ТИ СИ ТОЗИ, КОГОТО ЖЕЛАЯ

ЛИЛИЯ ИЛИЕВА, МАРИНА ГЕОРГИЕВА И ВЕЛИН МИХАЙЛОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за участието си в първата българска постановка на мюзикъла „Брилянтин“, предизвикателството да изграждаш два различни характера в едно представление и режисьорските изненади на Сребрина Соколова; още за диригента Страцимир Павлов и неговите музиканти, хореографията на Надя Димокова, кънките и уроците на „Брилянтин“.

Предпремиера – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър

 

Лилия и Велин в „Брилянтин“, както Джон и Оливия в „Брилянтин“...

ВМ: „Брилянтин“ доминира вече 44 г. на световната сцена като топ мюзикъл на мюзикълите. "Брилянтин" става най-касовият филм за 1978 г., най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след "Междузвездни войни" и "Челюсти". Славата на „Брилянтин“ се дължи на великолепната музика и актьорите Оливия Нютън Джон и Джон Траволта. За мен е истинско предизвикателство да вляза в обувките на Джон Траволта и аз дължа благодарност на Варненската опера за тази моя поредна сбъдната мечта, след мюзикълите на варненска сцена „Зоро“, „Тримата мускетари“, „Любовта никога не умира“, „Парижката Света Богородица“, Цар Лъв“ .

ЛИ: И аз съм щастлива да играя в първата българска постановка на „Брилянтин“ и поредния мюзикъл на нашия театър. В „Брилянтин“ е още по-интересно, защото тук се превъплъщавам в две героини – Санди на Оливия Нютън Джон и Ча-Ча Де Грегорио. В двете роли се сменяме с Марина Георгиева и на двете ни е много забавно да го правим. Двата образа са характерни и ни провокират да покажем различни страни от нашите умения.

МГ: Съгласна съм с Лилия. Трудно ми е да определя коя от двете роли е по-голямо предизвикателство за мен. Дали Санди, заради отговорността, която носи главната роля или пък колоритната испанка с нейната „пистолетна“ роля, както се казва на актьорски жаргон. Там трябва да влезеш със силна енергия и имаш съвсем малко време на сцената, за да разкриеш докрай своя персонаж.

Като актьорска задача това противопоставяне на два различни образа изглежда доста стимулиращо ...

МГ: Наистина е така и за мен е голяма чест и удоволствие да взема участие в този мюзикъл, след като вече играя Шийла в мюзикъла „Коса“ на Варненската опера. Благодарна съм, че съм разпределена в тези роли тъкмо с Лилия Илиева, толкова опитна и талантлива актриса, която се отнася с голямо търпение към мен и много ми помага. Аз съм завършила НАТФИЗ, преди това музикално училище, но мюзикълът е нещо ново за мен и искам да се развивам в тази посока.

Изненадва ли режисьорският подход на Сребрина Соколова?

ВМ: Радвам се, че работя със Сребрина в този неин пръв голям мюзикъл като режисьор. Тя отдавна има специално отношение към този жанр, който много добре познава, самата тя е играла в мюзикъл и всичко това дава своите резултати. След един прекрасен репетиционен процес буквално нямаме търпение да покажем пред публика нашия „Брилянтин“. Не искам да пропусна и Надя Димокова, която за мен е един от най-добрите хореографи днес в България. Както в „Уестсайдска история“, така и сега в „Брилянтин“, нейната хореография се разгръща като красиво ветрило. Обичам да работя с маестро Страцимир Павлов, най-добрият диригент на мюзикъли в България, заедно с неговата уникална банда – Стоян Роянов Я-Я, Валери Ценков, Нейко Бодуров, Жоро Металиката и Борис Казаков. Събрали сме се страхотен екип от съмишленици и чакаме „Брилянтин“ да "гръмне" – сега на предпремиерата и на премиерата през лятото.

МГ: Сребрина Соколова има ясна режисьорска концепция и води убедително екипа във всеки един момент. Всички сме много отдадени и това е първият толкова хомогенен екип, в който ми се случва да работя.

