ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА - 2014 г.

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА - 2014 г.
 Сюжет по едноименната приказка на Е. Т. А. ХОФМАН
 

 photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Либрето, постановка и хореография СЕРГЕЙ БОБРОВ - з.а. на Русия
Асистенти ОЛЕСЯ АЛДОНИНА, ДЕМИД ЗИКОВ, НАТАЛИЯ БОБРОВА
Худ. ръководител на балета ЕКАТЕРИНА ЧЕШМЕДЖИЕВА
Репетитор ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА
Корепетитор РАДОСЛАВА КАРЕЕВА
Музикално оформление РУМЕН ДИМИТРОВ
Помощник-режисьор СИРМА ПАНЕВА

 

Действащи лица и изпълнители

Дроселмайер – РУМЕН СТЕФАНОВ
Мари – ИЛИЯНА СЛАВОВА
Принц Лешникотрошач – ПАВЕЛ КИРЧЕВ
Фриц, брат на Мари – ЕВГЕНИЯ МИНКОВА
Механични кукли – персонажи от „Приказка за твърдия орех”
Крал – ЕМИЛ НИКОЛОВ
Кралица – ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА
Принцеса Перлипат, тяхна дъщеря – НИЯ КОСТАДИНОВА
Кралица Мишилда – ДЕНКО СТОЯНОВ
Персонажи, оживяващи във фантастичния сън на Мари
Лешникотрошач, предводител на армията от оловни войници – ОГНЯН ИВАНОВ
Кралица Мишилда – РУМЕН СТЕФАНОВ
Малко мишле – ЕВГЕНИЯ МИНКОВА
Танци на куклите
Испански танц – РЕНЕТА МИХАЙЛОВА, КОНСТАНТИНУС КАРАВОС, ДАНИЕЛ ОБРЕШКОВ
Източен танц – ЛИЛИ ГЕОРГИЕВА
Китайски танц – ЕВГЕНИЯ МИНКОВА, МАРТИН ЧИКАЛОВ, ОГНЯН ОБРЕШКОВ
Руски танц – ГАЛИНА ВЕЛЧЕВА, НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ, ДЕНКО СТОЯНОВ
Френски танц (Пасторал) – ВЕСЕЛИНА ИВАНОВА, ЕЛЕНА ДИМИТРОВА, МАРИЯ СТОЕВА
Мамаша Жигон – РУМЕН СТЕФАНОВ, НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ, ИЛИЯНА БОЖКОВА, НИЯ КОСТАДИНОВА, АДЕЛИНА БОЯДЖИЕВА, ЕЛЕНА ДИМИТРОВА
Деца-гости в дома на Дроселмайер, мишки, изпълнители в танците на куклите, финален валс, апотеоз – изпълняват артистите от балета при Даржавна опера Варна
Предпремиера - 15, 16 декември 2014 г.
Премиера – 19, 20 януари 2015 г.
 

 

Илияна Славова – Мари и Павел Кирчев - Принц Лешникотрошач в ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА

„Лешникотрошачката” – една красива носталгия

Основна тема в „Лешникотрошачката” на Чайковски е спомнянето на своя живот, възраждането на най-хубавите моменти от детството и младостта. Всичко, което виждате на старите фотографии  – то ви връща към предишни мечти и надежди. За Чайковски тук е важно и обръщането към Бога, вярата и онова състояние, в което - предчувствайки прехода от земното битие към светлия възвишен мир, човек става различен... Хорът от първо действие – това не е хор на снежинките, това е хор на ангелите, които съпровождат Мари и Принца в рая.

Нашият спектакъл е като една далечна носталгия, едно красиво отражение на миналото в огледалния свят. Днес гледате в бъдещето, но и то на свой ред отразява мигове от миналото - далечно и същевременно близко със своята искреност и душевна топлота.

   
Сергей Бобров – постановчик и хореограф на „Лешникотрошачката”, з. а. на Русия, главен балетмайстор на ТМПЦ - Държавна опера Варна

СЪДЪРЖАНИЕ

Първо действие

Тиха нощ на Бъдни вечер, нощ на чудеса и щастливо очакване. Добрият художник, майсторът на кукли Дроселмайер е създал в своята работилница приказни играчки. Но, както подобава на такъв тържествен празник, всички трябва да се подготвят за карнавала. Дросемайер раздава на децата ярки карнавални костюми. Скромната Мари е закъсняла и за нея не е останал костюм. За да я успокои Дроселмайер й поднася подарък куклата Лешникотрошач.

