ИВАН МОМИРОВ: КАЛАФ Е ЕТАЛОН ЗА ТЕНОР, КОЙТО ЗНАЕ ДА ПЕЕ

„Турандот“ – 13 ноември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Оперният артист, както казват италианците, е educatore santimentale (възпитател на чувства), защото ние пеем нотите и изговаряме текста с душата си. Опитваме се да предадем различни чувства - любов, страст, раздяла, така че те да достигнат до публиката и тя да излезе от театъра извисена, променена, да излезе с една друга нагласа.

Предизвикателствата в „Турандот“ са много сериозни, защото Пучини по принцип се пее тежко, оркестърът е много голям и гласът трудно пробива. Неслучайно Пучини изисква специфични гласове. Оркестрацията в неговите шедьоври „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“ и „Турандот“ е сложна и това предполага специална постановка, мощни гласове, които да надвишат оркестъра и не на последно място - певческа акробатика. Моят герой Калаф е еталон за тенор, който знае да пее. Освен големия и богат глас, освен чувствителността, с която трябва да пее, тенорът трябва да бъде също и добър актьор. В партията на Калаф се съдържат всички ноти за теноровия глас - от най-ниската до най-високата нота. Прочутата му ария „Nessun Dorma Vincero” завършва с онова най-високо си.

 

Проблемът на тази опера е, че всички почитатели на оперното изкуство я познават, т.е. няма къде да се скриеш, трябва да играеш и да пееш честно.

В последните години аз съм вече част от ансамбъла на Варненската опера, с граждански договор, разбира се. Но в театъра, където съм израснал, познавам всички – от певците до оркестрината, ателиетата и техническите служби. Варненската опера е за мен като втори дом. И ако трябва да кажа, къде се чувствам най-добре, най-спокоен, но същевременно и най-отговорен, защото има очаквания към мен, това е Варненската опера. Това е моят дом и моят театър.

ИВАН МОМИРОВ

Иван Момиров завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Едва на 21 години дебютира на сцената на „Дойче Опер” – Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Същата година оперната легенда Гена Димитрова му отправя покана за участия в честването й в галаспектаклите на операта „Набуко” на сцената на Софийската опера. Непосредствено след това, концертира в Златната зала „Музикферайн” – Виена редом до оперния колос Николай Гяуров. Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса „Хулиан Гаяре” – Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго – „Опералия” 2000 г. Дебютът на сцената на оперния театър в Монте Карло в ролята на Де Грийо от „Манон” на Масне, както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към световните оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” – Генуа, „Опера Бастий” - Париж, „Марийнски театър” – Санкт Петербург, „Сан Карло” - Лисабон и др. Гостува на оперните фестивали в Баден – Баден, „Звездите на белите нощи” – Санкт Петербург, Верди фестивала в Парма, фестивалът на Валерий Гергиев в Ротердам.

В репертоара му са включени над 30 от централните тенорови партии в оперите „Бал с маски”, „Трубадур”, „Двамата Фоскари”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана Д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Кармен”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Приятелят Фриц”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин”  и др.

Партнирал е на едни от най – ярките оперни звезди на нашето време - Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девиа, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон, Карло Коломбара и др. Пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Михаил Юровски, Джанлуиджи Джелмети, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и др.

Една от престижните изяви на Иван Момиров е на сцената на „Сан Карло” в Лисабон с „Трубадур” от Верди. Певецът участва в може би най-амбициозния проект на Световен оперен театър – реализация на трилогията „Трубадур”, „Травиата” и „Риголето”, чиито премиери се изпълняват в рамките само на една седмица. Критиката не пести суперлативите си за Иван Момиров, определяйки го като „един истински Манрико, достоен наследник на Корели и Павароти”, изпълнители на същата роля на сцената на „Сан Карло”. Серия концерти в „Аудиториум Паганини” в Парма и „Palazzo della cultura” в Болоня, под палката на Лорънс Фостер – главен диригент на Оперния театър в Марсилия, са сред гастролите на тенора в Италия през изминалите две години. Следва мащабно турне с най-известните тенорови арии на най-големите китайски сцени, в съпровод на оркестър „Тосканини”. Момиров е сред гостите и на гала концертите, посветени на 200-годишнината от рождението на Верди, както и на майските оперни вечери на фестивала в Скопие – Македония, където като Алфредо от „Травиата” партнира на най-търсената сега в света изпълнителка на ролята на Виолета Ирина Лунгу. Към успешната му оперна кариера се добавя и дебютът на сцената на един от най-големите източноевропейски театри – Букурещката опера в гала спектакъл на „Бохеми” от Пучини.

На българска сцена Иван Момиров пее през последните години под диригентството на Владимир Гяуров в „Реквием” на Верди, излъчен пряко по БНР и гастролира в редица спектакли на Софийска опера и балет. Във Варна аплодирахме прекрасните му превъплъщения в ролите на Дон Хозе от операта «Кармен» от Бизе и Дон Карлос от едноименната опера на Верди. В истински музикални събития за Варна се превърнаха  премиерата на „Адриана Лекуврьор” от Чилеа (2015), в която именитият тенор изпълни ролята на Маурицио и концертът «Иван Момиров и приятели» (2016). През последните години варненската публика има възможността по-често да се наслаждава на изкуството на своя именит съгражданин в различни оперни спектакли и концерти. През 2020 той пя на рождения си ден 23 декември в един незабравим Коледен концерт. Не по-малко емоционален бе концертът «Карузо Гала», с който Иван Момиров, Фабио Армилиато, Даниел Дамянов, Валерий Георгиев и Анджело Фиоре откриха XII издание на Опера в Летния театър – Варна 2021. През изминалото оперно лято Варненската опера отбеляза 25-годишната сценична дейност на Иван Момиров с премиерата на «Хофманови разкази» от Офенбах, в която брилянтният тенор триумфира в главната роля на поета Хофман.

TOP