Super Star Gala – Музиката на XX век

Super Star Gala – Музиката на XX век

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР - ВАРНА

Концерти във Варна, Бургас и Русе

Хитове от мюзикъли на Ендрю Лойд Уебър, Клод-Мишел Шьонберг, Джон Кандер, Фредерик Лоу и др.

Изключително преживяване обещава да бъде първата извънстолична среща със Super Star Gala – уникално музикално събитие с хитове от известните творби на Ендрю Лойд Уебър: „Котките”, „Йосиф”, „Евита”, „Фантомът от операта” и „Исус Христос супер стар”; „Мис Сайгон” на Клод-Мишел Шьонберг, „Моята прекрасна лейди” на Фредерик Лоу, „Кабаре” на Джон Кандер.

 

След миналогодишния спектакъл „Hello, Broadway”, събрал рекорден брой зрители в Летния театър на Варна, мюзикълът отново ще тържествува. Този път в летните театри на Варна, Бургас и Русе. Четирите спектакъла на Super Star Gala на 3, 5, 7 и 9 август ще дирижира Юли Дамянов, режисьор е Светозар Донев, а балетмайстор – Анна Донева.

Солистите в този Super Star Gala концерт ще бъдат Коцето-Калки и Звезди от група „Ахат”, Марио Николов, Марчо Апостолов и Александър Мутафчийски от ДМБЦ ”Стефан Македонски” – София, заедно със солистите на Държавна опера Варна Даниела Димова, Димитринка Райчева и Вяра Железова.

Концертите във Варна са два – на 3 и 9 август, на 5 август в Бургас и на 7 август в Русе. Всички са на летни сцени с начален час 21.00 ч.

ДИРИГЕНТЪТ

ЮЛИ ДАМЯНОВ е завършил ДМА “Проф. Панчо Владигеров” – София през 1986 г. по специалностите хорово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев. Веднага след дипломирането си започва работа като диригент в Музикалния театър “Стефан Македонски” – София, като от септември 2008 до септември 2010 г. е главен диригент. Успоредно работи и като постоянен гост-диригент на Варненската опера, дирижира спектакли на ДМТ – Велико Търново, Бургаската и Пловдивската опера и др. В творческата биография на Юли Дамянов са вписани над 100 спектакли и концерти по време на турнета на Музикалния театър в Япония и Западна Европа. Юли Дамянов е носител на голямата награда “Кристална лира” на СБМТД. След големия успех през 2012 г. със спектакъла „Hello, Broadwey” на сцените в София, в Летния театър и във ФКЦ на Варна, тази година маестро Юли Дамянов, в творческо партньорство с режисьора Светозар Донев и хореографката Анна Донева, ще дирижира този интересен проект от цикъла „Хитове от мюзикълите на ХХ век”.

 

РЕЖИСЬОРЪТ

Проф. СВЕТОЗАР ДОНЕВ е сред най-изтъкнатите творчески личности на съвременното българско театрално и музикално изкуство.Той е професор по актьорско майсторство и оперна режисура в НМА “Проф. П. Владигеров”. Бил е член на журита на едни от най-престижните международни конкурси за оперни певци в София, Билбао, Женева, Маями Бийч, Барселона, Вервие – Белгия, Памплона – Испания.

Творческия си път на режисьор Светозар Донев започва от драматичния театър, където поставя класическа драматургия от световния репертоар. След специализациите си по оперна режисура в Лондон, Москва и Париж, той окончателно свързва името си с музикалната сцена.
Неговите постановки в най-големите оперни театри на България се радват на голям успех и признание сред публиката и критиката. Държавния музикален театър Светозар Донев е поставил близо 50 оперетни и мюзикълни заглавия, някои от които са жанрови постижения и до днес. Сред тях са и „Исус Христос суперзвезда”, “Евита”, ”Моята прекрасна лейди” и др. Постановките на Светозар Донев в Испания, Швейцария, Украйна и Чехия са гордост за българската музикална режисура. Общо 200 са постановките му на драми, опери, оперети, мюзикъли, радиопиеси и телевизионни спектакли.

Проф. Донев е директор и главен художествен ръководител на Държавния музикален театър в продължение на много години, бил е също директор и главен художествен ръководител на Националната опера в София.

 

ХОРЕОГРАФЪТ

АННА ДОНЕВА е хореограф и преподавател по съвременни танцови техники. От 2011 г. е директор на Национално училище за танцово изкуство в София - НУТИ. За хореографската си работа е удостоена три пъти с наградата „Кристална лира“, а през 2011 г. получава и „Сребърна лира“ за високи постижения в областта на балетното изкуство. През 2012 г. е отличена с награда за „Съвременна хореография“ на XV Национална среща на млади балетни изпълнители “Анастас Петров”.

