ОТКЪДЕ ИДВА «МАГИЯТА НА ФРЕНСКАТА МУЗИКА»

1 февруари 2023, 19.00, Концертно студио, БНР – Радио Варна

Камерен концерт в партньорство с Алианс Франсез Варна

В Концертното студио на Радио Варна на 1 февруари от 19.00 часа солисти на Държавна опера Варна канят варненци на специален камерен концерт, под наслов „Магията на френската музика“. Тъй като в репертоара на Държавна опера Варна делът на френската музика става все по-голям, решихме, по идея на артистичния директор Бойка Василева да инициирам този концерт с камерни творби от френски композитори. Събрахме се колеги с пиетет към френската култура, заложена и в музиката на френските композитори, споделя басът Гео Чобанов. Той е в компания със съмишленици - сопраните Димитринка Райчева, Мария Павлова и Жана Костова, мецосопраното Михаела Берова, баса Евгений Станимиров, цигуларката Марина Винокурова и пианиста Руслан Павлов.

За Руслан Павлов връзката с френската музика датира още от Музикалното училище и неговата преподавателка Мила Михайлова - френски възпитаник и изключителен педагог, на чието име отскоро във Варна се провежда национален конкурс за пианисти. Самият Руслан Павлов, още като ученик, спечелва с интерпретацията си на творби от френски композитори 4 международни отличия - два пъти на конкурса «Албер Рушел» и два пъти на конкурса «Музиката и Земята». Харесвам френската музика, заради нейната изтънченост, колористика, игра на тембри и ярък звукопис. В нашия концерт се постарахме да включим точно такива творби от различни композитори, които покриват различни епохи от XVII век до наши дни и носят в себе си ясно разпознаваемия дух и стил на френската музикална култура, уточнява пианистът.

 

Ето и някои от заглавията в програмата: „Песен на рибаря» от Габриел Форе, «Елегия» от Жул Масне, Серенада на Мефистофел и Рондо на Мефистофел от Шарл Гуно, «Три песни», цикъл от Жан Пол Мартини и «Ба-бе-би-бо-бу» от Франсис Пуленк. Солистите също имат в творческата си биография опит като изпълнители на музика от френски композитори, но специално за този концерт те усъвършенстват артикулацията и пеенето на френски език с езиковия консултант Аксел Брюле. Идеята за езиковата квалификация и специално произношението на френски език на оперните певци отново е на Гео Чобанов. За осъществяването на тази практика по френски език за оперни певци, договорена между Алианс Франсез Варна и ТМПЦ – Държавна опера Варна, принос има най-напред Милена Ангелова – председател на Алианс Франсез Варна. По проекта работят Мария Брюле – варненка, доброволка към Алианс Франсез Варна, която живее и работи във френска Швейцария и нейният син Аксел Брюле, който се занимава със социални науки, право, музика, театър и е езиков консултант.

Със сигурност вникването във всеки детайл на чуждия език допринася за разбирането, артикулацията, оттам и за вярното пресъздаване на художествения замисъл. В случая с френски език проблемите произлизат предимно от „носовките“ и от разликата между говорната и певческата практика при нямото „е“. Нямото „е“, което се пише в края на думата, в говорната реч не се произнася, но при пеене се пее, обясняват Мария Брюле и Гео Чобанов красотата и трудността на френския език, като част от „Магията на френската музика“.

 

TOP