АКТЬОРИ В РОЛЯТА НА АКТЬОРИ

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО „ОРКЕСТЪР БЕЗ ИМЕ“, 40 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Как Мариан Бачев, Николай Дограмаджиев, Борислав Веженов, Волена Апостолова, Димитрина Германова и Йоан Попов виждат своите герои в мюзикъла „Оркестър без име“ и как се отнасят към актьорите, пресъздали същите герои преди 40 години в култовия филм „Оркестър без име“.

 

Анкета на Виолета Тончева

- Как виждате своите герои в мюзикъла „Оркестър без име“?

-Мариан Бачев: Харесва ми, че Станислав Стратиев е кръстил героите във филма с имената на актьорите. Аз играя ролята на любимия ми актьор Велко Кънев, за когото не мога никога да говоря в минало време. Надявам се той да ми предаде неговата актьорска енергия, силата и вдъхновението, които той носи.

Николай Дограмаджиев: Моят герой Павел Попандов - Павката е басист на групата, мъжкар с ранима душа. За него би била валидна сентенцията за храма, който се разрушава не заради външната сила, а заради вътрешната слабост. Това е моето усещане за персонажа, който в хода на действието търпи развитие. В един момент Павката се влюбва и става различен. Следвам го с любопитство.

Борислав Веженов: Моят герой Филип се чувства засегнат, заради приятелката си Ваня, която наложената Рени измества като певица на оркестъра. Следвайки логиката на образа, той е по-прибран, по-скромен, по-скрит, не говори много и в това отношение изглежда някак ощетен. Но от друга страна, той притежава богата душевност и е много добър китарист. Съжалявам, че сценарият не предвижда повече текст за мен, но пък да имам шанса да пресъздам поне малка част от спомена за Филип Трифонов, за мен е чест.

Волена Апостолова: Рени е много хубав образ. Радвам се, че в мюзикъла режисьорът Борис Панкин предлага една по-дълбока интерпретация на образа. За разлика от филмовата героиня, в мюзикъла Рени е несправедливо набедена, че е повърхностна и не може да пее. Рени, според мен, е суперактуален персонаж, дори на улицата можем да я разпознаем, много млади жени се държат като нея. Рени е самовлюбена и напориста, защото смята, че по този начин ще пробие в естрадата, както и се случва. Тя преследва целта си докрай и това е нейната логика на действие. Но често хората се съмняват в нечий качества, без да имат основание за това. Нашата Рени притежава талант и пее хубаво, но хората я подценяват, заради външността и поведението й. Рени е цветен персонаж, тя не е някаква съвременна глупачка, а убедена в качествата си, свръхмотивирана млада жена, която непременно иска да успее. За мен е интересно предизвикателство да оправдая това нейно поведение, като разкрия нови страни в характера й. Харесва ми, че Борис Панкин ми дава поле за изява в тази посока.

Димитрина Германова: Моята героиня Ваня е скромна и наивна, чувства се добре сред музикантите. Опитът, който събира като певица с „Оркестър без име“, я развива като личност. Имам много допирни точки с героинята и се надявам да я представя по най-добрия начин.

Йоан Попов: Аз съм все още млад актьор и за мен „Оркестър без име“ е голямо предизвикателство. Благодарен съм на съдбата, че ме среща с опитни актьори, които ми помагат. Моят герой е Георги Мамалев. Във филма той също като мен е млад човек и аз използвам опита от моята младост в изграждането на образа. Надявам се в него да проличи, наред с всичко останало, и наивността, характерна за младите хора.

- Какво бихте попитали актьорите от филма, чиито образи пресъздавате?

- Борислав Веженов: С Филип Трифонов участвах в един филм, в който аз играех дребен полицейски началник, а той беше големият началник. Загубих дар слово, като видях до мен да стои актьорът, пред когото благоговеех. Израснал съм с неговите роли. За мен Филип Трифонов е от онези велики актьори, които не можеш да питаш, можеш само да се съгласяваш с тях.

Николай Дограмаджиев: Мисля, че големите актьори не могат да бъдат критикари. Затова бих попитал Павел Попандов, как възприема моята интерпретация на неговия герой. Ще ми бъде любопитно да чуя мнението му и за мюзикъла, защото става дума за друг жанр, който работи с други средства.

Йоан Попов: И аз имах шанса да се снимам с Павел Попандов. Не се осмелих да го питам за каквото и да било, ала той самият ме заговори и започна да споделя опита си. Попивах всяка казана от него дума, но не ми беше достатъчно. Ако го срещна отново, ще го помоля да ми разкаже още за огромния си опит.

Волена Апостолова: О, да, много бих се радвала да чуя мнението на Катерина Евро за мен. Харесвам начина, по който тя пресъздава образа на Рени във филма, от нея съм черпила вдъхновение за моята Рени.

Мариан Бачев: Знам, че когато е ставало въпрос за продължение на филма „Оркестър без име“ със същите актьори, Велко Кънев се е противопоставил. Филм, превърнал се в икона, не бива да има продължение със същите актьори. След години може да се снима нов филм с нови актьори, смятал Велко. Затова предполагам, че ако можеше да види нашия мюзикъл, като продължение на филма, с нови актьори, щеше да каже: „Браво, момчета!“

Иначе, живот и здраве да е, каним се да поканим на премиерата на „Оркестър без име“ в Летния театър и Георги Мамалев, и Павел Попандов, и Катето Евро, и Мария Каварджикова. Тогава ще разберем мнението им за мюзикъла и нашето участие в него.

Разговаря ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА

„ОРКЕСТЪР БЕЗ ИМЕ“

Мюзикъл по филмовия сценарий на Станислав Стратиев

Сценичен вариант и постановка Борис Панкин

Диригент Страцимир Павлов

Сценография и костюми Петър Митев

Хореография Анастасия Неделчева

Художник осветление Лальо Христов

Мултимедия Константин Гарнизов, Ирина Радованова, Калоян Божилов

Със специалното участие на Михаил Петров в ролята на МИТАШКИ

В ролите:

ВЕЛКО - Мариан Бачев

ГОШЕТО - Йоан Попов

ПАВКАТА - Николай Дограмаджиев

ФИЛИП - Борислав Веженов

ВАНЯ - Димитрина Германова

РЕНИ - Волена Апостолова

БАЙ ПЕТЪР - Валери Ценков

АНГЕЛ (ученик на Велко)- Максим Ялнъзов

ФОТОГРАФА САНДЕВ - Даниел Йовков

ДИРЕКТОРА ПЕШЕВ - Димитър Ялнъзов

УПРАВИТЕЛЯТ В ШВЕДСКИЯ - Нейко Бодуров

ЖЕНА МУ - Тони Митева

ДЪЩЕРЯ МУ - Зои Бошнакова

ГОДЕНИКЪТ И - Данаил Христов

СВАТЪТ НА МИТАШКИ - Ясен Костов

СВАТЯТА НА МИТАШКИ - Стела Узунова

КУМАТА - Елиана Атанасова

КУМЪТ - Владимир Иванов

ВАНКО БАРМАНЪТ НА МИТАШКИ - Иван Петков

КИРЕТО КЕЛНЕРЪТ НА МИТАШКИ - Петър Николов

ПЕПИ - Анастасия Неделчева

МЪЖЪТ НА ПЕПИ - Тихомир Трифонов

ПАОЛО ЛЕОПАРДИ - Стоян Роянов

ТАМАДАТА МИЛЧО - Лев Караван

Гост-солисти, солисти, балет и оркестър на Държавна опера Варна

Премиера 4, 5 февруари 2022, 19.00, Държавна опера Варна

TOP