МАЕСТРА НИКОЛЕТА КОНТИ, ДИРИЖИРАЛА ПРЕСТИЖНИ ОРКЕСТРИ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА, ДЕБЮТИРА КАТО СИМФОНИЧЕН ДИРИГЕНТ ВЪВ ВАРНА

Маестра Николета Конти е една от малкото жени, които се издигат до най-високото ниво в света на диригентите, доминиран от мъже. Ученичка на Ленард Бърнстейн и Сейджи Озава, тя е дирижирала оркестрите на Ковънт Гардън и Арена ди Верона Оркестър „Артуро Тосканини”, Филхармонията на Щутгарт, Симфоничния оркестър на Израел, Кралския филхармоничен оркестър на Холандия, Хайдн Оркестър в Болцано, Верди Оркестър в Милано, Оркестъра на Театро Лирико в Каляри, Фестивалния оркестър „Густав Малер“ във Валенсия и още много други. Отличена с наградите "Città ди Стреза", „Николай Малко“, „Минерва”, удостоена от президента на Италия с почетното звание „Кавалер на Република Италия”, Маестра Николета Конти избира Оркестъра на Варненската опера за своя дебют като симфоничен диригент през 2021 г.

 

Симфоничен концерт - 2 декември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

Голямото симфонично събитие на месец декември, в рамките на XXII Коледен музикален фестивал на Варненската опера, е концертът на 2 декември, под диригентството на познатата от световната оперна сцена, Маестра Николета Конти, и виртуозния цигулар Роман Федчук, който за трети път пристига във Варна със своята уникална „Гуарнери“ от XVII век. И двамата са добре познати на варненската публика, но в отделни изяви, докато сега те за пръв път ще ги аплодираме заедно на сцената. Маестра Конти, която неведнъж сме посрещали като диригент на оперни премиери и спектакли в Летния театър и на Основна сцена, сега е избрала именно Оркестъра на Държавна опера Варна за своя дебют като симфоничен диригент.

С присъщия си изискан вкус тя е подбрала за концертната програма творби, които поставени една до друга, се открояват с ярките си характеристики. Ведрата Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт надгражда пантеистичната Симфония №4 в ла мажор, оп. 90, в която Ф. Менделсон дава израз на възхитата си от изкуството, природата и бита на Италия, затова и я нарича „Италианска“. Обратът в звученето и драматургичната кулминация идва накрая с изключително сложния и експресивен Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп. 77 от Й. Брамс.

„Ако сравним Моцарт и Брамс, Моцарт създава музика в реално време, докато Брамс работи продължително над своите концерти, за да постигне непозната дотогава наситеност и дълбочина на въздействието. Неговата музика е много немска, но в същото време в нея звучат мелодии, които променят и усложняват хармонията. Брамс обвързва класическата форма с нов тип експресия, насища ранния романтизъм със сложна хармония и издига музикалния език в нова необратима позиция. В този концерт доминира, разбира се, цигулката, но и оркестърът трябва да се справя с не по-малко трудни задачи при изработването на всеки детайл в партиите на отделните инструменти, които също имат солови изпълнения. Харесвам Брамс и съм радостна, че с Брамс и изключителния цигулар Роман Федчук дебютирам във Варна като симфоничен диригент“, усмихва се Маестра Николета Конти.

 

Роденa в Болоня, НИКОЛЕТА КОНТИ учи пиано, композиция и дирижиране в консерваторията „Джузепе Верди” в Милано и Музикалната консерватория „Джовани Батиста Мартини” в Болоня. Завършва музикална естетика, музикознание, литература и философия в Болонския университет. Усъвършенства диригентското си майсторство при Франко Ферара (Сиена), Леополд Hager (Залцбург), Ленард Бърнстейн, Сейджи Озава и Курт Мазур (Tanglewood). Маестро Ленард Бърнстейн я избира за свой асистент и я кани да направи своя диригентски дебют с оркестъра на Академия „Санта Чечилия”.

Николета Конти е носител на множество награди, сред които първа награда за камерна музика "Città ди Стреза" и наградата за диригенти „Николай Малко“ (Копенхаген). Тя е първата италианка, отличена с престижната награда за изкуства „Минерва”, а през 2006 е удостоена от президента на Италия с почетното звание „Кавалер на Република Италия” за успехите си с най-добрите оперни театри и фестивали като Ковънт Гардън, Театро Комунале във Флоренция, Театро Комунале в Болоня, Росини Opera Festival и Фестивалът на долината Itria. Маестра Конти работи с Лучано Павароти, Ренато Брузон, Лео Нучи, Даниела Деси, Оркестър „Артуро Тосканини”, Оркестър на Арена ди Верона, Оркестъра на Tanglewood Music Festival, Оркестъра на регион Тоскана, Унгарския симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Болоня, Филхармонията на Щутгарт и др.

С Оркестъра на Ковънт Гардън, заедно с маестро Антонио Папано, записва CD и филма „Тоска”, както и CD на „Трубадур” с Лондонския симфоничен оркестър. С „Мадам Бътерфлай” завоюва признание на Международния фестивал в Montepulciano, а неотдавна дирижира в Лисабон концерт с Ангела Георгиу.

Маестра Конти дирижира още Кралския филхармоничен оркестър на Холандия, Симфоничния оркестър на Израел, Хайдн Оркестър в Болцано, Верди Оркестър в Милано, Оркестъра на Театро Лирико в Каляри и др. През 2009 е поканена да дирижира годишния концерт за Европейския парламент. Редовно чете лекции в Италианския културен институт в Токио. През март 2010 е номинирана за поста Директор на оркестровата дейност в Музикалното училище „Mary Pappert” към Duquesne University в Питсбърг. През 2016 дирижира „Лучия ди Ламермур” за Opera Sai Company в Токио и поставя традицията на Международния майсторски клас за млади певци „Фиоренца Косото” в Болоня.

Сред многобройните си ангажименти като диригент, университетски преподавател, ръководител на майсторски класове и обществено ангажирана личност в родния си град Болоня, Маестра Конти намира време и за гастролите си като диригент на оперни спектакли във Варна. Във Варна, на 2 декември 2021 г., тя дебютира като симфоничен диригент в концерт с творби на Моцарт, Менделсон и Брамс със солист Роман Федчук. Преди това, по покана на Европейската музикална академия с президент Тедора Димитрова, тя участва в камерен концерт с Роман Федчук в Българския културен институт „Haus Wittgenstein“ във Виена”, a в Малеровия фестивал във Валенсия, Испания дирижира Деветата симфония на Г. Малер.

 

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ

 

2 декември 2021, 19.00, Държавна опера Варна

 

Диригент Николета Конти
Солист Роман Федчук - цигулка

В програмата:
В. А. Моцарт – Увертюра от операта „Сватбата на Фигаро“
Ф. Менделсон – Симфония №4
Й. Брамс – Концерт за цигулка и оркестър

Оркестър на Държавна опера Варна

Виолета Тончева

TOP