Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

АННА ПАМПУЛОВА ВЪВ ВЕЧЕР НА СЪВРЕМЕННАТА ХОРЕОГРАФИЯ

ДВАТА СВЯТА НА „ОМАГЬОСАНИ КАРТИНИ“

1 ноември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

VI Международен балетен форум - Варна 2021.

С финансовата подкрепа на Фонд Култура при Община Варна

В програмата:

„Омагьосани картини“ - по музикалния албум „Омагьосани картини“ на Нелко Коларов, режисура и хореография Анна Пампулова, костюми и сценична среда Невена Георгиева, солисти Илияна Славова и Павел Кирчев;

“Existence” (Съществуване, англ.), музика Идън Ахбез, вокал Aurora, хореография Полина Михайлова, танцува Галина Велчева;

“Immersion” (Потапяне, англ.), музика Макс Рихтер, режисура и хореография Адриан Марсело Саенц Молина, изпълнява Балетът на Държавна опера Варна. Световна премиера.

 

Известната хореографка АННА ПАМПУЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за срещата си с музиката на Нелко Коларов и Балета на Държавна опера Варна в "Омагьосани картини"; за предизвикателствата да създаде хореография по музика, която не е писана за танцуване и да постави спектакъл не само като режисьор, но и като драматург; за двата противоречиви свята в "Омагьосани картини", "Цар Лъв" и следващия й ангажимент във Варна.

С Вашата постановка на „Омагьосани картини“ музиката на Нелко Коларов придобива реални измерения със средствата на друго изкуство и тази интерпретация наистина омагьосва, както обещава заглавието.

Случи се нещо, което иначе може би нямаше да ми се случи, ако не беше директорката на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова. Срещнах се с балетната трупа на Държавна опера Варна и с композитора Нелко Коларов, на чиято 60-годишнина бе посветена хореографската постановка по неговия музикален албум „Омагьосани картини“. Беше предизвикателство за мен, най-напред заради краткия период, в който трябваше да опозная възможностите на трупата. Не познавах и музиката на „Омагьосани картини“, за да навляза в нея също ми бе необходимо време. Следващата стъпка беше да внеса смисъл в бъдещия спектакъл, без да размествам отделните части на творбата. Исках това да бъде истински спектакъл, а един истински спектакъл не може да включва само етюди, следователно трябваше да се напише драматургия – това беше най-голямото ми предизвикателство.

Музиката на Нелко е наситена с фолклорни елементи, които носят нашето усещане за традиция, за българско, за невести, за мистерии... Но се появяват и музикални картини с високи децибели и подчертано съвременно звучене. От противоречието между тези два саунда аз изведох идеята за двата свята – света на поетичното и традиционното, който ни създава вътрешен комфорт и света на външното и донякъде агресивното, който ни изважда от зоната на комфорт. Мисля, че се получи. Самите артисти са много вдъхновени, харесват музиката и това, което правят.

Как започнаха да танцуват „Омагьосани(те) картини“?

Сложността при поставянето на хореографията дойде от факта, че музиката не е писана, за да се танцува, Нелко не е мисли за танц, а просто е следвал порива на вдъхновението си. Това се оказа следващото от многото предизвикателства на „Омагьосани картини“. За разлика от оперните и театрални постановки, които се изграждат на базата на либрето, партитура или драматургичен текст, „Омагьосани картини“ нямаха драматургия и аз трябваше сама да я създам. Балетните артисти нямаха възможност да се подготвят предварително вкъщи, като оперните солисти или драматичните актьори, а разучаваха танцовата партитура, заедно с мен. После, в хода на репетициите, свързахме танца със светлинния дизайн, с костюмите и всичко това беше доста сложен процес.

Сложен процес, в който Вие сте автор на драматургията, режисурата и хореографската партитура.

-Да. Трябваше да науча артистите как да изразяват музиката, освен физически с тялото си, и как да дишат с музиката. Може би аз нямаше да избера точно този стил, но всеки творец понякога има нужда да се инспирира от чужди произведения и идеи. В „Омагьосани картини“ аз се съобразявам с музикалната идея на композитора, а ако беше мой авторски спектакъл, щях да следвам моите собствени идеи.

Кой творчески подход предпочитате – от хореографията към музиката или обратно?

Предпочитам да тръгна от хореографските идеи към музиката или да работя с композитор, който да напише музиката към хореографията. Но нека пак да кажа - това, че сега работих по друг начин, беше за мен едно интересно предизвикателство, което ми откри музиката на Нелко Коларов и ме запозна с варненските балетни артисти.

Освен на „Омагьосани картини“, Вие сте автор и на хореографията в най-новия мюзикъл на Варненската опера „Цар Лъв“, който след лятната премиера за България продължава да жъне успех след успех. Кое ще бъде следващото заглавие, което ще Ви доведе отново във Варна?

Поканена съм да създам хореографията на „Дама Пика“ от Чайковски с диригент Павел Балев и режисьор Вера Немирова следващата година.

ДОЦ. Д-Р АННА ПАМПУЛОВА

Завършва Държавното хореографско училище и Нов Български Университет със степен магистър. Има 20-годишен стаж като балерина в Софийска опера и балет, балет "Арабеск" и други формации, изявява се на български и чужди сцени. Защитава докторантура в НБУ, където е доцент д-р в модул Танцов театър към департамент "Театър". Чете лекции по Класически танц за съвременни танцьори и актьори, Танцови практики и репертоар, Движение и звуци, Компоненти на сценичната игра, Култура и поведение на човешкото тяло и др. От 2018 г. е директор на програмния съвет към департамент "Театър", НБУ.

Освен утвърден педагог, Анна Пампулова е и изтъкнат хореограф и режисьор на театрални и оперни проекти, модни ревюта, шоу концерти, телевизионни реклами.

Награди: Номинация за наградата „Рикар Морагас” - Барселона - 1998 г.; награда за хореография „Анастас Петров”- Добрич - 1999; награда за ролята на Алиса – Национална опера и балет, раздел млади таланти - „Академия на изкуствата”- Париж - 2000 г.; награда за хореография „Анастас Петров”- Добрич - 2001 г.; награда за особен принос в областта на българската мода, за хореография и изпълнение - „Форум българска мода” - 2001 г.; Голямата награда за хореография на името на Маргарита Арнаудова - Държавен балет Арабеск - гр. София - 2008 г; награда за хореография „ Анастас Петров”- Добрич - 2010, за “Щрак“; ХХIV Международeн балетен конкурс Варна 2014 отличие за оригинална постановка върху произведение от български композитор, "Щрак", композитор Асен Аврамов; ХХVI Международeн балетен конкурс Варна 2014 г. отличие за оригинална постановка върху произведение от български композитор, "Сицилиано", композитор Асен Аврамов, Българска награда за принос към театралното изкуство “Аскер“ 2016 г. за най-добър спектакъл за 2015 г. - „На ръба“, Народен театър „Иван Вазов“, режисьор – Александър Морфов, хореография и пластични решения – Анна Пампулова;

Международни награди за ефективност в рекламата - EFFIE Bulgaria 2016, организирани за девети пореден път в България, “Загорка ретро пак е на мода“, хореограф на рекламата – Награда „Златна награда Effie“;

Награда на столична община за „Ярки постижения в областта на културата, категория театър“, за спектакъла „Роня дъщерята на разбойника“, хореограф, 2015г.;

Национална награда „Икар“ за спектакъла „Анна Каренина“, 2019г.;

Награда на гр. Пловдив за балетния спектакъл “Светът на Алиса”.

TOP