ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ ВРЕМЕНА ОТ ЧЕТИРИМА КОМПОЗИТОРИ

 

СВЕТОВНО ТУРНЕ

 

Варна, 13 декември 2019, 19.00, ФКЦ, зала 1

 

Проектът „Четирите годишни времена от четирима композитори“ вдъхновява изключителни творци от Европа и Америка - Маестра Джанна Фратта, отличена с титлата Рицар на Италианската република за международните си постижения като пианистка и диригент; Ансамбъл Musica Civica и солистите Сара Рулли - флейта и октавино и Дино де Палма – цигулка. Дизайнер на мултимедийния концерт е Леандро Суммо, сценографията е дело на Валентина Савино.

 

 

Този екип, заедно с оркестъра на Държавна опера Варна, ще представи на 13 декември 2019, 19.00, ФКЦ, зала 1, музикалните визии за четирите годишни времена на четирима известни композитори от различни поколения. Ще чуем „Пролет“ от Астор Пиацола, „Лято“ от Макс Рихтер, „Есен“ от Филип Глас и „Зима“ от Антонио Вивалди.

 

Като своеобразна интродукция, в началото на концерта ще прозвучат „Четири картини от Италия за флейта, октавино и струнни инструменти: Рим, Амалфи, Легендата за Мая и Мир в страната“ от съвременния композитор Роберто ди Марино.

 

Мултимедийният проект „Четирите годишни времена от четирима композитори“ гостува във Варна, след успешното си участие в няколко италиански фестивала. Световното му турне продължава след Варна с концерти в Карнеги Хол, Ню Йорк, в Москва и на други престижни сцени в Европа и Америка.

 

КОМПОЗИТОРИТЕ

 

РОБЕРТО ДИ МАРИНО, роден през 1956 г. в Тренто, Италия, завършва Консерваторията в родния си град със специалностите композиция, хорова музика и хорово дирижиране, джаз и аранжимент за духови формации. Като композитор е лауреат на много конкурси, неговите аранжименти и творби се изпълняват в цял свят. С Берлинската филхармония и с японския цигулар Ивао Фурусава записва 3 компактдиска със свои произведения. Автор е на 4 концерта за цигулка и струнен оркестър, концерт за пиано, концерти за клавесин, орган, китара, бандеон, както и на камерна, симфонична, хорова музика и джаз композиции. Преподава в Консерваторията във Верона.

 

АСТОР ПИАЦОЛА (1921-1992) е аржентински музикант, инструменталист и композитор, известен като големия обновител на аржентинскато танго. От 8-годишен свири на бандонеон и се прочува като един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент. С творбата си „Буенос Айрес” от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило, един от най-популярните танго оркестри за всички времена. Неговата собствена формация „Октет Буенос Айрес” поставя началото на новата ера в тангото през 1955 г.

 

МАКС РИХТЕР е британски композитор, роден през 1966 г. в Германия. Завършва Кралската музикална академия и специализира в Италия. Изключително плодотворен композитор в различни жанрове – опера, балет, кино, той обединява съвременни, класически и алтернативни популярни музикални стилове. За саундтрака си към филма „Валс с Башир” през 2008 г. е обявен за най-добър композитор от Европейската киноакадемия. През 2012 г. Britten Sinfonia записва „Годишните времена” на Вивалди в авторска интерпретация на Макс Рихтер, променени в духа на минимализма и постмодернизма. Записът оглавява класациите за класическа музика във версиите iTunes във Великобритания, САЩ и Германия.

 

ФИЛИП ГЛАС, роден през 1937 г. в Балтимор, получава музикалното си образование в престижни институти на САЩ. Определян като един от най-влиятелните композитори в развитието на музиката в късния XX век, той е сред популяризаторите на арт музиката – процес, който вече е започнат от творци като Рихард Щраус, Курт Вайл и Ленард Бърнстейн. Музиката му често е класифицирана като минималистична, въпреки че Глас е резервиран към този етикет. Самият той се описва като композитор на „музика с повтарящи се структури“, но в по-късен етап вижда себе си като последовател на класицизма. Музикалното му творчество включва опери, творби за музикален театър, девет симфонии, осем концерта, струнни квартети и филмова музика. Три пъти е номиниран за Оскар за най-добра филмова музика. Глас пише музиката за церемонията при откриването на Летните олимпийски игри през 1984 г. в Лос Анджелис. През 1968 г. основава групата „Philip Glass Ensemble“, за която пише музика и в която свири на клавишните инструменти. През 1970 г., заедно с режисьора Ли Бруър, основава в Ню Йорк театралната компания „Mabou Mines“. Глас е автор на музиката за филмите на Андрей Звягинцев „Елена“ и „Левиатан“, както и за филми като „Шоуто на Труман”, „Илюзионистът” и „Часовете”. Филип Глас композира „Американските годишни времена“ за известния американски цигулар Робърт Макдафи. Първоначално е искал да напише музика, акомпанираща четирите годишни времена на Вивалди, но впоследствие решава да остави интерпретацията свободна, по усмотрение на солиста, без да означава коя част за кой сезон се отнася.

