МИСИЯТА НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“ НЯКОГА И ДНЕС

ВЕРА НЕМИРОВА Е НОВИЯТ ПОСТОЯНЕН ГОСТ-РЕЖИСЬОР НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА

От пресконференцията за премиерата на юбилейната постановка на „Графиня Марица“ и акцентите на Опера в Летния театър – Варна 2021

Голямата новина от днешната пресконференция на Театрално-музикален продуцентски център Варна, посветена на юбилейната премиерна постановка „Графиня Марица“ с режисьор Вера Немирова, и акцентите в XII издание на Опера в Летния театър, е, че от юни 2021 година най-известната българска оперна режисьорка в Европа е постоянен гост-режисьор на Държавна опера Варна. Новината съобщи директорката на ТМПЦ Даниела Димова, която благодари на Вера Немирова за постановката на „Графиня Марица“ - рубинът, по нейните думи, в репертоара на Варненската опера - и изрази надеждата си, че с Вера Немирова екипът ще работи в същия съзидателен дух, както сега.

 

Вера Немирова сподели удовлетворението си от работата със солистите, хористите, балетистите и оркестъра на Варненската опера. За нея тази постановка е много специална, защото точно тази творба е била поставена преди 51 години също на варненска сцена от баща й Евгени Немиров, който среща тук любовта на живота си - оперната певица в ролята на Графиня Марица, по-късно негова съпруга - Соня Немирова. „Графиня Марица“ е съдбоносно заглавие за дъщерята от прочутия род Немирови още и заради това, че точно с това произведение започва режисьорската й кариера през 2002 г. във Volksoper, Виена. Както тогава, така и сега, в представлението участва ДЖИПСИ БРАС БЕНД (АНГЕЛ ТИЧАЛИЕВ).

Соня Немирова, която придружава дъщеря си като консултант и драматург, също сподели вълнението си, че след половин век присъства на премиерата на „Графиня Марица“ на същата сцена, където тя е дебютирала в ролята на Графиня Марица. Тя отправи хубави думи към ръководството на Варненската опера, което може да поднесе два състава със свои артисти за толкова сложно произведение.За разлика от семплото оригинално либрето, в което графинята се завръща в порутеното си имение, за да потърси любовта, в режисьорската концепция на Вера Немирова главната героиня е успяла артистка. Тя се се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди, като птицата Феникс от пепелта. В този смисъл „Графиня Марица“ от 2021 година носи своето послание за театъра, който загуби връзката със своите зрители заради Covid. И ако първата „Графиня Марица“ се появява в кризисните времена след Първата световна война, за да изрази непомръкващия човешки порив към споделеност, любов и щастие, днес тя има същата мисия.

Маестро Ералдо Салмиери, хореографката Силвия Томова и солистките на Държавна опера Варна в ролята на Графиня Марица Илина Михайлова и Ирина Жекова разказаха за своите творчески вълнения и споделиха радостта си от възможността да участват в юбилейната постановка на „Графиня Марица“, под режисурата на толкова забележителен и интересен съвременен творец като Вера Немирова.

В края на пресконференцията Даниела Димова открои акцентите на Опера в Летния театър. Тя подчера, че в XXII издание на Опера в Летния театър през 2021 година са включени 21 спектакъла, като в програмата са запазени модулите: опера, оперета, мюзикъл, балет и концерт. С подкрепата на ММФ "Варненско лято" и Община Варна” ще бъдат поднесени 7 премиери: оперетата „Графиня Марица“ от Калман, дир. Ералдо Салмиери, реж. Вера Немирова (18 юни); операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, дир. Христо Христов, реж. Антониу Замфир (22 юни), която не е поставяна повече от 30 години във Варна; мюзикълът „Коса“ от Галт Макдърмот с дир. Страцимир Павлов и реж. Борис Панкин (1 юли), за пръв път на професионална сцена в България; операта „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах с дир. Павел Балев, реж. Урсула Хорнер, Австрия (14 юли); „Риголето“ от Верди (20 юли), с дир. Григор Паликаров, реж. Сребрина Соколова; балетът „Раймонда“ от Александър Глазунов, колаборация с Националната опера и балет на Република Северна Македония (7 август); „Цар Лъв“ с музика на Елтън Джон и оркестрация Данко Йорданов, реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов (11 август), първа постановка в България.

Старт на оперното лято в Летния театър дава „Карузо Опера Гала (11 юни), посветена на 100-годишнината от кончината на великия тенор, под палката на Лоренцо Бизари, с петима тенори – двама от Италия - звездния Фабио Армилиато и нашумелия Анджело Фиоре, в компанията на тримата брилятни български гласове Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов.

Много вълнуващ ще бъде бенефисният концерт на Маестро Борислав Иванов, чиято достолепна 90-годишнина ще бъде отбелязана на 9 август с голяма Оперна гала, в която той е поканил да дирижират Светослав Борисов, Кръстин Настев, Стефан Бояджиев и Вилиана Вълчева, заедно с плеяда оперни солисти – всички възпитаници на високоуважавания маестро. Ученикът на Херберт фон Караян, познат с диригентското си майсторство на 4 континента, Почетен гражданин на Варна остава художествен консултант на Държавна опера Варна, а оперативния пост на артистичен директор заема Бойка Василева, доскоро артистичен секретар на оперния театър.

Друг концертен връх ще поднесе оперната дива Красимира Стоянова (20 август), която под диригентската палка на Георги Димитров ще аплодираме за пръв път в Опера в Летния театър.

Очаква ни едно емоционално оперно лято, заключи Даниела Димова.

Виолета Тончева

TOP