ЛИ: За мен беше много интересно да наблюдавам Сребрина, с която се познавам от толкова години, в нова роля. С нея сме си партнирали на сцената в „Котки“, „Да пееш под дъжда“, „Любовта никога не умира“, така че имах прекрасни очаквания от нея и като режисьор. И тя като нас е гледала много мюзикъли, водили сме безкрайни разговори на тази тема, но едно е да анализираш нещата и съвсем друго да ги реализираш. Това, което искам да кажа е, че съм възхитена от Сребрина като режисьор. С цялото ми уважение към мъжете режисьори, мисля, че това, което Сребрина направи, наистина го може само една жена. Тя организира целия репетиционен процес по дни и часове така, както мюзикълът е бил подреден в главата й. За пръв път имахме програма от началото до края на репетиционния процес – нещо, което не ми се е случвало досега. Друг е въпросът, че репетирахме от сутрин до късно вечер (засмива се). По часове, по дни знаем коя сцена минаваме и какво ни предстои. Във всеки един момент режисьорката знае какво иска от актьора.

Хареса ми също това, че – да, тя изисква от актьора, но след като му го обясни, в следващия момент му предоставя свободата да изрази и покаже своето виждане. Другото, което ми харесва, е, че като режисьор Сребрина умее да разграничава професионализма от приятелството и едното не пречи на другото. Тя те респектира, но в същото време ти позволява да вложиш и свое тълкуване, което води до пълноценна комуникация между актьор и режисьор. Тази яснота и откритост на репетиционния процес ми напълни душата.

ВМ: Точно така. Пргнозирам, че оттук насетне Сребрина ще се превърне в най-хубавата изненада за Варненската опера като режисьор на мюзикъли.

Танците в „Брилянтин“ са доста темпераментни, как влязохте в необходимата форма?

ВМ: За 2 седмици хвърлих 3 кг

МГ: Аз съм завършила поп и джаз пеене, но танците са територия, в която тепърва ще се развивам и тук пак искам да благодаря на Лилия и Велин, които всячески ме подкрепят.

ЛИ: Надя Димокова е великолепен хореограф, може би най-добрият в България, съобразява се с нашите възможности, но и никого не щади. На някои им се получаваше по-лесно, на други по-трудно, а основно предизвикателство бяха кънките. Повечето бяха карали ролери, но в читалището, където репетирахме, подът беше коварно хлъзгав. Имаше сълзи, яд и забавни ситуации, но си помагахме и се справихме. Сега всички сме едни летящи кънкьори, направо мастери J. „Брилянтин“ създаде от нас екип в истинския смисъл на думата.

Какво казва в крайна сметка „Брилянтин“?

ВМ: „Ти си този, когото желая!“

МГ: Колкото и да си различен, може да намериш начин да се впишеш в общността.

ЛИ: Приятелството и любовта са най-хубавите неща, които ни се случват в този живот.

 

„БРИЛЯНТИН“

За пръв път в България

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор Сребрина Соколова

Диригент Страцимир Павлов

Сценограф Иван Токаджиев

Художник костюми Ася Стоименова

Хореограф Надя Димокова

3D mapping –Тодор Тодоров

Плакат Славяна Иванова

 

В ролите:

В ролите:

ДАНИ – Велин Михайлов

САНДИ – Лилия Илиева, Марина Георгиева

БЕТИ – Волена Апостолова, Моника Иванова

КЕНИКИ – Даниел Христов, Светлозар Начев

ДУУДИ – Йоан Попов, Калоян Лулчев

СЪНИ – Георги Тодоров, Тихомир Трифонов

РОДЖЪР – Борис Атанасов, Георги Иванов

ФРЕНЧИ – Зои Бошнакова, Кристина Топалова

МАРТИ – Антония Кундакова, Ирен Лазарова

ДЖАН – Мойра Янкова, Николета Велчева

ПАТИ – Василена Кънчева, Мария Анастасова

МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова

ТРЕНЬОР – Илко Захариев, Николай Димитров

ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи

ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван

ЮДЖИЙН – Даниел Христов, Георги Иванов

ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Лилия Илиева, Марина Георгиева

ТИЙН АНГЕЛ – Йоан Попов, Калоян Лулчев

Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

 

Предпремиера – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър

-

 

TOP