Вилиана Вълчева дирижира „Трубадур” на 12 февруари 2014

Вилиана Вълчева дирижира операта „Трубадур”

 

На 12 февруари от 18 часа младата варненка Вилиана Вълчева ще дирижира операта „Трубадур” от Джузепе Верди. Родена през 1980 г. във Варна, Вилиана Вълчева завършва НУИ „Добри Христов” в  родния си град и печели редица награди от национални конкурси по пиано. Дипломира се във Висшето музикално училище в Берн (Швейцария) със специалност пиано.
Образованието си продължава в Консерваторията на Нюшател, а във Висшето музикално училище на Люцерн се дипломира с магистърска степен по оперно-симфонично дирижиране при проф. Ралф Вайкерт, дългогодишен General Musik Direktor на Цюрихската опера.

 

Завършва също специалностите фагот и музикология. Квалифицира се в майсторски класoве на Манфред Хус във Виена, Бернард Хайтинг в Люцерн и Das Kritische Orchester в Берлин. Участва в диригентски конкурси в Берлин и Кадагес (Испания), дирижира Haydn-Sinfonietta Wien, филхармонични оркестри от Берн, Люцерн, Баден-Баден, Йоханесбург, Русе и др. Стипендиант е на фондация „Zeno Karl Schindler”. От началото на тази година работи като репетитор и асистент на първия капелмайстер в Люцерн и в Народен театър Цюрих, Volksoper Цюрих.

Във Варна, след  спектакъла на „Трубадур” на 12 февруари, Вилиана Вълчева ще се включи в подготовката на премиерата на „Дон Жуан” от Моцарт с диригент-постановчик Борислав Иванов и режисьор-постановчик Александър Текелиев. Премиерните спектакли предстоят на 21 и 24 февруари, като Вилиана Вълчева ще застане на диригентския пулт на 24 февруари.

В „Трубадур” ще аплодираме прекрасните солисти на Държавна опера Варна Пламен Димитров (Граф ди Луна), Валерий Георгиев (Манрико) и Димитринка Райчева (Леонора), която наскоро направи блестящ дебют в ролята на Абигайл в „Набуко” от Верди.

Мецосопраното Олга Михайлова-Динова със своята впечатляваща Азучена и Евгений Станимиров в ролята на Ферандо допълват яркия солистичен състав. В ролята на Инес за първи път ще се представи сопраното Галина Великова.
Режисурата е дело на главния режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов.

TOP