„Исус Христос супер звезда” - взривеният музикален канон

„Исус Христос супер звезда” - взривеният музикален канон

 

Петото издание на Опера в Летния театър, в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска културна столица 2019, не би могло да мине без рок операта «Исус Христос супер звезда», чиято бравурна премиера през април т.г. покори сърцата на публиката.

Кирил Манолов

Спектакълът на 7 юли от 21 часа ще бъде и своеобразна премиера на открито за легендарната творба, по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс, поставена с въображение и замах от диригента Юли Дамянов, режисьора Светозар Донев, художника Иван Токаджиев, костюмографката Ася Стоименова и диригента на хора Стефан Бояджиев.

Белязала поколението на хипитата от 70-те години на миналия век, рок операта „Исус Христос супер звезда” взривява музикалния канон, като съчетава в оперен контекст различни стилове - фънк джаз, суинг, рок, рагтайм, неравноделни ритми, оригинална религиозна музика.

Действието следва приблизително каноничното евангелие за последните седмици от живота на Исус, като започва с пристигането му в Йерусалим и завършва с разпъването му на кръст. Вече години наред образът на Спасителя не слиза от екрана и сцената, защото човечеството винаги се нуждае от него и това особено остро се усеща в преломни и критични ситуации, каквито преживяваме и днес, буквално дори в тези дни.

В спектакъла на 7 юли ще участват солисти, хор и балет на Държавна опера Варна, с диригент и пианист харизматичният Страцимир Павлов. Перкусии Валери Ценков, китара Георги Илиев, бас китара Борис Казаков.

Образа на Исус Христос супер звезда ще пресъздаде познатият от клубната сцена на «Ментол» и любим изпълнител на младото поколение Нейчо Петров-Реджи. В ролята на Юда ще се срещнем с една истинска рок звезда – Звездомир Керемидчиев-Звезди.

Добавяме солистите на Националния музикален театър Александър Мутафчийски и Георги Ханджиев с техния завладяващ прочит на ключовите герои Ирод и Пилат, както и солистката на Държавна опера Варна Силвия Ангелова, която ще представи единствения женски образ на Мария Магдалена.

 

 
Вижте «Исус Христос супер звезда» през погледа на екипа:

Юли Дамянов: Великолепна симбиоза между опера и рок

Гледам на „Исус Христос суперзвезда” като на изключително сериозно произведение, което има огромен принос за развитието на съвременната класическа музика. Трябва да си дадем сметка, че както в средните векове религиозната музика е черпила свежи идеи от други извори – от рицарското песенно творчество например, така през ХХ век и Андрю Лойд Уебър заимства от религиозната тема.

Той използва за основа евангелския разказ, но го развива с нови музикални средства и внася нови звукови хармонии. По този начин той не само обогатява съвременната музика и възприятието за нея, но задава и някои основни посоки за бъдещето. И ако днес никой не се учудва от композиции, обединяващи различни музикални жанрове или от съвместни изяви на оперни и поп певци, то заслугата за това в голяма степен е на Андрю Лойд Уебър и неговата великолепна симбиоза между опера и рок „Исус Христос суперзвезда”.

 

Иван Токаджиев: Орбита, която и днес никой не е достигнал

Предтеча на съвременния мюзикъл, творбата изстрелва Андрю Лойд Уебър в орбита, която и днес никой не е достигнал. „Исус Христос суперзвезда” разбива каноните и внася свеж полъх в духовните потребности на младите хора. Така е и до днес. Конструктивната задача, която съм си поставил, е подчинена повече на музиката и действието, отколкото на някаква историческа възстановка. Желанието ми е всичко, което става на сцената, въпреки библейската основа, да се случва тук и сега, в този момент.

Реджи: Исус Христос - комбинация между смирение и гняв

Аз съм вярващ, но не се придържам стриктно към църковния канон, защото знам, че бог не живее в църквата, а в душата. Образът на Исус Христос в рок операта ме привлича с мелодичността и умело изградената комбинация между смирение и гняв. За да се пресъздаде адекватно този образ, е необходимо да се съсредоточиш най-напред в духовното послание. Това е точно толкова важно, колкото и владеенето на различните стилове на пеене, които са застъпени в творбата. Любима ми е емблематичната ария на Исус Христос в Гетсиманската градина както заради неравноделната тема, така и заради заложения в нея диаболизъм – арията е красива като хармоничност, но същевременно излъчва агресия.

Силвия Ангелова: Напомня, че времето върви само в една посока

Мария Магдалена е сложен образ, който показва развитието на героинята и превръщането й в съвсем различен човек. Под влияние на Исус Христос тя се променя коренно, открива вярата и духовното служение, а оттам и истинския смисъл на живота си – да бъде вярна спътница на Спасителя. Има един много хубав дует на Мария Магдалена и Апостол Павел, в който двамата разсъждават над това колко е жалко, че не могат да върнат времето назад и да променят съдбата... Тук се крие едно от ключовите послания на „Исус Христос суперзвезда”. То ни кара да се замислим какво правим и какви са последствията от нашите действия. Напомня ни, че времето върви само в една посока...

Александър Мутафчийски: Варненската опера дава сериозна заявка за поставянето и развитието на световен мюзикъл в България

Ирод е близък до артистичния натюрел, с който съм познат. В тази роля плувам в свои води, защото в нея има пеене и танц. Образът е комичен и в същото време ярък, бих казал дори - един от най-запомнящите се в творбата.

Хубаво е, че Варна вече има своя „Исус Христос суперзвезда”. Това е знак, че Варненската опера дава сериозна заявка за поставянето и развитието на световен мюзикъл в България.

Варненската публика е първата ми публика и когато говоря за нея, у мен винаги се надига вълнение. Тя е взискателна, разбираща и знае как да се отблагодари на артистите. А за артиста по-важно от аплауза няма!

Чуйте клипа за „Исус Христос супер звезда” на 7 юли, продуциран от медийния партньор БНР – Радио Варна.

Очаквайте и втория спектакъл на „Исус Христос супер звезда” в Опера в Летния театър на 13 август с диригент Юли Дамянов, Костадин Георгиев-Калки, Даниела Димова, Георги Ханджиев, Александър Мутафчийски и др. 

 

Медийни партньори БНР – Радио Варна, ТВ и в. „Черно море”, БНТ 2-Варна, Дарик Радио Варна, в. „Народно дело”, www.petel.bg, www.moreto.net, www.dnesplus.bg; www.varnautre.bg, www.novavarna.net

Специални партньори Casta Diva, Viva la Musica, www.eventsinbulgaria.com

 

Билети по 10, 15, 20, 30 лв. Работно време каса Държавна опера Варна: 10.00-13.00 и 14.00-19.00 всеки ден.

Резервация и продажба билети на тел.: 052-665020, 052-650666; 052-669652 и e mail: tickets@operavarna.bg

Работно време каса Летен театър: 10.00-13.00 и 14.00-18.30 всеки ден, тел.: 052-612803

 

 

 Пакет Приятели на Опера в Летния театър – Варна 2014

Пакет Приятели на ОЛТ - I

11 от общо 13 представления на места от 15 лв за 110 лв с отстъпка 33% 

Пакет Приятели на ОЛТ - II

11 от общо 13 представления на места от 30 лв за 165 лв с отстъпка 50%
Пакетите се продават на касата на Държавна опера Варна само в периода от 19 до 26 юни. Работно време 10.00-13.00 и 14.00-19.00

Пакет Приятели на ОЛТ - III

Всички 7 августовски представления на места от 30 лв за 160 лв с отстъпка 23%. Пакетът се продава от 18 юни до 1 август

TOP