Акценти в петото издание на Опера в Летния театър – Варна 2014

 

Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019

Опера в Летния театър - Варна 2014

13 музикални събития от 20 юни до 23 август с премиери на „Андре Шение” и „Отело”, премиера на лятна сцена на „Исус Христос супер звезда”, Оперна гала, Оперетна гала, за пръв път Мюзикъл гала и звездни солисти - Карло Коломбара, Камен Чанев, Владимир Кузменко, Калуди Калудов, Алексей Татаринцев, Бойко Цветанов, Сорина Мунтеану, Кирил Манолов, Васил Петров и др.

Наближава голямото лятно преживяване Опера в Летния театър, което през тази година ще доминира в културния живот на Варна от 20 юни до 23 август. По подобие на предишни години, Театрално-музикален продуцентски център Варна, Община Варна и Дворецът на културата и спорта представят поредното, пето фестивално издание, под мотото на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата 2019.

В съревнованието за европейския приз морският град преодоля първата бариера и се класира за финалната номинация, чийто резултат ще стане известен наесен. Фактът силно мотивира екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна - Държавна опера Варна, начело с директорката Даниела Димова, да поднесе на варненци и многобройните гости на Варна от страната и чужбина високостойностни музикални събития. В романтичния Летен театър на Варна меломаните са поканени да съпреживеят красотата на оперното изкуство под открито небе в 13 незабравими вечери.

 

Основните усилия на оперните артисти са насочени към двете премиери –„Андре Шение” от Умберто Джордано - постановка младата и талантлива варненка Вилиана Вълчева с постоянен творчески адрес в Швейцария и главния режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов и „Отело” от Джузепе Верди на главния диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов и френската режисьорка Емануел Кордолиани.

В премиерните спектакли на „Андре Шение” ще аплодираме в главните роли звездни български гласове - на 9 юли тенора Бойко Цветанов и баритона Венцеслав Анастасов, на които ще партнира сопраното Димитринка Райчева, а на 20 август – тенора Камен Чанев и баритона Кирил Манолов със сопраното Таня Иванова. Екипът на отдавна непоставяната у нас творба „Андре Шение” е убеден, че в тази класическа веристична творба зрителите ще намерят аналогия с динамичните процеси в съвременното общество.

 

Постановката на Вердиевия шедьовър „Отело”, резултат от партньорството  между Държавна опера Варна и оперните театри в Лимож и Реймс – Франция, е продължение на успешните творчески контакти с режисьорката Емануел Кордолиани, която преди време постави за пръв път в България на варненска сцена операта „Граф Ори” от Росини.

Сценографията е дело на Алис Лалуа и Емили Руа, костюмите са на Жули Скобелцин (Франция). За премиерата на „Отело” на 2 август е поканен украинският драматичен тенор Владимир Кузменко, който триумфира на световните оперни сцени.

Рок операта „Исус Христос супер звезда”, в главната роля с Нейчо Петров-Реджи на 7 юли и Костадин Георгиев-Калки на 13 август, със сигурност ще привлече много зрители в Летния театър, като имаме предвид огромния успех от премиерните спектакли по време на Великденския музикален фестивал т. г. с диригент Юли Дамянов и режисьор Светозар Донев.

Своите герои в „Исус Христос супер звезда” ще пресъздадат отново великолепните солисти на Националния музикален театър Александър Мутафчийски и Георги Ханджиев, а Даниела Димова и Силвия Ангелова ще интерпретират единствения женски образ в уникалната творба на А. Л. Уебър - Мария Магдалена.

Мюзикълът ще присъства като жанр и в първата в историята на Варненската опера Мюзикъл гала на 11 август. Аранжиментите на хитове от мюзикълите по филмите „Цар Лъв”, „Красавицата и звярът”, „Клетниците” и „Парижката Света Богородица” е подготвил Юли Дамянов, който ще дирижира концерта – нека да припомним, че за миналогодишната Super Star Gala с хитове от мюзикъли Юли Дамянов стана носител на българския Оскар за музика - Кристална лира 2013 на СБМТД. Голямото име в режисираната от Марио Николов Мюзикъл гала ще бъде аристократичният Васил Петров.

„Мадам Бътерфлай” с варненския тенор от световна величина Калуди Калудов. Суперлативи могат да се кажат и за спектакъла „Мадам Бътерфлай” на 26 юни, в който, под диригентството на Деян Павлов, ще аплодираме Калуди Калудов - любимия на варненци тенор от световна величина, почетен гражданин на нашия град и признат музикален педагог.

