КАК „МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“

ОПЕРНАТА ПЕВИЦА И РЕЖИСЬОР ЦВЕТА ХРИСТОФОРУ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за дейността си като вокален педагог и основател на Детско-юношеския театър и Оперната организация в Кипър, за работата си като сценарист и режисьор на оригиналния спектакъл „Моцарт се забавлява с Бродуей“, търсенето на еквиваленти между операта и мюзикъла, преходите от Моцарт към мюзикъли на Уебър, Лоу, Бърнстейн и радостта от музицирането с колеги от Варненската опера

 

9 август 2022, 21.00, Лятна сцена зад театъра

 

След твоите варненски постановки на камерните опери «Орфей и Евридика» и «Дидона и Еней» в Театър «Римски терми», сега представяш на Лятна сцена зад театъра «Моцарт се забавлява с Бродуей». Преди всичко, нека да те поздравя за последователните усилия, с които печелиш приятели на оперното изкуство в Кипър. Твои ученици от Кипър вече следват в Juilliard School в Ню Йорк, Виена, Залцбург, Милано, София. Респект пред твоето наистина пионерско дело.

 

Благодаря. Когато попаднеш в страна, която няма изградени традиции в оперното изкуство, а не можеш да живееш без него, трябва да направиш нещо.Така аз основах първия Детско-юношески театър в Кипър през 2003 г., а през 2008 г. създадох и Оперната организация, в която продължаваме активно да работим. Започнах с тематични концерти с познати арии и канцонети, включени в интересни сценарии. Вярвам, че мисията на изкуството е „да повдига хората“, както казва Петър Дънов, т.е. изкуството да бъде поднесено с такива средства и в такава форма, че да бъде прието по най-красивия начин. Следвам този принцип и в спектакъла „Моцарт се забавлява с Бродуей“.

 

 

Как се роди тази оригинална идея?

 

Идеята се роди една вечер в разговор с приятели музиканти, ревностни защитници на класическата музика. И докато те настояваха, че няма нищо по-стойностно от класическата музика, аз осъзнах, че през цялото време съм полагала усилия за приобщаване на кипърската публика към операта. Седнах на пианото и както си пеех Моцарт, повлияна от настроението, което създаваше арията, неочаквано преминах към „Memory” от мюзикъла „Котки“... И така още няколко пъти... Ефектът беше чудесен, беше истинско забавление, Моцарт се забавляваше с Бродуей.

 

За да се направи такъв спектакъл, се изискват дълбоки познания, свързани с творчеството на Моцарт и мюзикълните творби, които са включени в проекта. От голяма полза ми беше, че съм пианист, певица и режисьор, но най-много ми помогна опитът като вокален педагог в музикално-театралната организация "Диастаси" в Кипър. Още в началото на пристигането ми на острова през 1998 г. имах шанса да работя като вокален педагог по мюзикълите „Оливер", "Клетниците", "Котките" и др.

 

Колко Моцарт и колко Бродуей има в „Моцарт се забавлява с Бродуей“?

 

Спектакълът "Моцарт се забавлява с Бродуей" е създаден с много любов и възхищение към творчеството на Моцарт, като подчертава неговата универсалност и приемственост в съвремената театрална музика. Той не се различава от Моцартова опера, напротив – в него са заложени интрига, любовни копнежи, поучителна развръзка, радост от живота, мъка от загубеното щастие, светлина и тържество на доброто. Има арии и дуети от оперите «Така правят всички» и «Сватбата на Фигаро» от В. А. Моцарт, заедно с музикални номера от мюзикълите «Фантомът на операта» от А. Л. Уебър, «Моята прекрасна лейди» от Ф. Лоу, «Целуни ме Кейт» от К. Портър, «Уестсайдска история» от Л. Бърнстейн и др.

 

Представям си колко е приятно да откриеш музикални еквиваленти между операта и мюзикъла...