Започва танцовото си обучение през 1987 г. в Националното училище за танцово изкуство в София. През 1999 г. завършва с бакалавърска степен балетен педагог в ДМА „П. Владигеров“. В периода 1999-2001 г. продължава обучението си в Лабан Център Лондон, където получава професионална диплома по танцово обучение за хореография, хореология, рилийз и Кънингам танцови техники. През 2010-2011 г. се дипломира в АМТИИ Пловдив с магистърска степен по балетна режисура , арт мениджмънт, класическо наследство, музикална драматургия и др. От 2001 г. работи в НУТИ, където поддържа клас по съвременни танцови техники, базирани на Кънингам техника, Лабан анализи и води дисциплината репертоар. Анна Донева е от екипа, създал специалността модерен танц в НУТИ.
Преподава ежегодно в Лятната балетна академия – Варна и в различни академии на Италия, журира международни балетни конкурси. През 2008 г. хореографията й “Българска роза” е избрана да представи България на Европейската танцова платформа във Франкфурт.
От 2008 до 2011 г. Анна Донева е партньор за България в Европейската танцова организация “AEROWAVES“. В периодите 1996-1999 и 2003-2007 работи в балет „Арабеск“. Хореограф-постановчик е на хитови спектакли в Националния музикален театър.

 

СОЛИСТИТЕ

КОСТАДИН ГЕОРГИЕВ, по-известен като КОЦЕТО-КАЛКИ, е роден през 1962 г., завършва с отличие стоматология през 1987 г. Три години практикува като зъболекар на село, след което става асистент в Стоматологичния факултет, катедра по детска стоматология.
От 1998 г. има частна практика като стоматолог. През 1987 г. създава група “Медикус”. През 1988 г. печели наградата на публиката на Националния конкурс за млади естрадни изпълнители. В периода 1989-1990 г. участва с “Медикус” на кънтри-фестивала в Полша.
През 1991 г. издава първия си албум “Векът на любовта”. През 1995 г. основава групата “Калки бенд”. Участва в няколко театъра и в музикални спектакли, между които “Исус Христос супер звезда”, “Коса”, “Секс, наркотици и рокендрол” с Ивайло Христов, “Абсолвентът”, “Лимонаденият Джо” и др. Носител на награда „Артист на годината” на Унисон - 1993 г., Награда на публиката „Сребърният Ерос” - 1997 г. През 2010 г. участва като актьор във филма „Мисия Лондон”.

ЗВЕЗДОМИР КЕРЕМЕДЧИЕВ, по-известен като ЗВЕЗДИ от „Ахат” е български рок певец, музикант и композитор. Вокалист на група „Ахат”.
Роден е през 1964 г., завършил е НМА "Проф. Панчо Владигеров". Първата си група прави с колеги през 1985 г., а година по-късно трима от групата, заедно с още трима приятели, създават легендарната рок-формация „Ахат” - една от най-знаковите родни групи от втората половина на 1980-те. Тяхната класика “Черната овца” е определяна в редица класации за номер едно българска рок песен на всички времена. През 1992 г. заминава за САЩ, където живее 7 години. През 1999 г. се връща в България и създава група "Аналгин". Водещ е на радио предаването Моят метъл свят", което се излъчва по радио Z-Rock.

Солистът на ДМБЦ „Стефан Македонски” АЛЕКСАНДЪР МУТАФЧИЙСКИ (тенор) е  роден е през 1972 г. във Варна. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София през 1999 г., специалност оперно пеене като студент на проф. Лили Стефанова и проф.Павел Герджиков. Още в първи курс на академията през 1996 г. дебютира на сцената на Варненската опера в „Така правят всички” от Моцарт и “Любовен еликсир” от Доницети, където изпълнява соловите баритонови партии. От 1997 г. е eдин от водещите тенори в трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски”. Лауреат и носител на Първа награда на първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти “Мими Балканска” – 1997 г. Носител е на две „Кристални лири” на СБМТД. Яркият му сценичен талант го нарежда сред водещите солисти на ДМБЦ с множество роли в различни оперети и мюзикъли. Освен богатия си музикално сценичен репертоар, изпълнява и много камерна музика. Има множество участия в прегледите „Нова българска музика” и записи за БНТ и БНР. Гостувал е самостоятелно и със състава на Националния музикален театър в много градове на България, Турция, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Люксембург, Белгия, Дания, Япония и други.

