РЕКВИЕМ ОТ ВЕРДИ – ЕДНО ИЗВИСЯВАЩО ПРЕЖИВЯВАНЕ В ОЧАКВАНЕ НА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО

21 април 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1

Диригент Емил Табаков. Солисти - Габриела Георгиева (сопран), Гергана Русекова (мецосопран), Джани Лечезе (тенор), Деян Вачков (бас). Оркестър и Хор на Държавна опера Варна.

През 1869 г., по повод годишнината от смъртта на Джоакино Росини, най-добрите италиански композитори решават заедно да напишат траурна меса, а жребият отрежда на Верди заключителната част Libera me. Но общият „Реквием” така и не бива изпълнен. По-късно Верди създава свой собствен „Реквием” в памет, освен на Джоакино Росини, и на писателя Алесандро Мандзони, когото композиторът високо цени, като „образец на добродетелта и патриотизма“. Под диригентството на самия Верди, неговият „Реквием“ прозвучава за пръв път в миланската катедрала „Сан Марко” на 22 май 1874 г. за първата годишнина от смъртта на Мандзони. Верди дирижира и триумфалните премиери на своя „Реквием“ в Париж, Лондон и Виена, а след това и в Мюнхен, в Петербург…

 

Интересно е, че първоначално композиторът взема за образец „Реквием“ в до минор на Луиджи Керубини, съчинение за хор, без солисти, в което на оркестъра като цяло е отредена доста скромна роля, но в процеса на работа той се отклонява от зададения от самия него образец. Верди добавя голям четиригласен хор, пълен симфоничен оркестър и четирима солисти - сопран, мецосопран, тенор и бас и така създава дълбоко драматично произведение, което с присъщата на романтизма острота на преживяванията, както и с многобройните си дуети, терцети и квартети, представлява истински италианската оперна кантилена, напомняща късните му опери, най-вече „Аида”. Ролята на оркестъра излиза далеч извън рамките на обикновения акомпанимент, за да придаде на творбата огромна сугестивна мощ.

Емблематичната траурна меса ще прозвучи в навечерието на Великден и във Варна. На 21 април 2022, 19.00, ФКЦ, зала 1, големият български диригент маестро Емил Табаков ще обедини творческите енергии на оркестъра, хора на Държавна опера Варна и изключителните певци Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Джани Лечезе и Деян Вачков, в едно вълнуващо изпълнение на „Реквием“ от Верди. Едно извисяващо преживяване в очакване на Възкресението.

TOP