Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ КАТО ВДЪХНОВЕНИЕ ЗА „КОСА“

СТРАЦИМИР ПАВЛОВ -диригент на премиерния мюзикъл „Коса“ и музикален ръководител в новата бакалавърска програма „Актьорско майсторство за мюзикъл“ във Варна предВИОЛЕТА ТОНЧЕВА

Какво е вдъхновението на „Коса“?

„Коса“ е шоу, създадено преди доста години с основна тема Ерата на Водолея, така и започва спектакълът. Ерата на Водолея предразполага към отприщване на съзнанието, разчупване на оковите, били те морални, икономически или социални. Тези норми стигат етап, в който започват да задушават едно прогресивно за годините си общество, каквото е било американското и оттам тази нагласа за промяна се прехвърля глобално върху западния свят. Хипи движението и неговите философски идеи, проповядвани тогава от младите хора, оказват огромно влияние върху всички. Аз всъщност съм дете на родители от това поколение, така че съм закърмен с идеите на Ерата на Водолея и „Коса“.

 

Какви са рефлексиите на „Коса“ днес?

Рефлексиите днес са – странно! - също толкова актуални, защото ние отново попадаме в омагьосания сън на материалното финансово добруване и на статуквото. Моето усещане е, че и ние се нуждаем от освобождаване, от свобода. Мисля, че този вопъл в днешното общество не е за промяна в социален план, а за промяна в духовен план и точно това е, пак да повторя, Ерата на Водолея и фокусът на мюзикъла „Коса“

Многото постановки на мюзикъли във Варна, винаги с твое участие, в тандем с режисьорите Борис Панкин или Петко Бонев, създадоха една нова музикална култура сред публиката, едно хубаво отношение към трудния жанр на мюзикъла. Това невинаги е било така.

Докато не започнеш да правиш едно нещо, е лесно да го критикуваш, но когато се потопиш в него, нещата придобиват други измерения. Мюзикълът, подобно на операта и оперетата, е отделно направление в изкуството. Да, мюзикълът се утвърди със сигурност в нашия град, а и като цяло в България. През последните години българските мюзикълни спектакли генерират големи печалби, много хора се интересуват от мюзикъла, което го превръща в един от най-бързо развиващите се раздели в бизнеса с изкуство. Това поражда нуждата от подготвени кадри. За щастие вече има такива. Млади, образовани в чужбина, българси се завръщат, за да работят в България.

Както впрочем се е случило с теб, а и с Валери Ценков, Нейко Бодуров и повечето от останалите известни творци, поканени от Борис Панкин за преподаватели в съвсем новата академична програма „Актьорско майсторство за мюзикъл“ във Варна.

Това е заслуга изцяло на Борис Панкин. Преди време споделих с него нашата варненска болка, че губим много от младите хора, с които работим в НУИ „Добри Христов“. След като завършат, те отиват в София или чужбина, за да продължат там професионалния си път. Това обстоятелство затруднява развитието на културния живот във Варна, защото културен живот не се гради само с фестивали или с поканата да гостуват артисти от някъде. Да, чудесно е, че можем да покажем на варненци и артисти на световно ниво, но за да имаме истинска култура, трябва да създаваме високообразовани творци. Културни хора, които ежедневно да „копаят културни канавки“, както обичам да казвам. Не знам дали заради моето виждане, но Борис Панкин наистина „изкопа“ тази идея, свърза се с правилните хора, измисли концепцията и направи програмата. Така че Варна вече ще предлага бакалавърско образование по „Актьорско майсторство за мюзикъл“. Това е първата в България и на Балканите подобна специалност, която тръгва през есента, в колаборация между Театралния колеж Любен Гройс“ и Висшето училище по мениджмънт, което поддържа филиали на няколко места в страната и един от тях е тук във Варна. Художествен ръководител на новия клас „Актьорско майсторство за мюзикъл“ е Орлин Горанов. Повече за кандидат студентската кампания, към която има голям интерес, може да се прочете на страницата на Театралния колеж „Любен Гройс“.

 

„КОСА“

Мюзикъл от ГАЛТ МАКДЕРМОТ

Либрето и стихове ДЖЕРЪМ РАГНИ И ДЖЕЙМС РАДО

1 юли, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър и ММФ «Варненско лято» 2021

Превод и режисура БОРИС ПАНКИН

Диригент СТРАЦИМИР ПАВЛОВ

Хореография АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА

Асистент хореограф ГЕРГАНА КАРАИВАНОВА

Сценография ИВАН ТОКАДЖИЕВ

Костюми ПЕТЪР МИТЕВ

Мултимедия КОНСТАНТИН ГАРНИЗОВ, ИРИНА РАДОВАНОВА, КАЛОЯН БОЖИЛОВ

Художник осветление ЛАЛЬО ХРИСТОВ

Действащи лица и изпълнители:

 

Джордж Бъргър - МАРИАН БАЧЕВ

Клод Хупър Буковски - ВИКТОР ИБРИШИМОВ

Шийла Франклин - ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА, МАРИНА ГЕОРГИЕВА

Джийни Райн - ИРЕН ЛАЗАРОВА, КАЛИНА КОСТОВА

Ууф Башъм - ЙОАН ПОПОВ, АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Лафайет Джонсън Хъд - БОЯН СТОЯНОВ, ЯВОР КОСТОВ

Дион - НОРА КАРАИВАНОВА, ВОЛЕНА АПОСТОЛОВА

Криси - МОНИКА ИВАНОВА

Маргарет Мийд - АНАСТАСИЯ НЕДЕЛЧЕВА, РОЗАЛИЯ ЖЕЛЯЗКОВА

Люси - МАРИЛА ГЬОНГИ

Клеър - ВЕРОНИКА ТОДОРОВА

Лейла - ДИМИТРИНА ГЕРМАНОВА

Сузи - ЕВГЕНИЯ ВАСИЛЕВА

Поли - ЗОИ БОШНАКОВА

Уил - ТОДОР ЛАЗАРОВ

Макс - НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

 

Помощник-режисьори  Елиана Кръстева, Вероника Минкова, Димитър Левичаров. Корепетитор Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

Оркестър и балет на Държавна опера Варна.

 

 

TOP