Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

"4 Х 4" ИЛИ ПЪТУВАНЕ В МУЗИКАТА НА XXI ВЕК

 

МАЕСТРА ДЖАННА ФРАТТА И ЦИГУЛАРЯТ ДИНО ДЕ ПАЛМА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА СВОЯ ПРОЕКТ „4 Х 4. ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ ВРЕМЕНА ОТ ЧЕТИРИМА КОМПОЗИТОРИ“

 

13 декември, 19.00, ФКЦ, зала 1

 

  

 

Как се роди вашият толкова оригинален проект „Четирите годишни времена от четирима композитори“?

Джанна Фратта: От самото начало нашият проект е замислен като комбинация между музика и технология. Слушаш музиката, но в същото време, чрез 3 D Mapping влизаш в света на музиката и тя оживява във визията. Излизаме извън схемата на класическите симфонични концерти, така че не става дума за обикновен концерт, а за оригинален спектакъл. Нашето шоу допада особено на младите зрители, които живеят със съвременните технологии.

 

 

Отдавна се познавам с Дино де Палма и Сара Рули. Преди две години решихме да направим опит и да съчетаем музика с нови технологии. Заехме се с изследване на модерните практики при използване на модерните технологии, специално в представянето на класическа музика. Това е все още необичайно за нашето време. Експериментирахме, обсъждахме и така стигнахме до идеята за „4 х 4. Четирите годишни времена от четирима композитори“. За щастие получихме подкрепа за нашия проект от италианското министерство на културата.

 

Освен Вивалди, „дал тон“ на проекта ви с програмното си произведение „Четирите годишни времена“, как избрахте останалите композитори?

Джанна Фратта: Антонио Вивалди, Астор Пиацола, Макс Рихтер и Филип Глас са се вдъхновявали от смяната на сезоните, само те четиримата са създали творби за цигулка, посветени на четирите годишни времена. Така че се спряхме на първо място на Вивалди и Пиацола, после добавихме Макс Рихтер и Филип Глас. Избрахме да изпълним „Пролет“ от Пиацола, „Лято“ от Макс Рихтер, „Есен“ от Филип Глас и „Зима“ от Вивалди. Освен това включихме съвременния италиански композитор Роберто ди Марино с неговите „Четири картини от Италия“ за флейта, октавино и щрайх, които представляват своеобразно въведение в темата на спектакъла.

 

Дино де Палма: Харесвам „4 х 4“, защото представяме различни музикални стилове. Много е красиво да слушаш едно след друго произведения, посветени на една и съща тема, но създадени с различен музикален почерк. Любопитно е и за мен като цигулар да свиря в един и същ концерт 4 различни стила. Пиацола е представител на латино музиката, Вивалди е класик, Макс Рихтер е млад композитор, който пише съвременна музика, а Филип Глас е най-изявеният минималист в музиката. И аз изпълнявам техните творби, превключвайки от стила на единия в стила на втория, третия, четвъртия. Това предизвикателство винаги ме вълнува. Но освен тях, за концерта довечера, имам изненада за публиката, ще изсвиря на бис и Паганини.

Джанна Фратта: „4 х 4“ е нашата последна любов. С „Четирите годишни времена от четирима композитори“ ние всъщност предлагаме на публиката едно емоционално пътуване в бъдещето на музиката. Такава трябва да е музиката на XXI век, не само красива, но и всеобхватна, с поглед назад и напред във времето.

 

Четирите годишни времена от четирима композитори“ вече пътуват през различни сезони в различни страни...

Джанна Фратта: Да. Участвахме с голям успех в няколко фестивала в Италия, сега сме в България, след това ни предстоят 10 концерта в различни градове на Южна Корея, оттам ще гастролираме в САЩ, Русия и т.н. Надявам се навсякъде да се представим добре.

 

И понеже става дума за пътешествие във времето, ако се върнете към първия си допир с музиката и решението да се посветите на това изкуство, какво си спомняте?

Джанна Фратта: Бях 5-годишна, когато родителите ми ме заведоха за пръв път на симфоничен концерт. Бях като омагьосана и ми се щеше тази музика да ме обгръща отвсякъде. Интуитивно почувствах, че най-доброто място за това е центърът, там, където стои диригентът. И когато се върнахме у дома, казах на родителите си, да, добре, ще се науча да свиря на пиано или друг инструмент, както желаете, но предпочитам да бъда в центъра, на мястото на диригента. Оттогава досега не съм сменила предпочитанието си.

Дино де Палма: Баща ми свиреше джаз и когато веднъж ме попита на какъв инструмент искам да свиря, аз избрах цигулката. На 10 години започнах да свиря на цигулка, след това продължих с виола. Неотдавна изпълних в Прага Концерт за цигулка и оркестър от Моцарт, но на виола и това беше много приятно преживяване. Обичам и двата инструмента, но също така влагам всичко от себе си и в работата си като артистичен директор на един голям музикален фестивал в Южна Корея. Смяната на двете занимания ме зарежда с нова енергия.

