Премиера на летописната книга „Кондиката на град Варна“ от Николай Савов

11 март 2022, 17.00, Сцена Ротонда, ТМПЦ Варна

На 11 март 2022, 17.00, Сцена Ротонда, ТМПЦ Варна, ще бъде представена летописната книга „Кондиката на град Варна“ от Николай Савов, изд. Стено, 2021. Модератор Виолета Тончева

Художник и писател, известен с интересите си в областта на историята и краезнанието, Николай Савов е автор на книгите "Паметниците на Варна", "Руските паметници във Варна", "Чешмата на султана“, романа „Параклисът“, книгата с разкази „Любов“. Последната му книга „Кондиката на Варна“ представлява обемна хроника на Варна, която на 485 страници проследява с текст и снимки историческите сведения за града от създаването му до днес. За събирането, подреждането и написването на този изключителен летопис, единствен по рода си в България, авторът е ползвал личния си архив, периодиката, събрана в Регионалния отдел на РБ „Пенчо Славейков“, както и архивни единици от Държавен архив Варна, Централния военен архив във Велико Търново, документи от Националния военноисторически музей в София и от Военноморския музей във Варна, лични архиви на съмишленици. „Кондика на град Варна“ е луксозно издание с кожена подвързия, отпечатано в изд. „Стено“, 2021, с финансовата подкрепа на щедри варненци, на които авторът поднася своята благодарност.

 

Из Въведение в „Кондика на град Варна“:

… Именно там – в манастирите и черквите на първите християни и по домовете си всеки, който можел да чете и пише, продължавал започнатото от старозаветните пророци и от новозаветните апостоли. Да записва  всичко, което се случва в християнската общност, в държавата и сред Божията природа. Да записва дните, в които Бог им праща радост или наказание. Пишел Кондика. Така се нарича този тип животоописание, макар някъде да го наричат Записна книга или Дефтер или Кодекс. Във Варна и наоколо винаги се е наричал Кондика.

Всяка черква и манастир във варненския край си има Кондика, всяка християнска община и всеки грамотен член на настоятелство пишел Кондика. Във Варна и в света на християните изобщо, откакто Синът Божи се прибрал при Отца Си, та досега били изписани хиляди кондики – кондики от по няколко реда и кондики от по няколкостотин страници. Твърде често тези сбити животоописания представлявали най-ценните вещи на християнските братства, оставали си такива, докато братството съществува и ставали все по-ценни с времето.

„Кондиката на град Варна“ има същата скромна задача, каквато са имали кондиките, писани през вековете преди нея. Да опише и подреди дните, в които Бог е пратил нещо по-специално на нашия град, да опише месеците и годините, през които се е случило нещо по-знаменателно и което времето е решило да пропусне милостиво през смазващата тежест на своите столетия. В името на тази именно задача, преди да бъдат описани, дните и събитията бяха оглеждани с много внимание да не би да бъде преместен някой ден там, където той никога не е бил, или да се изпише събитие, несвързано с мястото на Варна и така да се разместят  пластовете на времето около града ни.

Затова може да се каже, че събраните в „Кондиката на град Варна“ столетия, години, месеци и дни и нощи  имат за цел да помогнат на варненеца да завърти без усилие този калейдоскоп от събития и пъстрият вихър от дни и години да му помогне да прелети с лекота над миналото на нашия  град. Да види от високо неговата история и неговите случки такива, каквито ги е видял и подредил с много труд и прилежание авторът на Кондиката. Надявам се това да бъде изживяване радостно и необичайно, да се случва дълго време, без значение кога ще започне – днес, утре или след много години, но винаги да носи радост на всеки, който вземе в ръце тази книга, разгърне нейните страници и се зачете в Кондиката на град Варна.

TOP