 

ДАНИЕЛА ДИМОВА (сопран) завършва през 1990 г. оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров”- София, в класа на проф.Реса Колева. Специализирала е в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим, в курса по оперно пеене на проф.Маргарита Лилова и италианско bel canto при проф. Ида Фарина в Милано, Италия. От 1991 до 2009 г. е солистка на Варненската опера.
След спечелени конкурси заема длъжността директор на Оперно-филхармонично дружество Варна от декември 2009 г., а от декември 2010 г. - длъжността директор на Театрално-музикален продуцентски център, обединяващ двата държавни културни института – Драматичен театър “Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна. Съчетавайки административната с творческата дейност, Даниела Димова поддържа репертоар с над 25 оперни сопранови солови роли, както и голям брой произведения от кантатно-ораториалния жанр, камерни творби и солови песни. Носител е на редица престижни награди, сред които Награда “Варна”, “Кристална лира” на СБМТД - 2007 г., “Златно перо” – 2011 г. на Радио Класим ФМ и Галерия Макта.

 

МАРИО НИКОЛОВ (тенор) е един от най-талантливите български певци и режисьори в оперетния жанр. Завършил е Театрална режисура за вариететен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специализирал е пеене в различни висши училища, школи и майсторски класове във Виена, София и Македония.
От 1995 г. е водещ солист в НМТ “Стефан Македонски” – София, изпълнявал е и длъжностите зам. директор по художествените въпроси и директор на театъра. Режисьор на редица спектакли в различни градове на България. Гастролирал е в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Русия, Япония, САЩ и др. Носител на “Кристална лира” – 2010 г. за реализацията на Празничен оперетен концерт в ДМТ “Стефан Македонски” – София на 30 декември 2009 г., в творческо партньорство с диригента Юли Дамянов и художничката Евгения Раева.

 

ВЯРА ЖЕЛЕЗОВА (мецосопран) е завършила НМА “Проф. Панчо Владигеров” при  проф. Елена Киселова и проф. Илка Попова. От 1985 до 1994 г. е солистка на Камерна опера – Благоевград, където изпълнява над 10 партии от опери на Глук, Вебер, Росини, Мусоргски, Калман, Стравински, Ал. Йосифов и др.
В следващите години е артист-солист на Международна оперна формация, с която гастролира в различни европейски страни, САЩ, Египет, Кипър и др. От 2000 г. Вяра Железова е в състава на Държавна опера Варна, където изпълнява ролите на Розина от оп. “Севилският бръснар” (Росини), Мадалена от оп. “Риголето” (Верди), Кармен и Мерцедес от едноименната опера на Бизе, Силва от “Царицата на чардаша” (Калман) и др. В репертоара на певицата влизат около 20 партии от мецосопрановия и сопранов репертоар, както и кантатно-ораториални произведения.

 

МАРЧО АПОСТОЛОВ (тенор) е роден във Варна през 1970 г., завършил е НМА «Проф. Панчо Владигеров» - София и от 1998 г. е солист на Държавния музикален театър «Стефан Македонски».
В неговия репертоар са включени централни героични и характерни персонажи както в класическите оперетни, така и в мюзикълните заглавия. Концертирал е като солист на различни симфонични оркестри в България, гастролирал е на сцените на Националната опера и балет, на оперите в Пловдив, Варна, Русе, Бургас.
Като солист на ДМБЦ „Стефан Македонски” и Националната опера и балет – София участва в много фестивали и международни прояви, както и в самостоятелни музикални проекти на различни творчески формации в България и извън нея. Има записи в БНТ, БНР, фирма GEGA New.

 

ДИМИТРИНКА РАЙЧЕВА (сопран) е родена в Добрич. Завършва НУИ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София. Носител е на много награди от наши и международни конкурси, включително и Трета награда от ХІV МК за млади оперни певци „Борис Христов” през 2009 г.
От 2010 г. започват участията й в постановките „Рейнско злато”, „Пръстенът на нибелунга” и „Валкюра” на Рихард Вагнер на сцената на Софийска опера и балет. През юли 2011 г. с успех изпълнява ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди в премиерен спектакъл в рамките на ММФ „Варненско лято” – копродукция на Софийска опера и балет и Държавна опера Варна.
От октомври 2011 г. е част от постоянния солистичен състав на варненската опера. В репертоара й присъстват ролите на Аида от едноименната опера на Верди, Леонора от „Трубадур”, Елизабет от „Дон Карлос”, Тоска Тоска от едноименната опера на Пучини и др.

Чуйте клипа за Super Star Gala:
http://www.operavarna.bg/mp3/supergala.mp3

Опера в Летния театър – Варна 2013 продължава с „Аида” на 13 август.

Очаквайте великолепния тенор Камен Чанев (Австрия) в ролята на Радамес, обаятелната Аида Швед (Украйна) – Аида и темпераментната  Агунда Кулаева (Русия) – Амнерис.

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв;
ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв (4 билета х 6 лв);
ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв.
Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg

Работно време на касите: Държавна опера Варна

10:00 – 13:00 и 14:00 - 19:00 всеки ден

Летен театър

тел. 052 612 803

TOP