Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ПОДНЕСЕШ ЕДНОВРЕМЕННО ДВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНИ КОНЦЕРТА

МАЕСТРО ДИМИТЪР КОСЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за най-голямата си награда в живота; за уникалния Симфоничен концерт с Оркестъра на Варненската опера, в който едновременно се изпълняват два изключително рядко свирени концерта на Прокофиев и Рахманинов; за предизвикателствата, които обожава, защото карат музиканта да излезе от зоната си на комфорт; за русенско-варненската връзка и защо обича да дирижира във Варна.

22 октомври 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Симфоничен концерт с диригент Димитър Косев и солисти: Анна Фурнаджиева - цигулка и Николай Желязков – пиано. В програмата: П. Владигеров - Малък марш и Сарабанда от цикъла "Класично и романтично"; С. Прокофиев – Концерт за цигулка и оркестър №2; С. Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър №2. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

 

Поздравления за наградата Млад музикант на годината, която добавихте към колекцията си от отличия в България и чужбина!

Благодаря, но най-голямата ми награда е на 5 месеца и ме чака всеки ден вкъщи - Владимир, роден на 24 май.

Да ви е честит, Маестро. Това наистина е новина - син, роден не просто на празник, а на най-хубавия български празник.

Да, на рождения си ден ще има винаги почивен ден.

Което невинаги се удава на баща му...

В повечето случаи.

След варненския Коледен концерт 2020 с Вас, който спечели наградата „Вечната музика“ на БНТ и след като дирижирахте тук „Севилският бръснар“ през март, Ви очакваме сега през октомври за един много специален Симфоничен концерт. Между другото, в него личи силна русенско-варненска връзка. Става дума за отдавнашното приятелство между семействата на солиста Николай Желязков, син на пианиста Евгени Желязков от Русе и солистката Анна Фурнаджиева, концертмайстор на Оркестъра на Варненската опера. Евгени Желязков пък е възпитаник на нашата пианистка Жанета Бенун, родена в Русе.

А аз съм ученик на Евгени Желязков, при когото завърших в Русе пиано. Кръгът се затваря още повече, когато отбележим, че такива събития като нашия Симфоничен концерт на 22 октомври във Варна са изключителна рядкост. В една симфонична вечер ние ще поднесем едновременно два изключително трудни концерта, които дори поотделно не могат да се чуят често. В този смисъл концертът ще бъде истински симфоничен празник за нас и за почитателите на симфоничното изкуство във Варна. Концертът за цигулка и оркестър №2 от Прокофиев и Концертът за пиано и оркестър №2 от Рахманинов са трудни не само за солистите, но и за оркестъра, за диригента са истинско предизвикателство. Смятам обаче, че ние имаме достатъчно сили и енергия, за да се справим. В програмата добавих още две неща - Малък марш и Сарабанда от цикъла "Класично и романтично" наПанчо Владигеров.

Който също не е лесен композитор...

Не е лесен, но аз съм привърженик на идеята, където може да се добави в програмата български композитор, винаги да се прави.

Дотук говорите все за предизвикателства, защо ги обичате?

Предизвикателствата са единственото нещо в живота на музиканта, което го учи и го кара да върви напред. Всичко, което е лесно и леко, в което няма тръпка, предизвикателство или някаква трудност, го прави мързелив. Отнася се в еднаква степен за певеца, оркестранта или диригента. Докато не излезе от зоната си на комфорт, както е популярно се казва сега, няма да постигне никакво развитие, личностно и професионално. Предизвикателствата стимулират израстването на музиканта и затова ги обожавам.

Още няколко думи за работата Ви с Оркестъра на Варненската опера?

Моята история през 2020 година е сложна. Имах много покани, но голяма част от тях пропаднаха, заради Covid пандемията. Буквално всяка седмица ми се обаждаха за отменени концерти и спектакли. Единственото събитие от моята програма, което оцеля, бяха двата Коледни концерта с Оркестъра на Варненската опера. Оттогава свързвам Варненския оркестър с очакването да се случи нещо хубаво. Ето – и този път не получих обаждане за отмяна на варненския концерт.

Спомням си също Варна от моето детство на „Траката“ и разходките всяка вечер край морето с баща ми, години наред. В моя род половината са музиканти, а другата половина – капитани далечно плаване. Всички братовчеди на баща ми живеят във Варна, така че Варна не е какъв да е град за мен. Радвам се, че дирижирам във Варненската опера.

ДИМИТЪР КОСЕВ

Роден в Русе през 1992 г., младият диригент и пианист ДИМИТЪР КОСЕВ е възпитаник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град. Продължава образованието си в Prayner Konservatorium – Виена, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер, като асистира и на проф. Йозеф Щолц в класа по оперно майсторство. През 2014 г. на 21 години завършва Консерваторията с пълно отличие. Работи с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra, дебютира в България (2013), дирижира Новогодишния концерт на Русенската филхармония (2015), Коледния концерт на Софийската филхармония (2018), Коледния концерт на Варненската опера (2020) и др.

Работи в Старозагорската и Русенската опера, за чийто главен диригент е избран през лятото на 2020 г. След първата награда за модерна музика на Vienna Young Pianiasts (2006) и за изпълнение на Едвард Григ (2007), Димитър Косев печели още конкурси и отличия, сред които наградата на JCI „Най-изявените млади личности на България“, златна значка „Русе“ и „Златно перо“ на Радио Classic FM и Галерия „Макта“ (2019). След като стана Музикант на годината на БНР (2019), Димитър Косев бе избран и за Млад музикант на годината (2020) в анкетата на "Алегро Виваче", пр. "Хоризонт", БНР. Коледният концерт (2020) на Варненската опера, под неговото диригентство, получи наградата на предаването "Вечната музика" на БНТ за Събитие на декември 2020. През март 2021 г. дирижира първата си оперна постановка във Варна – „Севилският бръснар“ от Росини; през октомври 2021 г. отново е във Варна за Симфоничен концерт с творби на Владигеров, Прокофиев и Рахманинов, със солисти концертмайстора на Оркестъра на Държавна опера Варна Анна Фурнаджиева и пианиста Николай Желязков.

TOP