Кулминацията „Набуко” с оперните звезди Карло Коломбара, Сорина Мунтеану и Кирил Манолов на 23 август 2014

Най-големият съвременен Вердиев бас Карло Коломбара (Италия), звездата на Букурещката национална опера Сорина Мунтеану и световноизвестният български баритон Кирил Манолов ще превърнат спектакъла на „Набуко” на 23 август от 21 часа, под диригентската палка на Маестро Борислав Иванов, в естествена кулминация на Опера в Летния театър и музикално събитие от световна величина. Постановката е на режисьора Кузман Попов.

Трета по ред опера в творчеството на Верди, „Набуко” е първата, която му носи признание. В биографичен аспект “Набуко” се оказва най-важният етап за формиране на Стила Верди, превърнал го в най-големия оперен композитор на всички времена.

 

КИРИЛ МАНОЛОВ – Набуко

КИРИЛ МАНОЛОВ – Набуко

 

 

Кирил Манолов, роден през 1976 г., завършва НМА „Панчо Владигеров” през 2003 г. Още по време на следването си е ангажиран в продукции на оперните театри в България и е поканен да участва в концерти на Райна Кабаиванска (1999) и на ММФ „Варненско лято”.

През 2001 г. дебютира в Софийската опера. Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси, между които Голямата награда на XIV Международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов", Първа награда в Конкурса за млади певци “Гена Димитрова” и др.

Кирил Манолов е гостувал многократно на сцените на всички оперни театри в страната, а така също и в Токио, Барселона, Брюксел, Гент, Остенде, Палма де Майорка, Белград, Скопие, Никозия, Солун, фестивалите в Ларнака - Кипър, Родос - Гърция, Палма де Майорка - Испания, Gars am Kamp - Австрия, Дубровнишкия летен фестивал - Хърватска и др.

През 2010 г. дебютира на оперната сцена в Германия и по-специално в Оперния театър на Висбаден, където изпълнява ролята на Фалстаф в нова продукция на едноименната опера на Верди.

След огромния си успех още същата година е поканен да представи своя  Фалстаф и на сцената на Щатсопер Хамбург.

 

Следват многобройни ангажименти в оперните театри на Германия. Критиката в Германия го определя като "явление в културния живот, с плътен и мощен глас, но същевременно мек и красив тембър, изключителна белкантова фраза и прекрасно и завладяващо сценично присъствие", в. „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

 

Аудиторията на Опера в Летния театър – Варна 2013 също имаше възможността да се възхити на брилятния Фалстаф на Кирил Манолов, а в Опера в Летния театър – Варна 2014, освен в Оперната гала (18 август), сега ще го аплодира и в една от другите му големи роли – Набуко в „Набуко” от Верди (23 август). 

 

 

 

КАРЛО КОЛОМБАРА (Италия) – Закария

 КАРЛО КОЛОМБАРА (Италия) – ЗакарияКарло Коломбара е един от най-ярките представители на италианската певческа традиция. С изразен вердиев профил, той спечелва международно признание като най-големия съвременен Вердиев бас. Следвайки артистичното си призвание, Карло Коломбара триумфира вече 20 години по световните сцени, като не спира да обогатява творческата си биография.

За последните години спечели още престиж с дебютите си в оперите „Мефистофел” (Бойто), „Кармен” (Бизе), „Дон Паскуале“ (Доницети), „Хофманови разкази” (Офенбах) и „Дон Жуан” (Моцарт). През 2013, посветена на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, той участва в „Реквием” в Бостън, гастролира в Лондон и на оперния фестивал в Савонлина, представи Закария от „Набуко” в Щутгарт и Арена ди Верона, както и Фиеско от „Симоне Боканегра” във Виена и Салерно.

Освен във Вердиев репертоар, го аплодират във „Фаворитката” (Доницети) в Театър „Шанз Елизе”, „Малка тържествена меса” (Росини) в Париж и Виена, и „Мефистофел” в Театро Реджо в Парма.

През тази година, Карло Коломбара планира да проведе своите майсторски класове, а също и концерти в Мортара, Парма, Бирмингам, Лондон, Триест, Залцбург, Пиаченца и Модена. В Театро Ариага в Билбао му предстои съвместна изява с Хосе Карерас в премиерата на съвременната опера „Съдията” («Изчезналите бебета»), пресъздаваща драматичен сюжет за изчезнали деца по време на режима на Франко.

Карло Коломбара е роден в Болоня, на 12 години започва да свири на пиано, на 15 взима първите си уроци по пеене при Париде Вентури и това определя творческия му път.

