Кармен

Кармен

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент – постановчик  ХРИСТО ИГНАТОВ
Режисьор – постановчик ГЕОРГИ ЛАЛОВ
Художник – ИВАН САВОВ
Диригент на хора – МАЛИНА ХУБЧЕВА
Хореография – БОРЯНА СЕЧАНОВА

 

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>


ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

КАРМЕН, циганка - мецосопран
ДОН ХОЗЕ, сержант - тенор   
ЕСКАМИЛИО, тореадор - баритон
ЦУНИГА, лейтенант - бас
МОРАЛЕС, сержант - баритон
ДАНКАЙРО, контрабандист - баритон
РЕМЕНДАДО, контрабандист - тенор
МИКАЕЛА, годеница на Дон Хозе- сопран
ФРАСКИТА, циганка, приятелка на Кармен - сопран                                           
МЕРЦЕДЕС, циганка, приятелка на Кармен - мецосопран Войници, офицери, тореадори, контрабандисти, цигани, циганки, тютюноработнички, деца, народ.                                          
Действието се развива в Севиля и околностите около 1820 г.

 

Либрето – Анри Мелиак и Луи Халеви по едноименната новела на Проспер Мериме.

Пета постановка на “Кармен” във Варненската опера.
Съвместна продукция на ОФД – Варна и ММФ “Варненско лято”.
Премиера – 26 и 28 юли 2006 година.

Концертмайстор Борислав Дончев, Отговорен корепетитор Катя Христоманова, Корепетитори: Веселина Маринова, Жанет Бенун, Димитър Фурнаджиев
Помощник – режисьор Сирма Панева, Суфльор Малина Хубчева

 

СЪДЪРЖАНИЕ

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Под палещите лъчи на андалузкото слънце, войници и граждани се забавляват в очакване на обедната почивка на тютюноработничките. Появява се Микаела, която търси сержанта Дон Хозе и това създава оживление сред скучаещите войници.
Придружавани от група деца, идват маршируващите войници за смяна на караула под командата на Дон Хозе и на новодошлия в Севиля лейтенант Цунига. След кратък разговор между двамата, прозвучава камбанен звън – сигнал за обедната почивка. Площадът отново се изпълва с шумен народ. Тютюноработничките излизат, младите се срещат със своите обожатели.

Когато излиза Кармен, красивата и дръзка циганка, всички насочват вниманието си към нея. Единствен Дон Хозе не й обръща внимание и това събужда у нея женската амбиция да го спечели. Кармен запява страстна хабанера и хвърля цвете в краката на младежа. Дон Хозе е смутен. Но времето на почивката е изтекло и работничките се прибират във фабриката.

Идва Микаела, чистата селска девойка, която носи писмо от майка  му. Така Дон Хозе успява да се откъсне от омайния чар на Кармен и да се пренесе в спокойния, идиличен живот на село. Но пронизителен писък го изтръгва от света на спомените.
В разгорещен спор, Кармен е наранила с нож една от работничките. Цунига заповядва на Хозе да арестува виновната и да я отведе в затвора. Когато остават сами Кармен успява да го убеди да я пусне да избяга, като му определя среща в кръчмата на Лила Пастия. Дон Хозе изпълнява желанието й, заради което самият той попада в затвора.

 

 

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Два месеца по-късно в кръчмата на Лила Пастия е шумно и весело.
Тук идват много посетители, без да подозират, че кръчмата е свърталище на банда контрабандисти. Кармен, заедно с приятелките си Фраскита и Мерцедес са едновременно и атракция на заведението и помощници на бандата. При пренасянето на контрабандната стока през границата на красивите девойки се разчита да отвличат вниманието на митничарите.

Тази нощ е замислена солидна операция. Шефът на бандата Данкайро и помощникът му Ремендадо увещават жените да дойдат с тях. Единствено Кармен се противопоставя. Тя е разбрала, че Дон Хозе е освободен от затвора и с нетърпение очаква срещата с него.

Тълпата посреща с възторжени викове храбрият, но  разглезен тореадор Ескамилио. Всички пият наздравица в негова чест, а той вече е харесал хубавата Кармен и вдига тост за любовта и за нова среща. Напразно й се присмиват и не вярват, че войникът ще дойде – в далечината се чува неговата песен. Кармен го посреща, пее и танцува за него, но скоро радостта им се прекъсва от долитащия призив на казармената тръба. Хозе е длъжен да се яви на проверка.

