и сигурност за това, което правя и в творческия период.

- Оперното или симфоничното дирижиране ви доставя по-голямо удоволствие?

- Операта е наистина моята страст, която тече и във вените ми. С удоволствие дирижирам и симфонична музика, но ако трябва да избирам, ще бъде опера!

- От февруари 2014 г. сте постоянен гост-диригент на Варненската опера. Да работите с български артисти в родния си град, пред своята публика - какво е чувството?

- Едно от най-приятните и хубави неща, които са ми се случвали от началото на кариерата ми като диригент! Варна и операта са нещо много специално за мен. Чест е да работя тук!

- Във Варна дирижирате Моцарт, Джордано, концерт на басите... Коя музика ви вдъхновява, вълнува повече - жизнерадостната, по-"тежката", произведения, с които се срещате за първи път на пулта...?

- Всяка музика е вълнуваща и красива по свой си начин. Подхождам еднакво към всеки ангажимент. Концертът "Басисимо" беше много специален, заради юбилея на Борис Христов и участниците, които бяха само баси.

- Имате награди от различни конкурси - полезни ли са тези състезания за развитието на твореца?

- Конкурсите дават възможност да си "сверим часовниците", да направим нови контакти, да опознаем други колеги.

- Стипендиантка сте на фондация "Рихард Вагнер". Успяхте ли да гледате тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Софийската опера?
- За съжаление не съм гледала продукцията на Софийската опера, но чух положителни отзиви за нея в самия Байройт, когато бях по време на Вагнеровия фестивал във връзка със стипендията.

- Какво от Вагнер сте дирижирали? Може ли да се каже, че е труден от диригентска гледна точка, или пък на вас ви допада?

- Oт Вагнер съм дирижирала "Зигфрид - Идилия", фрагменти от "Лоенгрин", "Танхойзер" и "Тристан и Изолда", както и "Везендонк - Лидер". Вагнер е комплексен, както от музикална, така и от драматургична гледна точка. Той е инстанция и цяла епоха в музикалния свят. Не може да говорим за трудности, по-скоро - дали човек е готов и има разбирането и капацитета да интерпретира Вагнер.

- Как диригентът чувства различните оркестри, които ръководи? Имате ли любимци, фаворити сред съставите, с които сте работили?

- Всеки оркестър/състав е специален за себе си. Един диригент, докато застане на пулта, трябва поне да се опита да стане приятел с оркестъра. Изключително важно е да се сработим от самото начало!

- Като диригент как степенувате изискванията си към оркестъра - кои неща са най-важни, водещи за вас?

- Дисциплина, концентрация, подкрепа от концертмайстора, положителна енергия.

- Бихте ли дирижирали камерен оркестър?

- Разбира се! С това започнах. Дирижирах най-добрия камерен оркестър в Швейцария - Фестивал стрингс Люцерн.

- Като пианистка, към кои композитори и произведения е насочено вашето внимание?

- Ако имам възможност и време, бих се върнала към любимите ми сонати от Бетовен, както и към уникалните пиеси от български композитори!

- Каква музика слушате в свободното време, доколкото го имате? Обичате ли да четете? Изобщо, какви неща запълват живота ви извън музиката и сцената?

- Обичам джаз, латиноамерикнска музика и рок. В свободното си време чета, ходя на опера (смее се), спортувам.

- В семейството ви има ли други музиканти? Къде живеете - вие, вашите родители и т.н.?

- Няма професионални музиканти, има само любители певци - майка ми и баща ми! Той ме водеше от малка на опера, на това се дължи и любовта ми към нея. Аз съм от 15 години с постоянен адрес в Берн, родителите ми живеят във Варна, а сестра ми е по-наблизо - в Цюрих.

- Как избирате тоалетите, обувките си за сцената? Освен че трябва да са удобни, има ли канони в облеклото на диригент(к)ите?

- Няма канони. Старая се да бъда семпла и стилна. Дрехите трябва да стоят добре и да са удобни, за да мога да издържа тричасово представление.

- Очевидно през голяма част от времето сте на път - какво не пропускате никога да сложите в багажа си?

- Има много неща... Разбира се, когато партитурата и пръчката са в куфара, другото няма особено значение (смее се).

- Някои диригенти имат атрактивен стил и поведение, други са по-обрани, сдържани. Кои са вашите кумири, примери в диригентската професия?

- Аз мисля, че имам собствен стил, не се опитвам да приличам на някого. Диригентите, от които се възхищавам, са Зубин Мета, сър Джордж Шолти, Кристиян Телеман, Фабио Луизи. Има и още... Има много добри диригенти, които са истински музиканти и майстори на музикалното изкуство!

- Какво ви предстои през новия сезон?

- Гостуване във Варна, асистенции в Цюрих, Флоренция, нова продукция в Люцернския театър.

Вилиана Семерджиева
3 септември 2014 , брой: 203   77   0
http://www.duma.bg/node/84719

<p><a class="prettyphoto_link" href="/images/novini-drugite-za-nas/2014/24-4-2014-pozdr-adres-karmen-v-sofia/24-4-2014-Pozdravitelen-adres-Karmen-v-Sofia.jpg" title="Поздравителен адрес"><img src="/images/novini-drugite-za-nas/2014/24-4-2014-pozdr-adres-karmen-v-sofia/24-4-2014-Pozdravitelen-adres-Karmen-v-Sofia.jpg" border="0" alt="Поздравителен адрес " title="Поздравителен адрес" width="380" height="537" style="float: left; margin: 8px;" /></a></p>

TOP