 

През 1986 г. печели наградата за най-добър италиански певец на конкурса „Виоти“, а следващата година става лауреат на конкурса As.Li.Co, малко преди дебюта си в ролята на Да Силва от операта „Ернани” (Верди) в Римската опера. Следват участия в „Коронацията на Попея” (Монтеверди) в Болоня и в „Едип Цар” (Стравински) в Театро „Ла Фениче“ - Венеция. През 1990-те години Карло Коломбара се утвърждава като един от изтъкнатите певци на своето поколение, дебютира на сцената на Миланската скала като Прочида в „Сицилиански вечерни” (Верди) с диригент Рикардо Мути, а също така в „Нюрнбергските майстори певци” (Вагнер), „Лучия ди Ламермур” (Доницети), „Набуко” и „Макбет” (Верди).
Едно от най-забележителните негови участия е в знаменития спектакъл на „Турандот” (Пучини), дирижиран от Зубин Мета, който е представен на открито пред двореца в „Забраненият град” в Пекин.

Карло Коломбара осъществява интензивна концертна дейност с изпълнение на кантатно-ораториални творби.

За своите артистични успехи Карло Коломбара е отличен с наградите „Лаури Волпи” (1994), „Орацио Този” (1995), „Капели” (1999), „Златното кълбо” (2002) „Монтеверди” (2009), както и „Златният Бончи” (2011).

СОРИНА МУНТЕАНУ (Румъния) - Абигайл

 СОРИНА МУНТЕАНУ (Румъния) - Абигайл
Сопраното Сорина Мунтеану, една от звездите на румънската оперна сцена, завършва оперно пеене в Университета на Тимишоара – Факултет по изкуствата през 1995 г., специализира в Музикалната академия “Георге Дима” 2 град Клуж - Напока (Румъния). В периода 1995-1999 г. се изявява като солистка на Операта в град Клуж – Напока, от 1999 г. е асистент в Музикалния факултет на Университета в Тимишоара, а от 2002 г. - солистка на Оперния театър в Тимишоара.

От 2003 г. Сорина Мунтеану е водеща солистка на Националната опера в Букурещ. Притежава изключително богат глас, еднакво добър както в сопрановия драматичен репертоар, така и в мецосопрановия. Гастролирала е на сцените в Есен, Будапеща, Братислава, Прага, Франкфурт, САЩ, Белгия, България, Германия, Холандия, Франция, Италия, Швейцария, Македония, Португалия, Испания.

През 2010 г. Сорина Мунтеану получава държавната награда Най-добра певица на годината. Варненската публика вече е имала удоволствието да аплодира именитата певица в ролите на Абигайл от „Набуко” и на Аида от „Аида” на Верди.

ЕЛЕНА ЧАВДАРОВА – ИСА – Фенена

ЕЛЕНА ЧАВДАРОВА – ИСА – Фенена

Мецосопраното Елена Чавдарова е родена в семейство на музиканти.

В репертоара на певицата присъстват почти всички най-известни мецосопранови главни солистични роли от оперите на Джузепе Верди, Пучини, Бизе, Маскани, Чайковски, Бородин и др. Елена Чавдарова-Иса гастролира в най-реномираните оперни театри на Европа, Азия и Латинска Америка. Пяла е с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи, участвала е в постановка на операта “Княз Игор” на сцената на Дойче опер в Берлин.

Певицата е гостувала на сцените на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид и други испански театри, Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и т.н.

Партнирала е на известни оперни певци като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и др.

БОРИС ЛУКОВ – Измаел

БОРИС ЛУКОВ – Измаел

 

Тенорът Борис Луков, внук на една от примите на Варненската опера Лиляна Анастасова, е най-младият солист от състава на Държавна опера Варна. Роден през 1987 г., той завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Нико Исаков през 2009 г.

Участва в оперни концерти, изпълнявайки фрагменти из оперите “Селска чест” (Маскани), “Дон Карлос” (Верди), “Манон” (Масне) и “Бохеми” (Пучини)  От 2009 г. е солист в трио "Уникалните гласове" - тримата български тенори, които жънат аплодисменти във всички оперни и концертни зали в България.

На сцената на Варненската опера Борис Луков прави вече своите самостоятелни успешни дебюти в солистични оперни роли – Алфред от «Травиата», Измаел от «Набуко», Абат от «Андре Шение» и др.

Останалите роли в спектакъла на «Набуко» на 23 август ще изпълнят Гео Чобанов (Жрец), Илина Михайлова (Анна) и Христо Ганевски (Абдало).

TOP