КОНЦЕРТ КРАЙ ФОНТАНА С МАЕСТРО МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ В „СПОДЕЛЕНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ“

 

9 април 2020, 19.00, фб стр. @Държавна опера Варна, платформа @Споделени представления

 

В четвъртата седмица след повече от успешния старт на online платформата „Споделени представления“, Театрално-музикален продуцентски център Варна предлага на интернет аудиторията нови срещи със свои отбрани продукции. След като постановката от 2018 г. „Княз Игор“ от Бородин на Държавна опера Варна достигна през миналата седмица 27644 зрители и получи рекорден брой поздравления и само положителни коментари, на 9 април 2020 г. следва Концертът край фонтана, излъчен с live streaming на 15 август 2018 г.

Концертите край фонтана, които Варненската филхарминия изнася на централния площад „Независимост“, събират варненци и гостите на града  два пъти в годината  - на 27 юли, когато се отбелязва Освобождението на Варна от османско владичесто и на 15 август, Свето Успение Богородично, Празник на Варна. В неформалната и приповдигната атмосфера, която винаги съпътства тези важни събития в културния календар на града, звучат завладяващи творби от световната съкровищница, които умножават почитателите на красивата музика и високите стойности в изкуството. Близостта с музикантите буди любопитство у публиката, докато за музикантите тя е предизвикателство, което веднага им дава най-вярна оценка за качеството на тяхното изпълнение. Улавянето на цялото това движение на емоции и реакции от едната и другата страна пък е истинско поле за изява на фотографите, били те професионалисти или любители.

 

 

 

Разбира се, всеки Концерт край фонтана се откроява със своя специфика, която се дължи на времето, настроението на оркестъра, солистите и още много други фактори, но най-вече на музикалния вкус, характера на диригента и начина, по който го възприемат зрителите. В това отношение, за Маестро Мартин Пантелеев достатъчно добре говори фактът, че той е диригентът, заставал най-често пред Оркестъра на Държавна опера Варна за поредния Концерт край фонтана. Неговият ярък диригентски жест и умението му да премахва границите между артисти и публика, заедно със специалните му изпълнения на цигулка, отличават и Концерта край фонтана от 15 август 2018 г., видеозапис от който ще бъде излъчен в интернет на 9 април 2020 г. Музикалните номера и солистите допълват богатата аудио-визуална картина, която включва: Ария на Тореадора от операта „Кармен“ на Бизе с Деян Вачков, Ария на Мюзета из „Бохеми“ на Пучини със Стефани Кръстева, Ария на Силва из „Царицата на чардаша“ от Калман с Илина Михайлова, „Lippen schweigen“ от Лехар с Мария Павлова и Емил Павлов, Унгарски танц № 5 от Брамс и др.

Началният час online остава същият, както offline - 19.00. Търсете фейсбук страницата на Държавна опера Варна и платформата „Споделени представления“. 

Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството!

Вижте видео:

https://drive.google.com/file/d/1BZ9gVWJdgiEXBbvLmv3g3EB1M1GDXl-A/view

 

 

TOP