Конкурси и обяви

КАСТИНГ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ЗА МЮЗИКЪЛА „ЧАПЛИН“

 

29 февруари 2020, 16.00-21.00, Главна репетиционна зала

 

Държавна опера при Театрално-музикален продуцентски център Варна обявява конкурс за участие в новия американски мюзикъл „ЧАПЛИН“ от Крис Къртис и Томас Мийхън.

 

Кастингът ще се проведе на 29.02.2020 г. от 16.00 до 21.00 часа в Главната репетиционна зала на Театрално-музикален продуцентски център Варна, пл. „Независимост“ 1.

 

МЮЗИКЪЛЪТ

 

Мюзикълът “Чаплин” е създаден върху житейската автобиография на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент за всички времена Чарли Чаплин. Този нов бродуейски мюзикъл се вихри около събития в целия живот на големия творец. От първата му изява като дете на водевилната сцена в Алдершот край Лондон през 1894-та до разтърсващата му реч на наградите ОСКАР през 1972 година.

Героите в мюзикъла са онези хора, които са неизменно до него от началото до световната му слава и оформят неговия личен и професионален път. Това са майка му Хана, брат му Сидни, четвъртата му съпруга Уна О'Нийл, злият му гений, журналистката Хеда Хопър, великият режисьор Макс Сенет и други. В мюзикъла са възстановени и сцени от снимачните площадки на легендарните филми на Чаплин: "Хлапето", "Цирк", "Модерни времена", "Великият диктатор".

Драматизирани са житейски събития от турбулентното му детство, драматичният му любовен живот и политическите му убеждения. “Чаплин” е мюзикълната биография на гения, разсмял целия свят. Човекът, създал образа на "Скитника", малкия човек, обикнат от всички, но самият той борещ се за обич през целия си живот.

Мюзикълът „Чаплин” е създаден през 2012 година от композитора и автор на стиховете Крис Къртис (с 14 номинации от пет конкурса, включително наградите "Тони", за най-добра музика, най-добър мюзикъл) и либретиста Томас Михън (автор на "Продуцентите", "Ани", "Лак за коса", "Младият Франкенщайн"). Произведението е официално одобрено от семейство Чаплин в неговата цялост, като житейски събития и като драматургични ходове на авторите.

 

ПРЕМИЕРА 2020 В ЛОНДОН И ВАРНА

 

Премиерата на мюзикъла "Чаплин" се очаква в Лондон през 2020 година, а премиерата за България вече е планирана във Варна за 30 юни 2020 година, 21.00, в Летния театър, като една от кулминациите в поредното издание на ММФ „Варненско лято“.

 

БЪЛГАРСКИЯТ ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

 

Българската постановка е дело на екип в състав: Превод Даня Доганова и Борис Панкин. Постановка Борис Панкин. Диригент Страцимир Павлов. Хореография Анастасия Неделчева. Сценография и мултимедия Константин Гарнизов, Ирина Радованова, Калоян Божилов. Художник осветление Лальо Христов. Спектакълът ще се изнася изцяло на български език.

 

КАСТИНГЪТ

 

За ролите в кастинга за мюзикъла "Чаплин" се търсят артисти с вокални диапазони, посочени в изображението, като в прослушването артистите ще представят произведенията в оригинал, на английски език:

● Хана Чаплин: (Основна женска роля. Възраст: 30-40. С добри танцови умения в стил Fosse dancer.)
Произведения: 1.“What Only Love Can See” 2.“When It All Falls Down” 3.“This Man” – Hannah в ансамбъла.
Майката на Чарли. Водевилна актриса, страдаща от психично разстройство, тя не е в състояние да се грижи за синовете си Сидни и Чарли. През целия си живот Чарли не успява да преодолее болезнените си спомени от детството с нея. Дори на върха на славата си, след като я прибира от психиатричното заведение, рядко я посещава. Хана е първото вдъхновение в живота на Чарли и неговото най-голямо унижение.

● Уна О’Нийл: (Основна женска роля. Възраст: 20-30. Със силно развити танцови умения в стил Fosse dancer.)
Произведения: 1.“What Only Love Can See” 2.“When It All Falls Down” 3.“This Man” – Oоona в ансамбъла.
Актриса-красавица с амбиции да стане филмова звезда. Тя среща Чарли, когато закъснява за кастинг. Уна бързо се отказва от желанието си за филмова кариера и става първата жена, която обиква Чарли не за славата и богатството му, а заради него самия. Любовта им е истинска от първата им среща. Чрез Уна Чарли осъзнава, че обичта, дома и семейството са по ценни от обожанието на милионите почитатели по целия свят.