„Дон Жуан” дирижира Вилиана Вълчева. В Опера в Летния театър 2014 ще бъдат представени и най-новите премиерни заглавия на Държавна опера Варна.
Съвсем в началото, на 20 юни, ще проследим оригиналния режисьорски прочит на Александър Текелиев на „Дон Жуан” от Моцарт. В неостаряващия оперен трилър своето вокално и артистично майсторство ще покажат Венцеслав Анастасов, Евгений Станимиров, Линка Стоянова, Арсений Арсов, Ина Петрова, Илина Михайлова, Пламен Димитров. Дирижира Вилиана Вълчева.

Дирижира младата и талантлива варненка Вилиана Вълчева с постоянен творчески адрес в Швейцария и стремителна кариера, белязана от наскоро спечелената международна стипендия на името на Рихард Вагнер.     

„Травиата” с Диана Тугуй, „Риголето” с Алексей Татаринцев. В „Травиата”, постановка на Кузман Попов, ще посрещнем първото сопрано на операта в Крайова (Румъния) Диана Тугуй, чието изящно превъплъщение в образа на Виолета вече познаваме. „Травиата” на 2 юли ще дирижира Стефан Линев, а Стефано Сегедони (Италия) ще застане на диригентския пулт за „Риголето” на 8 август, когато в ролята Херцога ще се представи за пръв път във Варна руската оперна знаменитост, тенора Алексей Татаринцев.

Брилятният тенор Камен Чанев в Оперната гала. Няма да бъдат забравени почитателите на станалите вече традиционни за фестивала Оперна и Оперетна гала със знакови арии и ансамбли и разбира се с любими солисти. Би могло да се каже, че двата жанра рамкират петото издание на Опера в Летния театър.
Оперетната гала, под диригентството на Юли Дамянов, с водещи солисти на Националния музикален театър и Държавна опера Варна, е планирана за 24 юни, а Оперната гала, под диригентството на Борислав Иванов и режисурата на Кузман Попов, ще бъде на 18 август.
Сред познатите имена в това вълнуващо преживяване ще приветстваме брилянтния Камен Чанев - тенора, когото публиката от всички точки на планетата, задължително изпраща с дълго нестихващи аплодисменти. 

Този вълнуващ финал ще ознаменува първият в редицата от великолепни солисти – брилянтният Камен Чанев, тенорът, когото публиката от всички точки на планетата, задължително изпраща с дълго нестихващи аплодисменти. 

Кулминацията „Набуко” със звездите Карло Коломбара, Сорина Мунтеану и Кирил Манолов. Най-големият съвременен Вердиев бас Карло Коломбара (Италия), звездата на Букурещката национална опера Сорина Мунтеану и великолепният български баритон Кирил Манолов несъмнено ще превърнат последния спектакъл от оперното лято - „Набуко” на 23 август, под диригентската палка на Борислав Иванов, в естествена кулминация на Опера в Летния театър 2014 и събитие от световна величина.

Ако предишното издание на Опера в Летния театър привлече рекордните 19 000 зрители и спечели най-справедливата Кристална лира – Наградата на публиката, то варненските оперни артисти несъмнено ще направят всичко, за да заслужат одобрението на публиката и да спечелят нови приятели и през тази година.

А за шестото издание на Опера в Летния театър през 2015 г. вече се знае, че главната роля в премиерата на „Адриана Лекуврьор” от Франческо Чилеа е приела да изпълнява световноизвестното българско мецосопрано Надя Кръстева – солистка на Виенската Щатсопер.

 

Билети по 10, 15, 20, 30 лв.

Работно време каса Държавна опера Варна:

10.00-13.00 и 14.00-19.00 всеки ден.

Резервация и продажба билети на тел.: 052-665 020, 052-650 666; 052-669 652 и e mail: tickets@operavarna.bg

Работно време каса Летен театър: 10.00-13.00 и 14.00-18.30 всеки ден, тел.: 052-612 803

 

Генерален спонсор АЛФА БАНК

Медийни партньори БНР – Радио Варна, ТВ и в. „Черно море”, БНТ 2-Варна, Дарик Радио Варна, в. „Народно дело”, www.petel.bg, www.moreto.net, www.dnesplus.bg; www.varnautre.bg, www.novavarna.net
Специални партньори Casta Diva, Viva la Musica, www.eventsinbulgaria.com

„Дон Жуан” дирижира Вилиана Вълчева.

TOP