Изведнъж в стаята се втурват децата, които вече са с официалните си  костюми, всички чакат чудеса и представлението, което днес ще им поднесе Дроселмайер. Най-после той извършва първото тайнство – запалва коледното дърво, което светва като приказна шатра от блещукащи светлинки, искрящи снежинки и приказни гирлянди. Развълнувани от ярките цветове, децата се втурват във весел танц, смеят се и се забавляват до насита.

Мари се е усамотила и с интерес разглежда своя подарък. Тя не желае да участва в шумната суматоха, която създават другите деца. Куклата й напомня с нещо на художника Дроселмайер и тя споделя това с децата. Всички дружно започват да хихикат и да се подиграват на художника. А самият Дроселмайер забавлява, весели и дори плаши децата с превъплъщенията си във фантастични персонажи. Децата са щастливи и го молят да им разкаже нова приказка. И така...

Като истински фокусник, Дроселмайер представя на децата главните герои. С магически жестове той отваря своите портрети, скрити зад завеса. Постепенно героите оживяват – Краля и Кралицата, Кралицата на мишките – Мишилда, която прегризва кралските мантии и за отмъщение превръща прекрасната принцеса Перлипат в уродливо същество. Децата, кралят и кралицата плачат и молят Дроселмайер да развали магията над принцесата. Дроселмайер им показва куклата Принц. Принцеса Перлипат ще възвърне предишния си образ, само ако Прницът разсече с остра сабя златния орех Кракатух. Принцът разсича ореха и чудото се случва. Но, случайно настъпвайки Мишилда по опашката, предизвиква нейната ярост и тя го превръща в Лешникотрошач. Принцеса Перлипат е ужасена от уродливия образ на своя Принц.

Мари е дълбоко трогната от историята на своята любима кукла. Тя внимателно го успокоява и прегръща, пее му приспивна песен, завързва му красива синя панделка.

А децата вече са забравили за приказката, те танцуват весело около елхата с Дроселмайер. Празненството достига своята кулминация, когато чудакът-майстор внася огромна торта – любимо лакомство за децата, във формата на старинен замък. Всички сладко си похапват, цапат се един-друг и се веселят.

Но Бъдни вечер е и може би вълшебствата ще продължат... Време е гостите да напуснат, те се сбогуват и се прибират по домовете си.

Мари остава сама. Всичко, което се е случило тази нощ изглежда твърде загадъчно за момичето. Часовникът известява полунощ. Чудесата продължават – тъмната стая се изпълва със страшни сенки от бягащи мишки, а тяхната кралица Мишилда се опитва да привлече вниманието на момичето, за да й отнеме Лешникотрошача. Гостната стая нараства и се променя, Мари е объркана и трудно може да я познае. Дроселмайер израства до три метра височина, а мишките изглеждат като огромни и страшни чудовища. Накрая победителите ликуват и от огледалото излиза Мишилда с малко мишле.

Мари подава куклата на Дроселмайер. Принцът Лешникотрошач оживява и се превръща в смел борец с лъскав меч. Той се втурва на помощ на храбрата армия от играчки войници. Битката започва. Принцът се бори храбро с мишките, но силите не са равни. Мишилда създава нова армия, която поглъща войниците. Кралицата на мишките хваща Мари, но смелият Лешникотрошач, макар и тежко ранен, успява да спаси момичето. Като че ли коварството и злото нямат край. За щастие, Мари успява да хвърли парче сирене към Мишилда и тя изчезва. Бойното поле е празно. Само куклата лежи неподвижно на пода. Мари се навежда да я вземе и... чудото се случва! Вместо смешната и забавна кукла пред Мари застава красив Принц. Стените на стаята изчезват и се появява тиха снежна гора. Мари и Принцът се впускат в красив танц със снежинките.

Второ действие

Мари и Принцът плуват в розово море от надежди и мечти в града на сладките и забавленията – Конфитюренбург. Но пътят им и в този град препречва Кралицата на мишките. Принцът се впуска в последна битка, успява да победи противника и отсича главата на злото. Най-после доброто побеждава: от двореца тържествено излизат Кралят и Кралицата и радостно приветстват Мари, Принца и техните приятели. Всички гости играят в чест на кралските особи и започва весел празник. Танцува майка Шигон и нейните деца. Кралят и Кралицата канят всички в двореца, където под звуците на валс оживяват всички герои от приказките, заедно с Мари и Принца.

 

Епилог

Стаята оново се превръща в работилницата на Дросермайер. Като че ли всичко е било само един миг от съня на Мари, коледното тайнство на нейното детство. Приказката се сбогува с нея и изчезва. Всичко е било един приказен сън. Нощта си е отишла, а с нея и сънищата. Мари се събужда до коледната елха, а до нея е любимата й кукла – Принц Лешникотрошач.

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ :

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ - спектакъл 19.12.2016 г. с участието на Надежда Панфилова и Кирил Буличев: 

TOP