Дарио Мачелари дирижира Симфоничен концерт със солистка Надежда Гущерова на 24 октомври 2014

Дарио Мачелари дирижира Симфоничен концерт със солистка Надежда Гущерова на 24 октомври 2014

 

Симфоничният концерт на 24 октомври от 19 часа ще започне с две произведения от Моцарт – Увертюра към операта „Дон Жуан” и Симфония № 35 „Хафнер”. Следва Концерт за обой и оркестър от Доменико Чимароза със солистка Надежда Гущерова. В края на концерта ще прозвучи Симфония №3 опус 55 «Ероика» от Лудвиг ван Бетовен. За пръв път на диригентския пулт във Варна ще застане младият италиански диригент Дарио Мачелари.    

Дарио Мачелари

 

Дарио Мачелари – диригент

е роден в Рим през 1979 г. Започва обучението си по пиано първоначално в Консерваторията на Перуджа, а по-късно учи в престижната академия „Санта Чечилия” в Рим. Завършва диригентско майсторство в Консерваторията в Неапол през 2010 г. при Рафаел Наполи, възпитаник на световноизвестния Серджо Челибидаке. Р. Наполи му преподава диригентската техника на великия маестро и неговата „Феноменология на музиката”. Това влияе в значителна степен върху разбирането за музика и оркестрово дирижиране на Дарио Мачелари, който допълнително се усъвършенства в майсторските класове на Джанлуиджи Джелмети и Марканд Такар.

Особен интерес проявява Дарио Мачелари към късноромантичния репертоар, който определя концепцията за неговите концерти и програмите, които дирижира. Едновременно с това го привличат и съвременните музикални композиции.

От 2006 г. работи като диригент със Струнния оркестър „Giovanissimi Archi d’Europa“, дирижира също „Gli Archi della Rosa“ и Камерния ансамбъл „Tonarius“. От 2007 до 2010 е ангажиран като диригент на хора в църквата „Свети Петър Дамян” в Рим.

 

 

По повод Деня в памет на жертвите на националсоциализма на 27 януари 2009 г. дирижира в консерваторията „Санта Чечилия” в Рим голям концерт с оркестър и хор. През 2010 г. ръководи проекта „Musica a Roma nell’Ottocento“ в университета „La Sapienza“, както и заключителния концерт за хор и струнен оркестър с творби на Моцарт, Лист и Доницети. В същия университет дирижира и през 2011 г. множество празнични концерти.

Като пианист участва в оперни продукции на Piccolo Lirico Teatro Flaiano и работи постоянно с камерни певци и инструменталисти. По време на VII фестивал на фондация „Musica per Roma” през 2012 г. се изявява като пианист при изпълнението на “Vexations” на Ерик Сати.

Дарио Мачелари се занимава активно и с теоретико-музиковедска дейност. Дисертацията му по история на музиката е на тема „Творчеството на композитора Луиджи Далапикола”. Пише статии на различни теми, а през 2012 г. публикува и в сп. „Симфония”, едно от най-престижните музикални издания на Италия, статии за Луиджи Далапикола.

 

Надежда Гущерова - обой

 

 

Надежда Гущерова – обой

 

Варненката Надежда Гущерова работи като водач на групата на обоите в Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна.

 

Започва обучението си в НУИ „Добри Христов”, след което завършва Софийското музикално училище „Любомир Пипков” в класа по обой на Георги Желязов (2005) и Парижката консерватория със специалност обой при професор Жан-Мари Поплен (2009). По време на следването си във френската столица е соло обой в оркестър „Йоханес Брамс”, по-късно специализира джаз в Лондон.

Има участия в музикалните фестивали: Envolees Musicales (Париж), FUMI (Белфор), Мартенски музикални дни (Русе), Софийски музикални седмици, ММФ „Варненско лято”. Носител е на награди от наши конкурси.

 

В края на октомври 2011 г. участва, по покана на своя професор Жан-Мари Поплен, в два концерта във Венеция, в които свири заедно с четирима французи, бивши колеги от Парижката консерватория, също със своя професор и с професор Марчело Батокио от Консерваторията във Венеция.

Надежда Гущерова участва активно в музикалния живот на Варна като солист или като член на различни музикални състави.

TOP