ПРИВИЛЕГИЯТА ДА СВИРИШ НА РЯДЪК ИНСТРУМЕНТ

Джакомо Бианки (цигулка) и Амедео Чикезе (виолончело) - солисти на Концерта за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс, представят творбата и уникалните инструменти, на които имат привилегията да свирят

18 февр 2022, 19.00, ФКЦ - Симфоничен концерт под диригентството на Маестро Григор Паликаров, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. В програмата: Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор, оп.102 от Йоханес Брамс, солисти Джакомо Бианки и Амедео Чикезе. Премиера на Симфония №3 «Органова» от Камий Сен Санс, солист Боян Бъчваров. Оркестър на Държавна опера Варна.

 

Как изглежда Концертът за цигулка, виолончело и оркестър от Брамс през погледа на един цигулар и един виолончелист, достигнали висоти в интерпретаторското си майсторство?

Амедео Чикезе:Тази творба е уникална най-напред с това, че е написана за цигулка, виолончело и оркестър, а в музикалната литература няма много такива двойни концерти. Това всъщност е последната композиция на гениалния Брамс, един от групата на „трите велики Б“ – Бах, Бетовен и Брамс.

Джакомо Бианки: Интересна е предисторията, според която Брамс решава да се заеме с концерт за два солиращи инструмента, като отговор на многократните молби на виолончелиста Роберт Хаусман да напише концерт за виолончело, но също и като извинение и покана за възстановяване на охладнялото му приятелство с известния цигулар Йозеф Йоахим. И наистина - за първи път творбата е изпълнена с тези двама солисти през 1887 г. в Кьолн, под диригентството на самия Брамс.

Амедео Чикезе: Изследователите твърдят, че в това свое изключително произведение Брамс е идентифицирал своя глас с тембъра на виолончелото.

Ако трябва да живеете на пустинен остров само с едно музикално произведение, бихте ли избрали точно този концерт?

Амедео Чикезе: О, да. Бях напълно обсебен от тази невероятна музика, още когато се запознах с Джакомо и му предложих заедно да подготвим Двойния концерт на Брамс. По-късно направихме и запис, така че за мен това е една осъществена мечта, в която продължавам да живея. Не може да не харесваш този изключителен концерт, изпълнен с богата звучност, енергия и магично въздействие 

Джакомо Бианки: Харесвам целия Брамс. Не само Концерта за цигулка, виолончело и оркестър, а и Концерта за цигулка, концертите за пиано и разбира се неговите четири симфонии, които са еталон за композиционно съвършенство.

И двамата сте заслужили привилегията да свирите на редки музикални инструменти. Какво е чувството да докосваш такава скъпоценност?

 

Амедео Чикезе: Чувствам се привилегирован и благословен. Когато за пръв път докоснах старинно виолончело, бях толкова развълнуван, че в главата ми се въртеше само една мисъл – каква голяма отговорност е да ти доверят такъв рядък инструмент, който струва повече от един милион евро. Щастлив съм, че мога да свиря на два уникални инструмента от 1770 и 1780 г., изработени от майсторите лютиери Игнацио Онгаро и Джоузеф Хил.

Джакомо Бианки: И за мен е чест да свиря на цигулка «Енрико Рока» от 1912 г. Нейният красив звук ме вдъхновява всеки път, когато прокарам лъка по струните.

И двамата сте за пръв път в България...

Амедео Чикезе и Джакомо Бианки: Възхитени сме от Варна, морето, от хората. Ще го разберете от начина, по който ще свирим тази вечер. И непременно пак ще ви дойдем на гости.

TOP