ЗА ПРЪВ ПЪТ МЕСА В КОЛЕДНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

„В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА“ С МАЕСТРО ГРИГОР ПАЛИКАРОВ

XXIII Коледен музикален фестивал – Варна 2022

23 декември 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Празничен концерт с диригент Григор Паликаров.

Солисти: Габриела Георгиева – сопран; Бойка Василева – мецосопран; Валерий Георгиев – тенор; Гео Чобанов – бас.

Оркестър и хор на Държавна опера Варна. Концертмайстор Анна Фурнаджиева. Диригент на хора Надежда Маккюн. Хор „Морски звуци“ с диригент Росица Щерева.

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен – Увертюра „Леонора“ № 3;

Лудвиг ван Бетовен - Меса в до мажор, оп. 86.

В концерта на 23 декември „В очакване на Коледа“ - празнична кулминация на XXIII Коледен музикален фестивал – Варна 2022, маестро Григор Паликаров, постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна, ще дирижира две творби от титана на класическата музика Лудвиг ван Бетовен - Увертюра „Леонора“ №3 и Меса в до мажор, op. 86. Участват солистите на оперния театър: Габриела Георгиева – сопран, Бойка Василева – мецосопран, Валерий Георгиев – тенор и Гео Чобанов – бас;

Оркестър и хор на Държавна опера Варна. Концертмайстор Анна Фурнаджиева. Диригент на хора Надежда Маккюн. Хор „Морски звуци“ с диригент Росица Щерева.

Известно е, че Лудвиг ван Бетовен (1770-1827) изминава трънлив път, докато получи признание. Момчето, малтретирано от алкохолизиран баща, е принудено насила да се занимава с музика: „Гледах да впрегна цялото си внимание в музиката. Но не от страст. Да, не от страст. В онези години за мен музиката беше път към собственото ми оцеляване”, признава с горчивина години по-късно Бетовен. Но жестоките наказания и лишения, редом с трескавата работа, упоритостта и таланта, превръщат момчето във виртуозен пианист и органист, а след това и в най-великия композитор в историята на музиката. Своенравен и с непредвидим характер, прочутият вече Бетовен поставя сам себе си близо до Бог: „Вибрациите във въздуха – това е диханието на Господ. Той говори с душата ми. Музиката – това е езикът на Бог. А аз съм толкова близо до Бог, колкото изобщо е по силите на човека.“

Напълно оправдано самочувствие за творец, когото 30 000 съвременници изпращат във вечния му път и чиято недостижима в съвършенството си музика светът продължава да слуша и днес с благоговение. Можем да си представим как музиката на Бетовен, преодоляла земната орбита, се устремява към астероида, носещ неговото име, носи се към кратера „Бетовен“ на планетата Меркурий, или лети с космическия кораб „Вояджър“, като висше послание към други цивилизации във вселената.

 

МАЕСТРО ГРИГОР ПАЛИКАРОВ: ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НЯМА НИЩО ПО-ПОДХОДЯЩО ОТ МЕСА В ПРОСЛАВА НА БОГА

Наред с традиционните коледни и новогодишни концерти, в които сме свикнали да слушаме музиката на Щраус и произведения от по-лекия жанр, без това в никакъв случай да бъде с негативен оттенък, е хубаво да си спомним, че говорим за Рождество Христово и няма нищо по-подходящо от това, на Рождество да прозвучи една меса в прослава на Бога.

На 23 декември, в Коледния музикален фестивал, поднасяме Меса в до мажор от Бетовен, когото не бихме свързали автоматично с католическата меса. А той, знаем, е написал две такива меси – тази, която ние ще изпълним и голямата му меса Missa Solemnis в ре мажор. Трябва да кажем, че постижението на Бетовен в Меса в до мажор е голямо, макар че произведението не е било прието особено добре на своята премиера, което говори само за тесногръдието и невъзможността на публиката да оцени по достойнство качествата на творбата. Вдъхновена от месите на Хайдн, тя си е чист Бетовен, с неговата стилистика, с неговата енергия, с неговото въздействие – една пълнокръвна меса, която така е написана, че не може да й се намери слабо място. Тя незаслужено остава в сянката на по-голямата меса Missa Solemnis, но всъщност е не по-малък шедьовър от нея.

Радвам се, че включихме меса в Коледния фестивал – идеята дойде от артистичния екип на Държавна опера Варна и ние се колебахме дали да бъде меса от Моцарт или от някой друг композитор, но накрая се спряхме на Меса в до мажор от Бетовен. Имаме прекрасни солисти – Габриела Георгиева, Бойка Василева, Валерий Георгиев и Гео Чобанов, а след вчерашната репетиция мога да кажа, че оперният хор е изключително добре подготвен от новата хормайсторка на Държавна опера Варна Надежда Маккюн.  Смятам, че ще се получи много добър концерт.

Моята идея като диригент беше да свържа тази меса драматургично с друго произведение на Бетовен, което на моменти има общи корени дори в тематизма, освен в тоналността. И това е увертюрата „Леонора“ №3, свързана с единствената му опера „Фиделио“. Тази увертюра Бетовен е писал много мъчително, търсил е различни варианти, като най-съвършеният вариант е именно „Леонора“ №3. Съществува и четвърта увертюра, предпочетена в крайна сметка за операта „Фиделио“. Така или иначе, увертюра „Леонора“ №3 е пълнокръвно и напълно завършено произведение, което ще ни подготви за въпросната меса.

Напоследък често си казваме, какъв страхотен, невероятен или неповторим концерт сме слушали, но концертът „В очакване на Коледа“ ще бъде съвсем различен. В него за пръв път ще прозвучи коледна меса, която ще внесе различно настроение и това със сигурност заслужава да бъде чуто. Още повече, както вече споменах, става дума за една, не много често изпълнявана творба на Бетовен в България.  

За предстоящите коледни и новогодишни празници пожелавам здраве – не само физическо, но и духовно здраве, а всички знаят, че духовно здраве ни дарява докосването до изкуството и неговите велики творби.

TOP