 

ДИРИГЕНТКАТА

 

МАЕСТРА ДЖАННА ФРАТТА завършва с пълно отличие академичното си обучение по пиано и композиция, както и дирижиране с 10 отличия. Кариерата й на пианист започва от ранна детска възраст, печели национални и международни конкурси, представя се в най-големите театри в света в градове като Берлин, Ню Йорк, Тел Авив, Мумбай, Истанбул, Стокхолм, Вилнюс, Хайфа, Рим, Сеул, Буенос Айрес и др. Дебютира като диригент през 1998 г. и оттогава работи с големи оркестри като този на Римската опера и театър, Berliner Symphoniker, Symphony of Macao, Mimesis del Maggio Musicale (Фиорентино), ORT (Флоренция), оркестъра на театъра Petruzzelli (Бари), Кралската академия в Лондон, оркестъра на фондация „Тосканини“ в Парма, Nuova Scarlatti (Неапол), руския оркестър „Симфония“, симфоничните оркестри на София, Киев, Грийнсборо, Лил, Сеул, Монтевидео, Сан Ремо, Белград, Скопие и др.

Фратта е дирижирала най-големите заглавия в симфоничния и оперен репертоар. Сред последните й интерпретации са „Набуко” на пролетния фестивал с оркестъра на Театър „Белини” в Катания, „Мадам Бътерфлай”, „Момичето от златния Запад” на фестивала ”Puccini di Torre del Lago” и др. Тя е гостуващ професор в университета Sungshin в Сеул и титуляр в катедрата по композиция на Консерваторията във Фоджа, провежда лекции и майсторски класове в много университети по света.

В допълнение към многобройните записи за Velut Luna, Bongiovanni, Amadeus, Nea et Antiqua, Classica HD, Джанна Фратта е главна героиня на документални филми и репортажи, които разказват за нейната дейност, включително „Per la mia strada“, продуциран от Rai Cinema и награден от Президентството на републиката.

На 7 март 2009 г. е отличена с титлата Рицар на Италианската република за международните си постижения като пианистка и диригент.

 

СОЛИСТИТЕ

 

ДИНО ДЕ ПАЛМА завършва с отличие специалностите цигулка, виола, също и литература. Кариерата му като солов и камерен музикант го води по сцените на целия свят, като преминава от Карнеги хол и Линкълн център в Ню Йорк до зала „Чайковски“ в Москва, театър Колизеум в Буенос Айрес, център Помпиду в Париж, Арт център в Сеул, Мадридската национална аудитория, Театър Солис в Монтевидео, зала „Сметана“ в Прага и др. Професор в университета на Фоджа и гостуващ професор в университета Сунгшин в Сеул.

 

САРА РУЛЛИ е еклектичен, креативен и иновативен музикант. От класика до танго нуево, от барок до съвременна музика, нейните изпълнения се отличват с емоционалност, характер и елегантност - елементи, които правят стила й разпознаваем. Гастролира в Италия, Германия, Австрия, Белгия, Португалия, Румъния, Армения, Грузия, САЩ, Северна Каролина, Китай и Южна Корея, свири на сцени като Карнеги хол и сградата на ООН (Ню Йорк), Сала Нерви (Ватикана), EXPO в Милано, фестивал Emilia Romagna, Teatro Palladium в Рим.

 

През 2015 г. заедно с dall'Accordion Quintet Torrefranca, издава албума "Dreams, Love & Tango", в който изследва звуците и ритмите на Tango Nuevo на Piazzolla, в съпоставка със саундтраците на холивудските филми, написани от Zimmer, Mancini и Buonvino. През януари 2019 г. Сара Рули се изявява като солистка с оркестъра „Антонио Вивалди” в Сала Верди в Милано и с оркестъра Magna Grecia от Таранто.

TOP