 

Наистина, да изведеш неочаквано сравнение между два жанра като операта и мюзикъла, е невероятно удоволствие. И когато установиш, че освен разлики, между тях съществуват и прилики, се чувстваш като откривател. Самите певци се забавляват с неспирните преходи от известни моцартови номера в оперите "Така правят всички" и "Сватбата на Фигаро" към любими номера от мюзикълите "Парижката Света Богородица", "Котките" и т. н. Това музициране носи самобитен характер, настроение и различно актьорско присъствие, които поддържат постоянен театрален интезитет. Няма да крия, че когато пишех сценария, имах точно определени колеги предвид и познавайки техните гласови и артистични възможности, изпитвах радост и лекота при създаването на атмосферните паралели – например преливането на арията на Графинята от „Сватбата на Фигаро“ „Porgi amor“ към „Memory“ от мюзикъла „Котките“. Мисля, че с моето търсене на музикални еквиваленти между различи жанрове заразих всички участници в проекта „Моцарт се забавлява с Бродуей“, а това е най-хубавото за един сценарист и режисьор.

 

Кои артисти „се поддадоха“ на изкушението?

 

Радвам се, че идеята ми за „Моцарт се забавлява с Бродуей“ ще бъде реализирана за пръв път във Варна, с обични за мен хора, прекрасни професионалисти, като сопраното Мария Павлова, тенора Пламен Райков, баритона Иво Йорданов и специално сопраното Андриана Йорданова, която се включи тези дни в проекта, вместо заболялата Радинела Василева. Специална благодарност дължа на изключителната Жанета Бенун, както и на Стефан Бояджиев, който в този спектакъл ще свири, ще пее, ще играе и ще олицетворява Моцарт. Искам да благодаря също на директорката на ТМПЦ Варна Даниела Димова и на артистичната директорка Бойка Василева, които не се колебаят да подкрепят иновативни проекти. Каня моите съграждани, заедно да се забавляваме с Моцарт и Бродуей.

 

 

ЦВЕТА ХРИСТОФОРУ е родена във Варна. Учи пиано при П. Витанов и завършва СМУ „Добри Христов" с отличие, в класа по оперно пеене на З. Кунчева. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с две магистърски степени по специалностите оперно пеене през 1995 г. музикално-сценична режисура през 2019 г.


В репертоара й влизат партиите на Дорабела от „Така правят всички“ на Моцарт, Церлина и Дона Елвира от „Дон Жуан“ от Моцарт, Керубино от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, Дидона и Сорсерес в „Дидона и Еней“ от Пърсел, Орфей в „Орфей и Евридика“ от Глук и др.

 

Участва в Международния оперен фестивал "Афродита" в Пафос в операта "Лакме" от Делиб със състава на Софийската опера и балет, гостува в „Отело“ от Верди на Братиславската опера и в "Хофманови разкази" на Пражката опера.

Основава първия Детско-юношески музикален театър в Кипър през 2003 г. и Кипърската оперна организация, на която е директор от 2008 г. Нейни възпитаници следват в престижни висши музикални институти в Ню Йорк, Милано, Виена, Залцбург, София. Носител е на званието „Българка на годината в Кипър“ за 2013 г.


МОЦАРТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С БРОДУЕЙ“

 

9 август 2022, 21.00, Лятна сцена зад театъра

 

Музикален спектакъл със сценарист и режисьор Цвета Христофору

Солисти: Андриана Йорданова (сопран), Мария Павлова (сопран), Цвета Христофору (мецосопран), Пламен Райков (тенор), Иво Йорданов (баритон). На пианото: Жанета Бенун, Стефан Бояджиев

В програмата: Арии и дуети от оперите «Така правят всички» и «Сватбата на Фигаро»  от В. А. Моцарт и музикални номера от мюзикълите «Фантомът на операта» от А. Л. Уебър, «Моята прекрасна лейди» от Фр. Лоу, «Целуни ме Кейт» от К.Портър , «Уестсайдска история» от Л. Бърнстейн и др.

TOP