„Травиата” на 23 септември 2013

4 септемврийски вечери под знака на Джузепе Верди

Държавна опера Варна ще зарадва меломаните с четири поредни септемврийски  вечери, посветени на прекрасната музика, сътворена от Джузепе Верди. От 23 до 26 септември ще бъдат представени „Травиата”, „Набуко”, Оперен гала концерт и „Аида”. Началото се поставя на 23 септември, когато на Основна сцена ще прозвучи в целия си блясък операта “Травиата”. Това е най-изпълняваната опера на великия италиански майстор по света, наричана  «опера на оперите».
Тази година в цял свят се отбелязват 200 години от рождението на великия оперен композитор и Варненската опера също отбелязва големия юбилей по подобаващ начин с поредица от премиери, спектакли и концерти.

В ролята на красивата куртизанка Виолета Валери ще се представи  младото сопрано Илина Михайлова. Тя е родена във Варна, където завършва НУИ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене. Веднага след това постъпва в НМА "Панчо Владигеров" в София в класа по оперно пеене на проф.Благовеста Карнобатлова. През 2002 печели Първа Награда на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София.

След дипломирането си, тя продължава образованието си в консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от "Така правят всички" и Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт, Дидона от "Дидоне и Еней" на Х. Пърсел, Мюзета от "Бохеми на Пучини, Норина от "Дон Паскуале", Мария от "Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др.

 

На диригентския пулт ще застане младият диригент Светослав Борисов, който от юли т.г. заема длъжността Главен диригент на Държавна опера – Варна, след успешно спечелен конкурс. Той има вече в творческата си биография поредица от симфонични и оперни концерти, опери и оперети, изпълнени на варненска сцена. Настоящият спектакъл на «Травиата» от 23 септември ще бъде негов дебют в тази опера.

Светослав Борисов е роден през 1978 г. в Русе и започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. На 12 години вече учи и тромпет, с който печели множество награди. През 1999 г. заминава да следва в Университета за музика и изобразителни изкуства в Грац.
Паралелно със специалността тромпет при Уве Кьолер, започва и следването си по дирижиране и музикално ръководство при Мартин Зигхард и Йоханес Принц, което завършва с магистратура през 2010 г. От 1997 г. концертира първо в България, а след това и в Австрия като солист и член на различни ансамбли. През 2007 г. основава ансамбъла „ Con fuoco”, чийто художествен ръководител е. От 2009 г. Борисов е диригент на Оркестъра на замъка Шьонбрун, а от 2012 г. е диригент на оркестъра на Варненската опера. Едновременно има турнета като диригент в Европа, а също и в Китай. През годините 2003-2012 Борисов работи също и с оркестър „Бетовен” в Бон, Камерния оркестър на Лозана, Бранденбургските симфоници, оркестъра на Алгарв и др. Дирижирал е концерти в Златната зала на Музикферайн Виена, Щефаниензал и други концертни зали.

От юли 2013 г. Светослав Борисов е Главен диригент на Държавна опера – Варна. От този творчески сезон успоредно ще работи и със Симфоничния оркестър на град Бохум в Северен Рейн Вестфалия, известен с богатия си културен живот.

Ролята на Алфред Жермон ще изпълни младият италианският тенор Флавиано Бианки, който в последните години прави впечатляваща кариера  в Италия с музиката на Верди.

В останалите роли ще видим Ина Петрова (Флора), Благовеста Статева (Анина), Свилен Николов (Жорж Жермон), Борис Луков (Гастон), Гео Чобанов (Барон Дюфол), Борислав Филипов (Маркиз Д`Обини) и др.

 

TOP