● Хеда Хопър: (Основна женска роля. Възраст: 30-40. Със силно развити танцови умения в стил Fosse dancer.)
Произведения: 1.“What Only Love Can See” 2.“When It All Falls Down” 3.“This Man” – Hannah в ансамбъла.
Посредствена актриса, която намира мястото си като водещ “жълт” журналист. Нейната мисия в живота става изобличаването на Чарли Чапли като развратен измамник, комунист и чужденец, който печели срамно много пари и слава на свещената американска земя.

● Сидни Чаплин: (Основна мъжка роля. Възраст: 30-40. С добри танцови умения в стил Fosse Dancer.)
Произведения: 1.”The Life You Wished For” 2.”Where Are All The People” 3.“This Man” – Sydney в ансамбъла.
Братът на Чарли. Негов сценичен партньор и мениджър. Той е неизменно до Чарли през всички падения и възходи, през любовните му афери с твърде млади жени и провалени бракове, през политическите репресии срещу Чарли и изгнанието му.

● Макс Сенет: (Поддържаща мъжка роля. Възраст: 35-50.)
Произведения: 1.”The Life You Wished For” 2.”Where Are All The People” 3.“This Man” – Sydney в ансамбъла.
Създателят на прочутото “Keystone Studios”. Арогантен, но перфектен в професията си, той създава кратки, ярки комедийни филми, които се превръщат в световни хитове. Той открива Чарли за водевила и му дава възможност да направи пробив в киното. Той е в основата на безпрецедентния успех с образа на Скитника, който налага чрез блестящ маркетинг. Заслепен от славата и парите, той губи Чарли, който го напуска заради друго студио.

● Младият Чарли/Джеки Кугън (момченцето от “Хлапето”): (Поддържаща роля. Възраст: 7-10)
Произведения: 1 песен по избор от мюзикъл.
Природно надарено дете певец с нешколуван глас. Малкият Чарли е чаровно, любвеобилно и смешно, но и с дълбока душевност дете. Момчето ще изиграе освен малкия Чарли и Джаки Кугън – момчето, което става световна звезда с филма на Чаплин “Хлапето”.

● Алф Рийвс: (Поддържаща роля. Възраст: 25-35. Изявени танцови умения в стил Fosse Dancer.)
Произведения: 1.”The Life You Wished For” 2.”Where Are All The People” 3.“This Man” – Alf в ансамбъла.
Алф е човекът, който дава работа на водевилната сцена на Чарли и продължава с него в киното. Умен, интуитивен, той е незаменим в живота на Чарли с умението си да комбинира кариерните му ангажименти и атаките на агресивните старлетки. Понякога Алф познава Чарли по добре от самия него.

● Ансамбъл: (жени и мъже. Гласове: Всички. Възраст: 18-35. Изпълняват различни епизодични роли. Изявени вокални и танцови умения в в стил Fosse Dancer.)
Произведения: 1.Тhis Man – ансамбъл, който включва високи и ниски женски гласове, както и високи и ниски мъжки гласове.
Високите женски гласове подготвят Ooona.
Ниските женски гласове подготвят Hannah.
Високите мъжки гласове подготвят Sydney.
Ниските мъжки гласове подготвят Alf.
2. песен от мюзикъл по избор.

 

Референтни изпълнения от CHAPLIN – Broadway Cast:
1.“What Only Love Can See”
https://www.youtube.com/watch…
2.“When It All Falls”
https://www.youtube.com/watch?v=poJEgj9tn9o
3.”Тhe Life You Wished For”
https://www.youtube.com/watch…
4.”Where Are All The People”
https://www.youtube.com/watch…
5.“This Man”
https://www.youtube.com/watch…

 

 

Важно: В изображението за вокалните диапазони са подадени и два персонажа Милдред – жена и Карно – мъж. Това са препоръчителните, но не задължителните вокални диапазони за жени-ансамбъл (Mildred) и мъже-ансамбъл (Karno).

Нотите за посочената от участниците роля в “Чаплин” ще им бъде изпратена по електронен път, след като се регистрират за участие в кастинга.
Кандидатите сами осигуряват клавир или инструментал на солото си по избор.
Кандидатите за женските роли и aнсамбъл-жени задължително се представят в съответното обекло: майо, трико, клин и обувки с висок ток, подходящи за танц. За преобличането на кандидатите е осигурена зала 108 в сградата на ТМПЦ Варна.

На кандидатите за всички позиции могат да бъдат поставени вокални, хореографски или актьорски задачи от Страцимир Павлов – диригент на проекта, Анастасия Неделчева – хореограф на проекта и Борис Панкин – режисьор на проекта.

 

ДОКУМЕНТИ

 

Необходимите документи за кастинга на мюзикъла „Чаплин“: автобиография в европейски формат и мотивационно писмо, се подават в отдел Човешки ресурси, ТМПЦ Варна, пл. „Независимост“ 1, при Валентина Пенева и на E-mail: hr@tmpcvarna.com, тел. 052 665017, 0885412525, до края на работния ден на 27.02.2020, включително.
За допълнителна информация: Борис Панкин – 0898474846.

TOP