Свободолюбивият дух на Кармен не може да проумее как е възможно да я изостави точно в този момент, когато тя му предлага любовта си. Сега пък се появява Цунига, който се е надявал да завари Кармен сама, за да се позабавлява.
Цунига й се подиграва – тя е предпочела войника пред офицера. Двамата мъже се нахвърлят един срещу друг, но намесата на контрабандистите осуетява двубоя.
За Дон Хозе вече няма избор – трябва да дезертира. Кармен му рисува красотата на свободния живот, и той, завладян от любовта си към нея, възторжено се присъединява към контрабандистите.

 

 

ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ

В тъмната нощ контрабандистите, водени от Данкайро, пренасят през планината стоката си и отсядат за кратка почивка.
Кармен и Хозе са мрачни. Младежът дълбоко страда, измъчван от измяната към войнишкия дълг и тъгата по родния край. Кармен пък е охладняла към него и се държи предизвикателно.
Фраскита и Мерцедес се опитват да поразведрят атмосферата, гадаейки си на карти. Те съветват и Кармен да стори същото, но докато на тях се пада богатство и любов, за Кармен картите вещаят смърт.

Идва Микаела. Тя е преодоляла всякакъв страх, за да спаси своя любим от властта на циганката.
Микаела моли Хозе да се върне. Майка му е на смъртно легло и очаква любимия си син. Нещастникът не може да напусне Кармен. Неочаквано се появява и Ескамилио, дошъл да покани Кармен за предстоящите борби с бикове. Между двамата съперници се завързва ожесточена схватка, но Кармен успява да ги разтърве.
Дон Хозе тръгва с Микаела, а преди да напусне циганката се заканва, че отново ще се върне.

 

ЧЕТВЪРТО ДЕЙСТВИЕ

На площада народът очаква с нетърпение началото на борбата с бикове.
Тълпата радостно приветства тореадорите, водени от всеобщия любимец Ескамилио.

Кармен също е тук. Приятелките й Фраскита и Мерцедес я предупреждават, че Хозе е наблизо и се крие, но циганката не се страхува. Тя е готова да се срещне с бившия си любовник.
Хозе застава пред нея и нежно и отчаяно я моли да се върне при него, но Кармен е категорична: “Свободна съм…свободна ще умра!” В порив на крайно отчаяние и накърнено достойнство, Хозе я пронизва с ножа си.

 

ИСТОРИЯ НА СЪЗДАВАНЕТО

Жорж Бизе (1838 – 1875) е един от най-значителните представители на френското оперно творчество от втората половина на ХІХ век.

В произведенията му са намерили израз най-добрите страни на прогресивната култура на Франция. Неговата жизнерадостна и темпераментна музика се отличава с голямо мелодическо богатство  и пламенни чувства.

Краткият му живот е изпълнен с бурна и напрегната творческа работа. Написал е 5 опери, Симфония в до мажор, музика към “Арлезианката” на Алфонс Доде и др.

През 1874 г. Жорж Бизе, търсейки сюжет за нова опера, се спира на нашумялата новела на френския писател Проспер Мериме (1803 – 1870) “Кармен”, написана през 1845 г.
Със създаването на либретото се залавят двамата опитни литератори и театрали Анри Мелиак (1831 – 1897) и Луи Халеви (1834 – 1908), автори на голям брой от текстовете на Офенбаховите оперети. Операта “Кармен” е едно от връхните постижения в цялата френска музика. Това е дълбоко реалистично произведение, изпълнено с драматизъм и издържано отначало докрай в народностен дух. Музиката  е наситена с живот и кипящи страсти.
Написана в духа на испанския музикален фолклор, тя отговаря напълно на сюжета. Но въпреки испанските теми, взети от народнопесенното богатство на тоя народ, музиката на Жорж Бизе е истинско френско изкуство.
Драматичните стълкновения и конфликти са обрисувани с дълбоко психологическо проникновение, а музикалните характеристики на героите са едни от най-ярко изразените в цялата оперна литература.

Вероятно няма оперен театър по света, който да не е посягал към прочутата творба на Жорж Бизе "Кармен". За всяко мецосопрано пък е мечта да се превъплъти в образа на огнената циганка.

Премиера на операта се състояла на 3 март 1875 г. в Париж - една година след написването на творбата. Първото представяне пред публика обаче е провал, а композиторът е обвинен в безнравственост. Само няколко месеца по-късно във Виена Бизе е реабилитиран, а операта "Кармен" е приета като нещо изключително.

 

 

Галерия снимки КАРМЕН:

 


 

 

 

TOP