 

Защо музикантите са по-щастливи от немузикантите?

Джанна Фратта: Хубав въпрос. Защото могат да изразят себе си чрез музиката, да дадат от себе си на другите. Ти си свободен да вложиш частица от себе си в музиката и хората ще го оценят. Контактът с публиката е изключително преживяване, да те аплодират толкова хора е едно от най-хубавите неща на света.

Дино де Палма: Изпитвам същото. Музиката е невидима, но в същото време и видима, тя е транспарентна. За разлика от говоренето например. Когато говориш, може да не те разберат правилно или самият ти да не се изразиш добре. Докато музикантът е като гол пред публиката, той винаги изразява това, което е и изважда на показ това, което представлява. Той е истински. Мисля, че в това се състои щастието на музиканта.

 

Какво пожелавате на себе си и на варненската публика за Коледа и Нова година?

Джанна Фратта: Да бъдем щастливи всеки ден и всеки миг, защото всеки момент е специален и ценен.

Дино де Палма: Когато видях вчера Варна за пръв път, си помислих, че този град трябва да е още по-хубав през лятото. Желая щастие на всички, които живеят в този хубав град.

 

МАЕСТРА ДЖАННА ФРАТТА завършва с пълно отличие академичното си обучение по пиано и композиция, както и дирижиране с 10 отличия. Кариерата й на пианист започва от ранна детска възраст, печели национални и международни конкурси, представя се в най-големите театри в света в градове като Берлин, Ню Йорк, Тел Авив, Мумбай, Истанбул, Стокхолм, Вилнюс, Хайфа, Рим, Сеул, Буенос Айрес и др. Дебютира като диригент през 1998 г. и оттогава работи с големи оркестри като този на Римската опера и театър, Berliner Symphoniker, Symphony of Macao, Mimesis del Maggio Musicale (Фиорентино), ORT (Флоренция), оркестъра на театъра Petruzzelli (Бари), Кралската академия в Лондон, оркестъра на фондация „Тосканини“ в Парма, Nuova Scarlatti (Неапол), руския оркестър „Симфония“, симфоничните оркестри на София, Киев, Грийнсборо, Лил, Сеул, Монтевидео, Сан Ремо, Белград, Скопие и др.

Джанна Фратта е дирижирала най-големите заглавия в симфоничния и оперен репертоар. Сред последните й интерпретации са „Набуко” на пролетния фестивал с оркестъра на Театър „Белини” в Катания, „Мадам Бътерфлай”, „Момичето от златния Запад” на фестивала ”Puccini di Torre del Lago” и др. Тя е гостуващ професор в университета Sungshin в Сеул и титуляр в катедрата по композиция на Консерваторията във Фоджа, провежда лекции и майсторски класове в много университети по света.
В допълнение към многобройните записи за Velut Luna, Bongiovanni, Amadeus, Nea et Antiqua, Classica HD, Джанна Фратта е главна героиня на документални филми и репортажи, които разказват за нейната дейност, включително „Per la mia strada“, продуциран от Rai Cinema и награден от Президентството на републиката.
На 7 март 2009 г. е отличена с титлата Рицар на Италианската република за международните си постижения като пианистка и диригент.

 

ДИНО ДЕ ПАЛМА завършва с отличие специалностите цигулка, виола, също и литература. Кариерата му като солов и камерен музикант го води по сцените на целия свят, като преминава от Карнеги хол и Линкълн център в Ню Йорк до зала „Чайковски“ в Москва, театър Колизеум в Буенос Айрес, център Помпиду в Париж, Арт център в Сеул, Мадридската национална аудитория, Театър Солис в Монтевидео, зала „Сметана“ в Прага и др. Професор в университета на Фоджа и гостуващ професор в университета Сунгшин в Сеул.

 

XX КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2019

4 Х 4. ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ ВРЕМЕНА ОТ ЧЕТИРИМА КОМПОЗИТОРИ

13 декември, 19.00, ФКЦ, зала 1

Концерт спектакъл с диригент Джанна Фратта. Режисьор Никола Д`Агнели. Солисти: Дино де Палма – цигулка и Сара Рулли – флейта и октавино. Оркестър на Държавна опера Варна. Програма: Роберто ди Марино „Четири картини от Италия“ за флейта, октавино и щрайх; Астор Пиацола – „Четирите годишни времена. Пролет“; Макс Рихтер – „Четирите годишни времена. Лято“; Филип Глас – „Четирите годишни времена. Есен“; Антинио Вивалди „Четирите годишни времена. Зима“.

TOP