С музиката на Йохан Щраус на 15 и 20 декември 2013

XIV Коледен музикален фестивал – Варна 2013

Варна – кандидат за европейска столица на културата

Празничният завършек на Коледния музикален фестивал и през тази година ще бъде симфоничен концерт “С музиката на Йохан Щраус”. Стана традиция в навечерието на светлите рождественски празници да поднасяме на ценителите концерт със специално подбрани творби от великия композитор, в който по знак на диригента участват и зрителите.
Приповдигнатото настроение е запазена марка на това събитие, което през тази година, поради големия интерес и отдавна разпродадените билети за 20 декември, ще предложим и като матине на 15 декември от 11.30 ч.

Под диригентската палка на Маестро Деян Павлов от сцената ще се изсипят музикални искри с известните валсове “Животът на артиста” и “Пролетни гласове”, полките „Фуриозо”, „Пощальон на любовта”, „Пицикато полка”, „Ана”, “Гръм и мълнии”, «Влакът на удоволствието» и др. Разбира се, ще бъде изпълнен и така обичаният «Радецки марш».

Големият австрийски композитор, цигулар и диригент Йохан Щраус оставя на света прекрасна, мелодична и жизнерадостна музика - общо 18 оперети и 145 валса. Най-известната му оперета “Прилепът”, след зашеметяващата премиера през 1874 г., не слиза от сцените на музикалните театри по света вече 139 г. „Прилепът” впрочем е единствената оперета, която влиза в репертоара на Виенската опера и присъства в него неотменно и днес.

Благодарение на традиционните новогодишни концерти, които Виенската филхармония изнася всяка година на 1 януари, музиката на Йохан Щраус е изключително популярна в цял свят. Чрез новите технологии днес виенските новогодишни концерти се гледат от около един милиард зрители от всички краища на света. Началото на традицията датира от 31 декември 1939 г., по-късно концертите се изместват на 1 януари. В програмно отношение най-напред доминира музиката на Йохан Щраус, но постепенно започнали да включват и произведения от други композитори. Валсът “На хубавия син Дунав” и “Радецки марш” обаче остават неизменна част от концертната програма и обикновено с тях бравурно завършва всеки Новогодишен виенски концерт.

 

Диригентът Деян Павлов завършва НМУ “Л. Пипков” в София и ДМА “Панчо Владигеров” със специалност дирижиране при професорите Георги Робев (хорово дирижиране), Васил Казанджиев (симфонично дирижиране), Борис Хинчев и Иван Вулпе (оперно дирижиране). По време на следването си е награждаван със специална диригентска стипендия на името на професор Георги Димитров и златна значка за отлично обучение.
Специализирал е в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер (1986, 1988), Хайнц Рьогнер (1989, 1990), Иля Мусин (1991).
В периода 1988-1991 е диригент на Русенската филхармония и опера. От 1992 до 1995 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър и Оперетния театър в Пазарджик. В периода 1996-1998 е диригент в Пловдивска опера, след това и в ОФД Пловдив.

От 1992 до 1999 г. изпълнява длъжността  музикален директор на фестивала "Зимни музикални вечери" в Пазарджик, от 2001 г. - на Младежка филхармония “София”.
Деян Павлов е дирижирал почти всички оперни оркестри в България. Концертирал е в Германия, Англия, Гърция. През 1992 г. е изнасял представления на оперите "Травиата", "Мадам Бътерфлай" и "Тоска" с Международния състав на Европейска лирична опера във Франция и Португалия.
От 1995 г. ежегодно е канен за коледни и новогодишни концерти с Пазарджишкия симфоничен оркестър в Испания. С Пловдивската опера е изнасял представления на "Риголето", "Трубадур", "Кармина Бурана" в Мадрид, Барселона, Ла Коруня, Памплона. Асистирал е при постановките в Софийска национална опера на "Отвличане от старая" от Моцарт и "Кандид" от Бърнстейн. Гостува като диригент на Държавния симфоничен оркестър в град Адана, Турция, концертирал с Младежка филхармония “София” в зала "Сметана", Прага.

От 1988 г. Деян Павлов е редовен участник във всички престижни музикални фестивали в България, както и в Гърция, Румъния, Испания, Германия и Швейцария. Издал е множество компактдискове. Има много записи за български, испански и румънски национални радиостанции и телевизии. Регулярно прави записи за филмова и друга съвременна музика за различни продуцентски къщи. Филми с музика, записана от него, са удостоени с награди "Сезар" (2001-2004), номинация за “Оскар” (2006) и номинация за “Златна Палма” (2007). Репертоарът на Деян Павлов включва известни оперни, оперетни, ораториални, симфонични и камерни творби, много съвременна и българска музика.

Последното музикално събитие, с което ще изпратим 2013 г., ще бъде  концертът на изключителния цигулар Марио Хосен с „Орфеистите” на 21 декември от 18.00 ч. 

 

БИЛЕТИ

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв;
ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима с 20% отстъпка от цената на билетите и места по избор;
ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв.

Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666.

Работно време на касата:

От понеделник до събота: 10.00-13.00 ч.и 14.00-19.00 ч.
Неделя: 10.00-16.00 ч.

Ръководството си запазва правото на промени в програмата.

TOP